17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάTop Hits του 2021: Η Year-End λίστα του Billboard Hot 100 

Top Hits του 2021: Η Year-End λίστα του Billboard Hot 100 


Του Τάσου Μοσχονά, 

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη, όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και από πλευράς mainstream μουσικής. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά το πολυτάραχο 2020, φέτος η μουσική παραγωγή ήταν εμφανώς μειωμένη. Σε αυτό, ίσως, το γεγονός εξηγείται και το ότι σε λίστες μεγάλων charts συναντούμε αρκετά τραγούδια της περασμένης χρονιάς. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η Year-End λίστα του Billboard Hot 100, του πιο σημαντικό ίσως chart παγκοσμίως, που αποτελεί πάντα ένα χαρακτηριστικό δείγμα των τάσεων στην pop μουσική, και όχι μόνο! 

94, 25- Ηappier than ever, Therefore I am – Billie Eilish 

Το πολυαναμενόμενο δεύτερο άλμπουμ του φαινομένου Billie Eilish μπορεί να μη τάραξε τα νερά της μουσικής βιομηχανίας, όπως το ντεμπούτο της “When we all fall asleep, where do we go?”, όμως σίγουρα αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα άκουσμα διαφορετικό. Η Eilish καθ’ όλο το δίσκο καταπιάνεται με μια ωριμότερη θεματολογία, αγγίζοντας ευρύτερες θεματικές, όπως το μέλλον, τα αντρικά προνόμια και την ατομικότητά της. Όλα αυτά, υπό έναν πιο downtempo ρυθμό, που δεν ήταν αυτός που θα έφερνε την τραγουδίστρια στην κορυφή των charts, αλλά που σίγουρα άγγιξε τους φανατικούς της ακροατές, αλλά και τους κριτικούς. 

92,78- Rockin’ around the Christmas Tree – Peggy Lee, All I Want for Christmas Is You – Mariah Carey 

Δύο τραγούδια κλασικά και Χριστουγεννιάτικα, που πάντα βρίσκονται στην κορυφή των charts την περίοδο των Χριστουγέννων. Το hit της Mariah Carey τοποθετείται στο Billboard Hot 100 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, 27 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Όσον αφορά το “Rockin’ around the Christmas Tree”, δε, έχει περάσει η εξηκονταετία.

Η Billie Eilish σε artwork από το νέο της δίσκο “Happier Than Ever”. Πηγή Εικόνας: The Guardian

82- Arcade – Duncan Lawrence 

To νικητήριο τραγούδι της Eurovision του 2019 σίγουρα «αναγεννήθηκε» στο TikTok, σπάζοντας το ένα ρεκόρ streaming μετά το άλλο για Ευρωπαϊκό τραγούδι. 

74, 65, 35, 12, 10- Αnyone, Lonely, Holy, Stay, Peaches – Justin Bieber 

Παρ’ ότι δίχασε κοινό και κριτικούς, ο Justin Bieber κατάφερε και τη φετινή χρονιά να έχει ηχηρή παρουσία, με 5 εκ των 6 single του νέου του album “Justice” να δίνουν το παρόν στο Hot 100. Ο νέος ήχος του, συνδυάζοντας pop, r&b και hip-hop σίγουρα αποτελεί ένα “home run” για το γνωστό τραγουδιστή, με εκατοντάδες εκατομμύρια streams. 

66- Beggin’ – Maneskin 

Μπορεί το Beggin’ να μην είναι καν δικό τους τραγούδι, μπορεί να μην κυκλοφόρησε καν φέτος, όμως το σίγουρο είναι πως οι Maneskin, μετά τη νίκη τους στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision, κατέκτησαν τον κόσμο. Με εμφανίσεις και στις Η.Π.Α. πια, η ιταλική μπάντα είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής νικητήρια συμμετοχή του διαγωνισμού εδώ και πολλά χρόνια, και φτάνει να δούμε μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα επόμενα χρόνια. 

49- Telepatía- Kali Uchis 

Ένα από τα ελάχιστα, παραδόξως, Ισπανόφωνα τραγούδια στο Hot 100, η “Telepatía” της Kali Uchis κατέκτησε, μέσω TikTok Λατινική Αμερική, Η.Π.Α. και κόσμο με τους gender neutral στίχους του, τον “dreamy” ήχο του και τις εικόνες του γυρισμένου στην Κολομβία βίντεο κλιπ. 

41, 11- Dynamite, Butter – BTS 

Άλλη μια μπάντα που φαίνεται πως κατακτά τον κόσμο, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, είναι και οι BTS. Η Κ-Pop φαίνεται πως αυτή τη χρονιά εδραιώθηκε, με τους BTS να κατακτούν με ευκολία τις πρώτες θέσεις των charts τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας των τραγουδιών τους, και να διατηρούν ένα από τα μεγαλύτερα –και φανατικότερα– fanbases που έχει δει η μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. 

38, 13, 8, 5 -Traitor, Deja Vu, Drivers License, Good 4 u – Οlivia Rodrigo 

To 2021 αποτέλεσε το έτος στο οποίο η Olivia Rodrigo καθιερώθηκε από γνωστή ηθοποιό-τραγουδίστρια σε παγκόσμια pop star. Με την κυκλοφορία του πρώτου της single “drivers license”, η Rodrigo κατάφερε να φτάσει την κορυφή του Hot 100 για αρκετές εβδομάδες, ενώ το δεύτερο single “Good 4 U” εκτινάχθηκε ακόμα ψηλότερα. Με θεματικές ενηλικίωσης και εύρεσης ταυτότητας, το ιδιαίτερα προσωπικό album ντεμπούτο της με τίτλο “Sour” «μίλησε» σε εκατομμύρια εφήβους, φέρνοντας στο προσκήνιο τα «αρνητικά» συναισθήματα, για την έκφραση των οποίων πολύ συχνά τους ασκείται κριτική.

Ο Lil Nas X, σε πλάνο από το βίντεο κλιπ του Montero (Call me by your name). Πηγή Εικόνας: The Harvard Crimson

24, 9 – Industry Baby, Montero (Call me by your name) – Lil Nas X 

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και για τον Lil Nas X. Ο Αμερικανός τραγουδιστής, κυκλοφορώντας τον πρώτο του δίσκο Montero επιχείρησε να «δώσει μια φωνή στους φόβους και στις επιθυμίες μιας γενιάς queer παιδιών». Προκαλώντας τη μήνι δεκάδων συντηρητικών φορέων, και με απαράμιλλη τόλμη, ο ράπερ προσπαθεί να δώσει τέλος στη ντροπή και το στίγμα που κουβαλούν μαζί τους αρκετά queer άτομα από πολύ μικρή ηλικία. Το άλμπουμ του 22χρονου έγινε δεκτό με αποθεωτικές κριτικές, ενώ προωθήθηκε με μια ιδιαίτερα ευφάνταστη και ασυνήθιστη καμπάνια. Σίγουρα όλοι αναμένουμε τα επόμενα δισκογραφικά του βήματα. 

3,2 – Blinding Lights, Save your Tears – The Weeknd 

Στην κορυφαία τριάδα του chart συναντούμε δύο τραγούδια του “The Weeknd”. Ο Καναδός τραγουδιστής με τον 80s ήχο έχει κατακτήσει τα ραδιοφωνικά charts παγκοσμίως, και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως και τα δύο τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 (και ούτε καν προς το τέλος του). Φαίνεται ξεκάθαρα, λοιπόν, πως ζούμε στην εποχή του “The Weeknd”. 

1 – Levitating – Dua Lipa 

Tην πρωτιά των charts κατέχει ένα ακόμα τραγούδι του 2020, και δη με εμφανείς τις 80s επιρροές. Το “Levitating” της βρετανίδας Dua Lipa σίγουρα είναι εθιστικό και διαχρονικό. Από την πρώτη στιγμή σάρωσε στα charts, και τώρα, πάνω από ένα χρόνο μετά, κατακτά χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό την κορυφαία θέση στο Hot 100!


ENΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
  • Billboard Hot 100 Year-End List, Billboard, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.