20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα και Βόρεια Μακεδονία δίνουν τα χέρια για το φυσικό αέριο μέσω...

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία δίνουν τα χέρια για το φυσικό αέριο μέσω ΕΤΕπ


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνεχίζει να επενδύει στην ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων παρέχοντας επενδυτικό δάνειο 28,9 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του τμήματος Βόρειας Μακεδονίας της διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας. Αυτή η επένδυση θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, διασφαλίζοντας την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και την ενσωμάτωση στην περιφερειακή και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Το δάνειο της ΕΤΕπ συμπληρώνει μια επιχορήγηση 12,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) για τεχνική βοήθεια και υλοποίηση έργων.

Το έργο αφορά την κατασκευή ενός τμήματος διασύνδεσης φυσικού αερίου μήκους 68 χιλιομέτρων στη Βόρεια Μακεδονία, που ξεκινά από τα σύνορα κοντά στη Γευγελή και καταλήγει κοντά στην πόλη Νεγκοτίνο. Έχει χαρακτηριστεί ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα και είναι μία από τις εμβληματικές επενδύσεις που περιγράφονται στο Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο, που θα αποδείξει το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής. Το έργο επωφελείται, επίσης, από τεχνική βοήθεια που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με στόχο την ανάπτυξη των βασικών δικτύων μεταφορών και ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή εικόνας: capital.gr

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Lilyana Pavlova, αρμόδια για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε: «Ως τράπεζα της Ε.Ε. και μέρος της Team Europe, η ΕΤΕπ είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξει αυτό το έργο προτεραιότητας της Ε.Ε., μέρος του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου και στον πυρήνα του Εθνική ενεργειακή στρατηγική της Βόρειας Μακεδονίας. Συνδέεται, επίσης, με την προηγούμενη δέσμευση της Τράπεζας να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, μειώνοντας την εξάρτηση από μία πηγή προμήθειας φυσικού αερίου. Θα ανοίξει πρόσβαση σε διάφορες πηγές, θα εξασφαλίσει τον εφοδιασμό σε περίπτωση έλλειψης και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά μέσω της σύνδεσης με ολοένα και πιο διαφοροποιημένες αγορές φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ως έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρωτοβουλία Central and South East Europe Energy Connectivity (CESEC), θα βοηθήσει την περιοχή να απομακρυνθεί σταδιακά από τον άνθρακα, αυξάνοντας παράλληλα τη συνδεσιμότητα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια κοινή περιφερειακή αγορά και προσελκύοντας νέες επενδύσεις».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Fatmir Besimi, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη της ΕΤΕπ στη Βόρεια Μακεδονία: «Το τμήμα Βόρειας Μακεδονίας του έργου διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα από τα έργα υψηλότερης προτεραιότητας και για τις δύο χώρες, για τις περιοχές, όπως καθώς και για την Ενεργειακή Κοινότητα, με την υποστήριξη όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα εξασφαλίσει σταθερότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό, κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για τη Βόρεια Μακεδονία. Η υλοποίηση του έργου θα βοηθήσει στη διασφάλιση επιταχυνόμενης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερου βιοτικού επιπέδου και καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους μας».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της NER JSC, Skopje Bajram Redjepi, δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης, καθώς και η συνεργασία με την ΕΤΕπ για την κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου με τον ΔΕΣΦΑ, είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό το έργο θα μας επιτρέψει να διαφοροποιήσουμε και να διασφαλίσουμε τις πηγές εφοδιασμού μας και θα μας επιτρέψει, επίσης, να έχουμε πρόσβαση σε μια πιο ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες σχέσεις και, επίσης, να σπάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια».

Πηγή εικόνας: eib.org

Ο Επικεφαλής Συνεργασίας στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Μακεδονία, Steffen Hudolin, δήλωσε: «Η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό έργο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Επενδύοντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ στην προετοιμασία του έργου και 12,425 δις στην κατασκευή της γραμμής σύνδεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Οικονομικού Επενδυτικού Σχεδίου. Η επένδυση σε βασικές υποδομές αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η επένδυση στο φυσικό αέριο στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μεταβατικό μέτρο που θα επιτρέψει τη σταδιακή στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, πράσινη και καθαρή ενέργεια, βελτιώνοντας την περιβαλλοντική υγεία και διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια μακροπρόθεσμα».

Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, η ΕΤΕπ έχει επενδύσει 144 εκατομμύρια ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Team Europe για να υποστηρίξει την ταχύτερη ανάκαμψη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ζωτικής σημασίας υποδομής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • North Macedonia: Team Europe – EIB continues to invest in the security of energy supply in the Western Balkans, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.