17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαStarlink: Όταν πια η υπόσχεση για διαστημικές ταχύτητες, γίνεται πραγματικότητα

Starlink: Όταν πια η υπόσχεση για διαστημικές ταχύτητες, γίνεται πραγματικότητα


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Άμεσα αναμένονται εξελίξεις στον οικονομικό και τεχνολογικό χάρτη της χώρας μας, καθώς πρόκειται να δωθεί το πράσινο φως, μέσω της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για την άφιξη δορυφορικού internet με την προσφορά των υπηρεσιών της Starlink, συμφερόντων του Elon Musk.

Η καινοτομία στην όλη υπόθεση είναι πως πλέον η συσκευή που θα φέρνει την σύνδεση στις επιχειρήσεις και κατοικίες, στους συνεργαζόμενους πελάτες, με λίγα λόγια, θα μοιάζει πολύ στο δορυφορικό «πιάτο» που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι πάροχοι συνδρομητικών καναλιών, μόνο που εκτός του να λαμβάνουν σήμα, θα μπορούν και να εκπέμπουν. Στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία, ενώ εντός του έτους, παρότι βρισκόμαστε κοντά στη λήξη του, οι πρώτοι πελάτες που έχουν προπαραγγείλει τα προϊόντα τους, θα έχουν παραλάβει τον εξοπλισμό τους.

Πηγή εικόνας: pcmag.com

Ακόμα, η σχετική απόφαση, η οποία βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ρυθμίζει και το θέμα του εξοπλισμού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα «τσουχτερός» για την τσέπη του καταναλωτή, αφού στην προπαραγγελία κοστίζει 500€. Επιπλέον, επιμέρους ζητήματα είναι σημαντικό να λυθούν και τα οποία έχουν να κάνουν με το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πώς θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Ο μόνος προβληματισμός στις τάξεις της εταιρείας αυτήν τη στιγμή έγκειται στην παραγωγή των επεξεργαστών, οι οποίοι βρίσκονται σε έλλειψη εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχει πιθανότητα να επιφέρουν καθυστερήσεις στον τωρινό προγραμματισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα λίγα πιο διαδικαστικά ζητήματα, ο εξοπλισμός που αποκλειστικά παρέχει η Starlink κοστίζει 499€, συν το όποιο κόστος μεταφορικών. Το μηνιαίο πάγιο αποτιμάται στα 99€, ενώ για να επωφεληθεί κάποιος χρήστης των προπαραγγελιών, θα πρέπει να δαπανήσει για το προνόμιο αυτό ακόμα 99€.

Άκρως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως στον στρατηγικό σχεδιασμό της Starlink συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός επίγειου σταθμού εντός ελληνικών συνόρων. Στόχος αυτού θα είναι η αποστολή δεδομένων, που θα λαμβάνονται σε μόνιμη βάση από τους εκάστοτε χρήστες, στους δορυφόρους της εταιρείας, οι οποίοι θα βρίσκονται σε τροχιά κοντά στη Γη. Για να μπορέσει αρμονικά να λειτουργήσει το πλάνο, αρχικά, θα γίνει χρήση παρόμοιων σταθμών που βρίσκονται σε κοντινές χώρες, με την περάτωση των εργασιών στη χώρα μας να αναμένεται εντός του 2022.

Η εταιρεία του Elon Musk μετρά ως τώρα περί τον έναν χρόνο δοκιμαστικής λειτουργίας, αρχής γενομένης από τα βόρεια τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τα στατιστικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο αναφέρουν περισσότερους από 70.000 πελάτες σε 12 χώρες, με 1.500 ενεργούς δορυφόρους και απώτερο σκοπό τους 12.000 δορυφόρους, έτσι ώστε να εξυπηρεντούνται χρήστες σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή εικόνας: techgear.gr

Παρά το γεγονός πως από το στρατόπεδο της Starlink έχει διαρρεύσει πως στόχος είναι σε πρώτη φάση να εξυπηρετηθεί περιορισμένη μερίδα πληθυσμού, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα πρόσβαση σε τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες, είναι βέβαιο πως το μέλλον θα επιδιώξει τη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς από τους υπάρχοντες παρόχους. Οι υψηλές συχνότητες ανταλλαγής δεδομένων που υπόσχεται και οι οι «διαστημικές» ταχύτητες που δύναται να προσφέρει στον γήινο κόσμο επεκτείνουν έτι περισσότερο τις τρομακτικές δυνατότητες του διαδικτύου.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως μιλάμε για μία νέα τεχνολογική επανάσταση, η οποία είναι ικανή να συμβάλλει τα μέγιστα και σε επίπεδο οικονομίας. Προσμένουμε με αγωνία την έναρξη του κύκλου εργασιών της Starlink και στην Ελλάδα προκειμένουν να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Ξεκινά και στην Ελλάδα η Starlink του Elon Musk – Έρχονται οι πρώτες δορυφορικές συνδέσεις, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.