21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟι «αρβύλα» και ο άνθρωπος υπεράνω πάσης υποψίας

Οι «αρβύλα» και ο άνθρωπος υπεράνω πάσης υποψίας


Της Ρένας Δανατζή, 

Για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ το περίμενα. Όλοι πέσαμε από τα σύννεφα όταν μάθαμε ότι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος – των «Ράδιο Αρβύλα» –, δημοσίευσε πορνογραφικό υλικό πρώην συντρόφου του σε παράνομες και μη σελίδες στο διαδίκτυο, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Και θεωρώ πως ο λόγος που πέσαμε από τα σύννεφα είναι πως ο Στάθης είναι, αν μη τι άλλο, μία πολύ γνώριμη φυσιογνωμία, κοντά στον μέσο Έλληνα πολίτη. Ένας άνθρωπος, δηλαδή, που δεν είναι οικονομικά ισχυρός, είναι μέρος μίας παρέας με πολύ χιούμορ, όπου συζητάνε τα καθημερινά, απλά προβλήματα της επικαιρότητας, τα οποία μας αφορούν όλους και σατιρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα, χαρίζοντάς μας απλόχερα γέλιο. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε με το cast και τη σκαλέτα των «Ράδιο Αρβύλα», νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε πως δεν είχαμε καμία απολύτως ένδειξη για κάτι τέτοιο. Τι είναι, όμως, το εκδικητικό πορνό ή αλλιώς revenge porn και για ποιο λόγο οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε μετά το συμβάν;

Το εκδικητικό πορνό, ή αλλιώς revenge porn, είναι ένα ζήτημα για το οποίο, αν μη τι άλλο, οφείλουμε να συζητάμε. Πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά μας, τους φίλους μας και η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να εντάξει τη συγκεκριμένη πράξη στα αδικήματα και να αυστηροποιήσει τις ποινές, αφού μιλάμε για μία πράξη προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας – πράξη, δηλαδή, που ισούται με βιασμό ή και απόπειρα βιασμού. Όταν κάποιος μοιράζεται με τρίτα άτομα φωτογραφίες ή video πορνογραφικού περιεχομένου (γυμνό και σεξουαλικές πράξεις), στις οποίες συμμετέχουμε χωρίς όμως να του έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας να το κάνει, τότε μιλάμε για μία πράξη revenge porn.

Πηγή εικόνας: 2020mag.gr

Θέλω να τονίσω, κυρίως για τους νεότερους ακόμα μία φορά πως εάν κάποιος (το αγόρι σας ή το κορίτσι σας) έχει στην κατοχή του γυμνές φωτογραφίες σας ή video στα οποία φαίνεστε εσείς και χωρίς να έχετε δώσει το «οκ», τις μοιραστεί με άλλους φίλους του ή τις ανεβάσει στο διαδίκτυο, τότε μιλάμε για εκδικητικό πορνό και έχετε κάθε δικαίωμα να απευθυνθείτε στην αστυνομία, με τη βοήθεια πάντα των γονιών σας και των φίλων σας. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχετε συμφωνήσει να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο από προσωπικές σας στιγμές, ώστε να τα μοιράζεστε μεταξύ σας! Βασικό, επίσης, είναι να γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος μας απειλεί ότι θα διαρρεύσει φωτογραφίες και video με εμάς, εάν δεν κάνουμε ό,τι μας ζητήσει, έχουμε και πάλι το δικαίωμα να τον καταγγείλουμε στην αστυνομία. Η τεχνολογία πλέον κάνει θαύματα και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα είναι από τις πλέον ικανές ώστε να μας προστατεύσει άμεσα.

Τώρα, όσον αφορά τον Στάθη, τον άνθρωπο υπεράνω υποψίας, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε όλοι ότι ο καθένας γύρω μας μπορεί να γίνει επικίνδυνος και να έχει μία δεύτερη ζωή για την οποία εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Κυρίως οι γονείς, οφείλουν να είναι πολύ υποστηρικτικοί και να συζητάνε με τα παιδιά τους για κάθε τι μπορεί να τους φανεί παράξενο ή να τους πιέσει. Βγείτε λίγο από τα αυστηρά κουτάκια που έχετε θέσει προσπαθώντας να φτιάξετε το τέλειο παιδί – αυτό δεν υπάρχει – και προσπαθήστε απλά να ακούτε τα παιδιά σας και να τα υποστηρίζετε κυρίως σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Σημασία, αγαπητοί, δεν έχει το τι θα πει ο κόσμος, αλλά το να μπορέσουμε και την επόμενη μέρα να αγκαλιάσουμε το παιδί μας. Να είναι στη ζωή, να είναι καλά και στα μάτια μας να βλέπει ένα στήριγμα, ένα αποκούμπι.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.