21.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΤο ανοδικό σερί διεκόπη

Το ανοδικό σερί διεκόπη


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Πρώτου ξεκινήσει η ανάγνωση του κειμένου, θα ήθελα να εκφράσω βαθύτατα την λύπη για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειες τους, τα ζώα κι τα δάση. Ελπίζω όλοι οι αναγνώστες να είστε καλά κι ασφαλείς. Ας βάλει ο θεός το χέρι του, να σταματήσει αυτή η πύρινη καταστροφή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, με απεριόριστο σεβασμό, από καρδίας, σε όσους προσφέρουν την βοήθεια τους κι σε όλους τους αγωνιστές σε αυτές τις περιοχές.

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με θετικό κλίμα, ακολουθώντας τους δεκτούς της Wallstreet, που τείνουν σε νέα υψηλά. Αναλυτικότερα, την Δευτέρα στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, αφού έγινε η ανακοίνωση των stress tests, όπου όλες οι τράπεζές το πέρασαν με την βοήθεια 2 παραγόντων. Αρχικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε αυτό συνέλαβαν οι κεφαλαιακές ενισχύσεις που δέχτηκαν, αλλά και η τροποποίηση του νόμου για το DTC που πλέον με ζημίες δεν ενεργοποιείται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,03% και έκλεισε στις 897,45 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, κι ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,05 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 2.158,94 μονάδες, ενώ, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,66% στις 556,05 μονάδες.

Στο Tαμπλό, είδαμε την Alpha Bank να υπεραποδίδει και να κλείνει στο +5,36%, την Εθνική να ακολουθεί στο +3,47%, την Πειραιώς στο +0,69% και την Eurobank να υποχωρεί οριακά κατά 0,13%. Iσχυρή άνοδο άνω της τάξης του 8,53% κατέγραψε η Ελλάκτωρ, ενώ με κέρδη άνω του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Jumbo και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η Aegean δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, κλείνοντας στο -2,96% και ακολούθησε η ΔΕΗ με απώλειες 0,99%.

Μετά από 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η αγορά να προσπάθησε να σπάσει το όριο των 900 μονάδων, όμως υπήρξε ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να κλείσει με απώλειες 0,25%. Αναλυτικότερα, την Τρίτη, στο επίκεντρο βρέθηκε η Ελλάκτωρ, καθώς ολοκληρώθηκε περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ. Από την άλλη, οι τράπεζες δείχνουν ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν κι αυτό φάνηκε από τα stress tests. Επιπλέον, βεβαία, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περισσότερο στις επόμενες ημέρες, διότι έρχονται οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την πορεία του τρίτου τριμήνου 2021. Για να μπορέσει ο Γενικός δείκτης να ξεπεράσει το επίπεδο των 900 μονάδων χρειάζεται να εισέλθουν νέα δεδομένα στο τραπέζι για μια ουσιαστική επάνοδο, κι όχι παροδική

Πηγή εικόνας: reporter.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,25% στις 895 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση -0,32% στις 2.151,95 μονάδες, ενώ, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,10% στις 549,91 μονάδες.

Στο ταμπλό, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -1,91%, με χαμηλό ημέρας -3,35%, και ακολούθησαν Εθνική -1,74% και Πειραιώς -1,03%, ενώ η Eurobank κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο +0,30%. Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση στις: Μυτιληναίος -1,59%, Aegean -1,53%, Lamda -1,43%, ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με κέρδη +6,79% και ακολούθησε η Coca Cola +1,35%

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι δεν έχει τις κατάλληλες δυνάμεις, ώστε να κάνει να πέτυχει την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια την συνεδρίασης, με οριακές μεταβολές στις τράπεζες. Αυτό που προβληματίζει το επενδυτικό κοινό είναι ότι επιδείνωση της πανδημίας αυξάνει την επιφυλακτικότητα με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος και κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,06% μόλις και έκλεισε στις 895,71 μονάδες. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στις 2.152,23 μονάδες, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,18% στις 548,93 μονάδες.

Στο ταμπλό, από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν τελικά μόνο επτά τίτλοι από τους οποίους ξεχώρισαν η ΔΕΗ με κέρδη 1,77%, η Coca Cola με άνοδο 1,58% και η Μυτιληναίος στο +1,10%. Στον αντίποδα, απώλειες 5,69% κατέγραψε η Ελλάκτωρ και ακολούθησαν οι ΕΧΑΕ (-2,24%), ΟΤΕ (-1,60%) και Lamda Development (-0,97%).

Πηγή εικόνας: Καθημερινή

Η ελληνική αγορά κατάφερε να επαναπροσέγγιση τις 900 μονάδες, με την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου. Αναλυτικότερα, την Πέμπτη, στο επίκεντρο ήταν οι ανακοινώσεις των εταιρικών κι τραπεζικών αποτελεσμάτων. Πιο συγκριμένα, τα αποτελέσματα της Πειραιώς εμφανιστήκαν καλύτερα των εκτιμήσεων και δείχνουν ότι βρίσκεται εντός του στρατηγικού στόχου, επιπλέον οι 6μηναιες επιδόσεις για το 2021 της τράπεζας χαρακτηριστήκαν θετικά από την J P Morgan Cazenove και την ελληνική επενδυτική Axia. Στην Εθνική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 6μήνου, προκύπτουν καθαρά έσοδα από τόκους + 7% σε ετήσια βάση, σε €591 εκατ. Ακόμη, ανακοινώθηκε αύξηση 6% κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ. Αυτές οι εξελίξεις έδωσαν σήμερα στον Γενικό Δείκτη την κινητήριος δύναμη να προχωρεί ένα στάδιο παραπέρα, αυτό που μένει είναι να δούμε τις επόμενες ημέρες εάν είναι αρκετό.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,85% και έκλεισε στις 903,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,4 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 2.169,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπερίσχυσε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά με άνοδο 1,96% στις 559,71 μονάδες.

Στο Ταμπλό, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +4,1% και ακολουθούν η Εθνική με +2,2%, η Alpha Bank στο +1,59% και η Eurobank στο +1,20%. Ο ΟΤΕ ενισχύεται πάνω από 2,2%. Η Μότορ Όιλ με οριακή άνοδο 0,3% και η ΤΕΝΕΡΓ με κέρδη πάνω από 1,5%.

Το χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην ζώνη των 900 μονάδων, διότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί από την άνοδο των τελευταίων ημέρων. Αναλυτικότερα, την Παρασκευή, πάρα τα καλά αποτελέσματα, οι πωλητές διστάζουν να αναλάβουν δράση, αυτό το γεγονός δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, διότι αν κοιτάξουμε σε ευρύ επίπεδο, υπάρχουν δεδομένα που αιτιολογούν αυτό το γεγονός. Αρχικά, ο κορονοϊός είναι ακόμη σε έξαρση, με τα κρούσματα να αυξάνονται κι ο ρυθμός των εμβολιασμών να μην είναι επαρκής, αυτό σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες ειδικών να προειδοποιούν ότι τα χειροτέρα έρχονται. Δεύτερον, τις τελευταίες ημέρες η χώρα είναι αντιμέτωπη με έναν πύρινο κλοιό, που έχει γεννήσει έντονη ψυχολογική πίεση σε ολόκληρη την επικράτεια. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να γεννήσουν έντονες επιπτώσεις στη οικονομία, και αυτό οι επενδυτές το γνωρίζουν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,09% στις 864.44 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,11% στις 2.145,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,81% στις 549,6 μονάδες.

Στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Ελλάκτωρ στο -4,25% και ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς στο -3,65%, ο ΑΔΜΗΕ στο -2,3% και η Μυτιληναίος στο -2,09%. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Lamda Development.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.