18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηEric Zemmour: Καταρρέει η εκλογική εκστρατεία του;

Eric Zemmour: Καταρρέει η εκλογική εκστρατεία του;


Του Ελευθέριου Χονδρού, 

Έχοντας μπει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο ακροδεξιός Eric Zemmour κινδυνεύει να δει την εκστρατεία του να καταρρέει λόγω μιας ευρέως αμφισβητούμενης ρήτρας του εκλογικού νόμου. Όπως όλοι οι υποψήφιοι στον αγώνα, έτσι και ο Zemmour πρέπει να συγκεντρώσει 500 εγκρίσεις από εκλεγμένα πρόσωπα σε όλη τη χώρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να έχει το όνομά του στο ψηφοδέλτιο για τις επικείμενες εκλογές τον Απρίλιο, κάτι που φαίνεται δύσκολο. Η δραματική του είσοδος στην πολιτική σκηνή, μετά από μια καριέρα που αφιερώθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ανατάραξε τη γαλλική άρχουσα τάξη τον Σεπτέμβριο, καθιστώντας τον για ένα σύντομο διάστημα τον πιο πολυσυζητημένο πολιτικό που θα μπορούσε να προκαλέσει την προεδρία του Emmanuel Macron, πράγμα το οποίο πίστευε έντονα και ο Guillaume Peltier, πρώην νούμερο δύο του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains).

Παρατηρείται, μάλιστα, πως ο Zemmour έχει πτωτική τάση, όπως εξάλλου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς είχε φωτογραφηθεί να κάνει απρεπείς χειρονομίες σε έναν διαδηλωτή τον Δεκέμβριο και επίσης είδε την πρώτη του μεγάλη πολιτική συγκέντρωση να επισκιάζεται από έναν καυγά με μια ακροδεξιά συμμορία. Η έλλειψη δυναμικής του έχει καταστήσει δύσκολο να προσελκύσει μεγάλα ταλέντα στην ομάδα του, αν και η προσχώρηση του Guillaume Peltier αντιπροσώπευε μια μικρή νίκη. Ο Peltier είναι ο πρώτος πραγματικός πολιτικός «βαρέων βαρών» που προσχώρησε στο κόμμα του πρώην ακροδεξιού «πολεμιστή», ο οποίος είναι πιο πιθανό τώρα να αποκρυσταλλώσει την επιθυμία του για μια ένωση της δεξιάς. Ο Guillaume Peltier είπε ότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στην υποψήφια του κόμματος των Les Républicains για προεδρικές εκλογές, Valérie Pécresse, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύ ιδεολογικά «στενή». Από την άλλη, ο Zemmour, τακτικός γνώστης του συντηρητικού τηλεοπτικού δικτύου CNews, (ο οποίος έχει τιμωρηθεί δύο φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους), διεξάγει μια εκστρατεία που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη ρητορική κατά της μετανάστευσης, τον «ευρωσκεπτικισμό» και την οξεία υπεράσπιση των παραδοσιακών γαλλικών αξιών, μια εκστρατεία που συγκλίνει στενά με τις ιδεολογίες του Peltier.

Ο Eric Zemmour. Πηγή εικόνας: lifo.gr

Πάντως, ένα μεγάλο μέρος των Les Républicains χαίρεται που εν τέλει απαλλάχθηκε από τον Peltier, ο οποίος ήταν προηγουμένως μέλος του Εθνικού Μετώπου (Front National) και του Κινήματος για τη Γαλλία (Mouvement pour la France) το 2001, το κόμμα του Philippe de Villiers που επίσης υποστηρίζει τώρα τον αρχηγό του κόμματος Reconquête. Ο πρώην ρεπουμπλικάνος που απομακρύνθηκε φέρεται να είναι ο εκπρόσωπος ή ο διευθυντής της καμπάνιας του Eric Zemmour.  Οι εχθροί του χθες μπορούν να είναι φίλοι του σήμερα, αρκεί να έχουν τις ίδιες «πεποιθήσεις». Σε κάθε περίπτωση, αυτό προσπάθησε να εξηγήσει ο Guillaume Peltier αυτή τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, στο μικρόφωνο του BFMTV, μετά την ένταξη στην εκστρατεία του υποψηφίου για την «Reconquête» για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ένα ερώτημα που προκύπτει συχνά στους αναλυτές είναι το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη δεξιά, εάν ο ακροδεξιός πολιτικός διαπιστώσει πως τελικά δεν κατέχει ελπίδες και αποχωρήσει. Η Pécresse από τους Ρεπουμπλικάνους, που διεξάγει μια εκστρατεία επικεντρωμένη στον νόμο και την τάξη, ή η Le Pen; H Stéphane Zumsteeg, επικεφαλής του τμήματος «Πολιτική και απόψεις» είπε πως είναι δύσκολο να πει με βεβαιότητα. Ανέφερε, μάλιστα, πως χονδρικά τα δύο τρίτα των ψήφων φαντάζεται να πηγαίνουν στη Le Pen και ένα τρίτο στην Pécresse. Ως αποτέλεσμα, πολλοί παρατηρητές υποπτεύονται ότι το βαθιά ριζωμένο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να δώσει ένα χέρι βοήθειας στον Zemmour στα παρασκήνια, για να τον κρατήσει στην κούρσα προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από τη Le Pen.

Ο Guillaume Peltier. Πηγή εικόνας: Ici.fr

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Harris Interactive προβλέπει ότι ο Macron θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο έναντι και των τριών υποψηφίων, με προβλεπόμενη διαφορά 51-49% έναντι της Pécresse, 55-45% έναντι της Le Pen, και 61-39% έναντι του Zemmour. Ο Zemmour, παρόλο που όλα τα στοιχεία είναι εναντίον του, ακουγόταν αποφασισμένος και σίγουρος τη Δευτέρα, καθώς μίλησε σε μια συνέντευξη Τύπου, η οποία συνίστατο σε μια διαβούλευση κατά των «πολιτικά ορθών» μέσων ενημέρωσης για τα οποία είπε ότι το κοινό είχε «δίκιο να είναι θυμωμένο». Ωστόσο, είπε πως σε ένα χρόνο ακριβώς θα τους καλέσει στο προεδρικό μέγαρο και η σχέση τους δεν θα είναι η ίδια.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • French far-right candidate Eric Zemmour struggling before vote, The Times of India, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.