17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠρωταρχικός στόχος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πρωταρχικός στόχος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Το 15ετές δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στη Distribuţie Energie Electrică Romania S.A. (DEER), τη θυγατρική διανομή ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Electrica, αντιπροσωπεύει το δεύτερο μέρος των 210 εκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζει η ΕΤΕπ για 300 εκατομμύρια ευρώ νέας φιλόδοξης επένδυσης σε ενεργειακές υποδομές από την Electrica ομάδα. Το εθνικό πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης και κατασκευής νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, της κατασκευής και ανακαίνισης υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας και της εγκατάστασης εξαρτημάτων για αυτοματισμό δικτύου σε ολόκληρη τη Ρουμανία.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να παράσχει 210 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει το εθνικό επενδυτικό πρόγραμμα της Electrica ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της χωρητικότητας του δικτύου και την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα. Η τελευταία χρηματοδότηση 90 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε με την Electrica, αντικατοπτρίζει την ταχεία πρόοδο της πρωτοβουλίας μετασχηματισμού και την κοινή δέσμευση της ΕΤΕπ και της Electrica να ξεκλειδώσουν τη μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Christian Kettel-Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για την ενέργεια και δανειοδοτικές πράξεις στη Ρουμανία.

Πηγή εικόνας: eib.org

«Η νέα εθνική επένδυση υψηλού αντίκτυπου από την Electrica ωφελεί τους πελάτες και επιτρέπει μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον. Η τελευταία χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα επιτρέψει στην Electrica να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα περιουσιακά στοιχεία, να καλύψει καλύτερα τις ενεργειακές ανάγκες των 3,8 εκατομμυρίων πελατών μας μέσω της ανάπτυξης προηγμένων μετρητών και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση στη Ρουμανία», δήλωσε η Corina Popescu, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Electrica.

Αναβάθμιση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Ρουμανία

Το επενδυτικό πρόγραμμα Electrica ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει νέες επενδύσεις σε Prahova, Dâmbovița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistritue και Bistrița-N., με εκσυγχρονισμό της τοπικής διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των απωλειών ισχύος και βελτίωση της συνολικής αξιοπιστίας του δικτύου.

Η επέκταση του δικτύου θα επιτρέψει τη σύνδεση περισσότερων από 180.000 νέων πελατών και θα ξεκλειδώσει τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Ρουμανία τα επόμενα χρόνια.

Πηγή εικόνας: seenews.com

Επένδυση στην ενέργεια για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στη Ρουμανία

Η νέα επένδυση στο δίκτυο Electrica που υποστηρίζεται από την ΕΤΕπ θα αυξήσει την παροχή προσιτής αξιόπιστης και σύγχρονης ενέργειας (SDG 7), θα στηρίξει τη χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη (SDG 8) και τη δράση για το κλίμα (SDG 13).

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει παράσχει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις σε ολόκληρη τη Ρουμανία, από το 1991.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • The European Investment Bank confirms latest EUR 90 million long-term loan from EUR 210 million facility for Electrica Group to upgrade electricity distribution networks, deploy smart meters and accelerate renewable energy connection across Romania, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.