19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που...

«Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς»


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Σε μία πρώτη ανάγνωση δείχνει περίπλοκο, ωστόσο, με το πέρασμα των ετών, κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει τη σπουδαιότητα της στοχοπροσήλωσης. Είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους, να δραστηριοποιούμαστε και να έχουμε υγιή πρότυπα, ώστε να έχουμε μία ποιοτική ζωή με λιγοστά προβλήματα. Αναμφίβολα, η συνθήκη που βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στοχασμού και επαναπροσδιορισμού σχέσεων και καταστάσεων, ενώ για πολλούς αποτέλεσε μία κινητήρια δύναμη για την έναρξη νέων δραστηριοτήτων. Για μία πλειονότητα των ανθρώπων όμως, οι δραστηριότητες αυτές ήταν κάτι βραχυπρόθεσμο, αφού δεν έφεραν την προσδοκώμενη πληρότητα.

Βρισκόμαστε στην εποχή που γίνονται ολοένα και περισσότερες αναφορές στις έννοιες της αυτοβελτίωσης και της αυτοπραγμάτωσης και στο πως θα καταφέρουμε να βρούμε τον εσώτερο εαυτό μας μέσω των δικών μας επιλογών. Ως εκ τούτου, είναι καλό να δούμε κάποια εύκολα βήματα σχετικά με το πως μπορούμε να έχουμε την αυτοβελτίωση που επιδιώκουμε, βρίσκοντας τα κατάλληλα ενδιαφέροντα παράλληλα με τη σωστή βοήθεια και μελέτη. Κάποια βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και αυτή τη στιγμή.

Ας ζήσουμε το παρόν

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και το μέλλον δύναται να εξαρτηθεί από τις παροντικές μας αποφάσεις, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Είναι εύκολο να αναπολούμε το παρελθόν ή να σκεφτόμαστε το πόσο δύσκολα βιώματα είχαμε, ωστόσο, με τη διαδικασία αυτή, κάνουμε δυσκολότερο το παρόν μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Λαμβάνοντας την κατάλληλη υποστήριξη για τα «αγκάθια» του παρελθόντος ή αποδεχόμενοι τις καλές στιγμές που όμως έχουν περάσει, προχωράμε στο παρόν και σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε σε ζωντανό χρόνο.

Πηγή εικόνας: toimerologio.me

Ο εαυτός μας είναι ο μόνος μας σύμβουλος

Έχοντας γαλουχηθεί με τη σκέψη του «Τι θα πει ο κόσμος;» δεν κάνουμε τα πράγματα που διακαώς επιθυμούμε, από φόβο μήπως παρεξηγηθούμε ή απογοητεύσουμε τους γύρω μας. Ο εαυτός μας, όμως, είναι ο μόνος που θα βρίσκεται μαζί μας για πάντα στο ταξίδι της ζωής. Είναι σημαντικό, επομένως, για οποιαδήποτε αρχή ή εξέλιξη οποιασδήποτε δραστηριότητας που επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε, να έχουμε οι ίδιοι την τελική απόφαση, προκειμένου να αισθανθούμε παραγωγικοί παρ’ όλες τις απόψεις, αποτροπές ή προτροπές που θα ακούσουμε και έτσι, να καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Τίποτα δεν θα έρθει μόνο του

Η αυτοβελτίωση και η παραγωγικότητα μέσω της εύρεσης δραστηριοτήτων είναι διαδικασίες που δεν θα πρέπει να τις προσμένουμε καρτερικά μέχρι να έρθουν κάποια στιγμή. Χρειάζεται να μην είμαστε αδρανείς και να ψάξουμε μέχρι να βρούμε αυτό που μας γεμίζει. Η ραθυμία δεν θα επιφέρει κάποιο ευχάριστο συναίσθημα ούτε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σε μία εποχή που εύκολα κανείς βρίσκει με μία απλή αναζήτηση δραστηριότητες για όλα τα γούστα, μία προσπάθεια από πολλά διαφορετικά είδη θα μας κάνει να νιώσουμε παραγωγικοί, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε πληθώρα εμπειριών που σίγουρα θα μας δώσουν την πληρότητα που αναζητάμε.

Βρίσκουμε το σωστό κίνητρο

Για να απεμπλακούμε από τη ραθυμία και την απροθυμία και να δοκιμάσουμε νέα πράγματα πρέπει να εστιάσουμε στο σωστό κίνητρο. Αν, λόγου χάρη, βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου έχει γίνει συνήθεια στο πέρας του καιρού να γίνεται απλά η διαδικασία της επιβίωσης, δεν θα επιτύχουμε ποτέ το κάτι παραπάνω που θα μας «γεμίσει». Αντιθέτως, θα ωφεληθούμε ιδιαίτερα εάν φέρουμε κοντά μας το κίνητρο. Αυτό μπορεί να είναι μία ιστορία επαναπροσδιορισμού της ζωής από ένα σπουδαίο για εμάς πρόσωπο ή και η αναζήτηση και η συνδιαλλαγή μας με άτομα τα οποία έχουν πολλά ενδιαφέροντα και γεμάτη από εμπειρίες ζωή, που σίγουρα θα μπορέσουν να μοιραστούν μαζί μας το πως τα κατάφεραν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να πάψουμε να είμαστε αδρανείς και να ξεκινήσουμε αυτό που σκεφτόμασταν αλλά ηθελημένα αφήναμε πίσω.

Πηγή εικόνας: corporatecomplianceinsights.com

Όχι στη σύγκριση, ναι στην προσπάθεια.

Από μία μικρή δραστηριότητα πριν ή μετά την εργασία για αποφόρτιση, από κάτι που θα κάνει ενδιαφέρον το καλοκαίρι όσων μείνουν στην πόλη, έως και εκείνο το μεγάλο βήμα σε μία κατάσταση που ποτέ δεν γίνεται, όλα είναι εξίσου σημαντικά για τον καθένα από εμάς. Η σύγκριση περί σημαντικότητας δεν ωφελεί πουθενά, καθώς κανείς δεν είναι ίδιος με κανέναν, άρα κανείς δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με κανέναν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αρχή της προσπάθειας και η αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρισης που θα μας αποθαρρύνει από τον στόχο μας, όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι.

Από τα παραπάνω βήματα, γίνεται αντιληπτό ότι είναι σημαντικό για την πνευματική, την ψυχική και τη σωματική μας ανάταση να επιδιώξουμε να αλλάξουμε ποιότητα ζωής. Μέσω της παραγωγικότητας, μπορούμε να γεμίσουμε ποιοτικά τον χρόνο μας, να συλλέξουμε ευχάριστες αναμνήσεις και, φυσικά, να προσφέρουμε στον εαυτό μας όλα όσα χρειάζεται για να παραμένει ζωντανός και δραστήριος. Τότε ναι, θα μπορέσουμε να πούμε ότι «κοιτάμε εκεί που θέλουμε πάμε» και όχι απλά «πάμε εκεί που κοιτάμε».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 3 τρόποι με τους οποίους η διαδικασία της αυτοβελτίωσης αλλάζει τη ζωή μας, enallaktikidrasi.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.