24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚούμπαν: «Ορισμένες βιομηχανίες δεν είναι τόσο θετικές στην αλλαγή, το θετικό και...

Κούμπαν: «Ορισμένες βιομηχανίες δεν είναι τόσο θετικές στην αλλαγή, το θετικό και τα αρνητικά που μπορεί να προκαλέσει το DeFi»


Του Άρη Κατσίδη,

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ισχυρός άνδρας των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κούμπαν, δήλωσε ότι δεν είναι θετικός στην ανάπτυξη των εφαρμογών DeFi ή αποκεντρωμένου finance, και πιστεύει ότι θα αποτελέσουν πρόκληση για τις παραδοσιακές τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, ο Κούμπαν ανέφερε στο tweet του την Πέμπτη (23/9) ότι: «Το βασικό θετικό του DeFi είναι ότι απλοποιεί τον δανεισμό για προσωπικούς σκοπούς. Είναι ταλαιπωρία να δανειζόμαστε χρήματα από μια τράπεζα. Και το DeFi επιτρέπει σε οποιονδήποτε να έχει κεφάλαια και επίσης να δανείζει».

Οι εφαρμογές DeFi στοχεύουν στην αναδημιουργία χρηματοπιστωτικών συστημάτων, όπως τράπεζες και χρηματιστήρια, με βάση τα κρυπτονομίσματα και τα περισσότερα χρησιμοποιούν την τεχνολογία με blockchain του Ethereum.

Όπως ανέφερε ο Κούμπαν, μέσω του δανεισμού του DeFi, οι χρήστες μπορούν να δανείσουν κρυπτονομίσματα, όπως κάνει μια παραδοσιακή τράπεζα, και να κερδίσουν τόκο ως δανειστής. Ο δανεισμός είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν ενός παραδοσιακού συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόνη απαίτηση για τη λήψη δανείου DeFi, είναι η δυνατότητα παροχής ασφάλειας με άλλα κρυπτονομίσματα.

Ο Κουμπάν τονίζει ότι: «Το DeFi δεν είναι τόσο ανελαστικό. Είναι ανταγωνιστικό. Θα εξελιχθεί για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών. Το DeFi δεν θα «τερματίσει αυτόματα τις τραπεζικές εργασίες» επειδή «οι τράπεζες δεν είναι χαζές», αλλά προβλέπει ότι οι εφαρμογές του θα εξακολουθήσουν να διαταράσσουν τον παραδοσιακό χώρο (των τραπεζών). […] Όπως η FinTech επέλεξε λειτουργίες που άνοιξαν πόρτες σε εφαρμογές που συγκέντρωσαν εκατομμύρια πελάτες, έτσι νομίζω ότι το DeFi θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο».

Ο ισχυρός άνδρας των Μάβερικς συνέχισε λέγοντας ότι: «Ορισμένες βιομηχανίες δεν είναι τόσο θετικές στην αλλαγή. Δυσανασχετούν για το καινούριο. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν απλοποιήσει/αυτοματοποιήσει στο σημείο που το DeFi δεν ήταν απαραίτητο. Δεν το έκαναν. Είναι τόσο κολλημένοι σε παλιές λειτουργίες, που διαταράσσονται από τις νέες τεχνολογίες».

Πηγή εικόνας: Bankless on Youtube

«Ωστόσο, η DeFi είναι πολύ πιο ρισκαδόρικη επιλογή από μια παραδοσιακή τράπεζα για διάφορους λόγους. Πρώτον, δεν υπάρχει ρύθμιση ή ασφάλεια για τα χρήματά σας όταν χρησιμοποιείτε το DeFi, και λόγω της ασταθούς φύσης του κρυπτονομίσματος, οι επενδυτές θα πρέπει να αισθάνονται άνετα με μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή. Εάν υπάρξει πτώση στην αγορά, τα crypto assets που χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση ενδέχεται να μειωθούν απότομα σε αξία και ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να δουν τις θέσεις τους να ρευστοποιούνται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επενδυτές πρέπει να ξοδέψουν μόνο όσα μπορούν να χάσουν. Το DeFi είναι μια πλατφόρμα που μπορεί να εξαπατήσει».

Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Κούμπαν είναι πολύ καιρό υποστηρικτής του DeFi και γενικότερα των κρυπτονομισμάτων. Διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο κρυπτογράφησης με επενδύσεις σε Bitcoin, σε Ethereum, σε Dogecoin και άλλα altcoins, μαζί με NFT ή άλλα εικονικά tokens, και σε πολλές εταιρείες που ακολουθούν τεχνολογία blockchain.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΗ
  • Mark Cuban on why crypto-based DeFi will disrupt banks (cnbc.com), διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.