21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝομοτελειακή εξέλιξη

Νομοτελειακή εξέλιξη


του Γιώργου Κοσματόπουλου

Η ανακοίνωση, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, των τροποποιήσεων των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορονοϊού αποτελούν νομοτελειακή εξέλιξη. Ήταν ζήτημα χρόνου να αρθούν ακόμα περισσότερες απαγορεύσεις, όπως θα ισχύσει από το προσεχές Σάββατο  και για διάστημα 15 ημερών, όταν και θα υπάρξει νέα αξιολόγηση με διάθεση περαιτέρω χαλάρωσης.

Η πορεία της πανδημίας έχει δημιουργήσει δεδομένα, τα οποία δε θα μπορούσαν να παραβλεφθούν: εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, το σύνολο του πληθυσμού βιώνει μία πρωτόγνωρη κατάσταση με βασικά του δικαιώματα να τελούν υπό αναστολή και περιορισμό, ένεκα της αδήριτης ανάγκης προστασίας από τον Covid-19. Αυτή η κατάσταση επιδρά κατά βάση θετικά στην προσπάθεια αναχαίτισης της νόσου και προστασίας της υγείας και της ζωής των πολιτών, πλην όμως έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην προσωπική, κοινωνική και οικονομική ζωή του καθενός. Η ένταση και η διάρκεια της ακραίας περιστολής βασικών δικαιωμάτων, αλλά και της υπαγωγής της θεσμικής λειτουργίας της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αγγίζει πλέον τον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής και της πολιτειακής ομαλότητας. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι η επιτάχυνση της αποκατάστασης της κανονικότητας δεν μπορούσε να περιμένει.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Η  ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας αποδεικνύει επίσης ότι δεν αναμένεται ραγδαία βελτίωση των δεικτών του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους: στις 4 Οκτωβρίου, το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού ανέρχεται σε 58,7% (και αυτό του ενήλικου πληθυσμού στο 68%), όταν ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί από την κυβέρνηση, τον περασμένο Ιανουάριο αφορούσε την επίτευξη του 70% εντός του καλοκαιριού. Η αντίδραση, ο ανορθολογισμός, η θρησκοληψία, η ακραία και άτοπη συνωμοσιολογία, οι παραφωνίες που σποραδικά εμφανίζονται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ιδιοτελές «χάιδεμα» των αντιεμβολιαστών εκ μέρους πολιτικών παραγόντων, έχουν οδηγήσει την επιχείρηση εμβολιασμού τουλάχιστον δύο μήνες εκτός χρονοδιαγράμματος.

Είναι, άλλωστε, τέτοια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  όσων  απαρτίζουν το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», που τα περιθώρια αισιοδοξίας για μια μαζική μεταστροφή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει λάβει την πολιτική απόφαση να μην επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε πολυπληθείς επαγγελματικές ομάδες, που εκ του αντικειμένου της εργασίας τους έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Ούτε φυσικά τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για τον εμβολιασμό είναι απεριόριστα. Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένες δραστηριότητες και  η επιβολή κυρώσεων έχουν όρια και ήδη πολλά από τα υφιστάμενα μέτρα αυτού του περιεχομένου είναι αλληλοαναιρούμενα και προκαλούν σύγχυση. Παράλληλα, κινδυνεύει να διαρραγεί και η όποια σχέση εμπιστοσύνης υπάρχει μεταξύ των συνεπών πολιτών και της κυβέρνησης. Διότι, ένας πολίτης που τηρεί πιστά, από την πρώτη στιγμή, τις οδηγίες της κυβέρνησης και των επιστημόνων και έσπευσε να εμβολιαστεί, δυσφορεί βλέποντας ότι αργούν να αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματά του, πολλώ δε μάλλον στις «κόκκινες» περιοχές όπου ένα «mini lockdown» επιβαλόταν μέχρι σήμερα, οριζοντίως επί εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Κορονοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για εμβολιασμό στο σπίτι - Onmed.gr
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Κατά συνέπεια, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως «κόκκινης» πλέον δε θα επισύρει επιπλέον μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσικής στην εστίαση κ.λπ.), ουδείς περιορισμός θα επιβάλλεται στους εμβολιασμένους, ενώ ισχύουν οι περιορισμοί για τους μικτούς χώρους. Πιθανότατα δε, σε δύο εβδομάδες, να υπάρξει περαιτέρω ελαστικοποίηση.

Είναι σαφές ότι σιωπηρά οδηγούμαστε στην παραδοχή πως το πολυπόθητο τείχος θα προκύψει ως αποτέλεσμα περισσότερων μολύνσεων απ’ ό,τι θα μπορούσαν να υπάρξουν, εφόσον το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν πιο επιτυχημένο. Θα νοσήσουν και πιθανότατα θα πεθάνουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει, αν απλώς αξιοποιούσαν το όπλο που τους παρέχεται ελεύθερα και δωρεάν από την επιστήμη δια της συντεταγμένης Πολιτείας. Δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά πλέον αναπόφευκτη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον κ. Θάνο Πλεύρη, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.