17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι δύο συμβουλές του Buffett για τον πληθωρισμό

Οι δύο συμβουλές του Buffett για τον πληθωρισμό


Του Άρη Κατσίδη,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ολόκληρο τον κόσμο παρατηρούμε ότι οι τιμές των προϊόντων κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πληθωρισμός. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε ότι οι τιμές είναι στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας και δημιουργούνται φόβοι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στις οικονομίες παγκοσμίως. Αν και ειδικοί του κλάδου και χρηματοοικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το τρέχον ποσοστό του πληθωρισμού δεν είναι κάτι ανησυχητικό, οι καταναλωτές εξακολουθούν παγκοσμίως να βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται και αυτό δημιουργεί προβλήματα στον οικονομικό σχεδιασμό.

Σε κρίσιμες στιγμές πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και για αυτό είναι καλό να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να δούμε τι είχε πει ο Warren Buffett πίσω στο 2009 σχετικά με τον πληθωρισμό. Ο πασίγνωστος επενδυτής επεσήμανε, αρχικά, ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να προστατευθεί από τον πληθωρισμό είναι να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να εργαστεί σκληρά για να βρεθεί στην κορυφή του κλάδου του.

Πηγή εικόνας: therealdeal.com

Ο Buffett ανέφερε ότι «αν είσαι ο καλύτερος δάσκαλος, αν είσαι ο καλύτερος χειρουργός, αν είσαι ο καλύτερος δικηγόρος, τότε θα πάρεις το μερίδιο σου από την πίτα του κλάδου ανεξαρτήτως του νομίσματος».

Με άλλα λόγια, το να είσαι σπουδαίος σε αυτό που κάνεις διασφαλίζει ότι θα πάρεις το μερίδιο που σου αξίζει δίκαια, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με την αξία του δολαρίου ή κάποιου άλλου νομίσματος, με τον Buffett να υπογραμμίζει ότι: «Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επενδύσεις στον εαυτό σου».

Κάτι άλλο που μπορεί να μας προστατεύσει από τον πληθωρισμό σύμφωνα με τον Buffett είναι η απόκτηση μεριδίου από μια «μεγάλη επιχείρηση», γιατί ό,τι και να γίνει με την αξία του δολαρίου, το προϊόν μιας μεγάλης και αξιόπιστης επιχείρησης με ισχυρό brand πάντα θα είναι στην ζήτηση των καταναλωτών. Ο πασίγνωστος expert των επενδύσεων επεσήμανε: «Αν έχεις μερίδιο από την εταιρία της Coca Cola, θα λάβεις ένα συγκεκριμένο κέρδος, για 20 χρόνια από τώρα και για 50 χρόνια από τώρα για το προϊόν σας και δεν θα δημιουργηθεί καμία διαφορά σχετικά με το τι συμβαίνει στο επίπεδο τιμών», αφού η Coca Cola θα συνεχίσει να έχει ισχυρό brand και ο κόσμος να συνεχίσει να αγοράζει τα προϊόντα της.

Πηγή εικόνας: forbes.com

Αλλά αντί να επιλέξει κάποιος μια εταιρεία για να επενδύσει τα χρήματα, μπορεί να το κάνει αυτό σε low-cost (χαμηλό) αμοιβαίο κεφάλαιο που βασίζεται σε funds, το οποίο έχει πολύ λιγότερο κίνδυνο. Ο Buffett και η ομάδα του δηλαδή προτείνουν όλα αυτά τα χρόνια, οι επενδυτές να τοποθετούν τα χρήματα τους σε αυτά τα κεφάλαια (funds), τα οποία διατηρούν πολλές διαφορετικές μετοχές σε έναν δείκτη, καθιστώντας τα αυτομάτως διαφοροποιημένα, κάτι που σημαίνει λιγότερο κίνδυνο και περισσότερες δυνατότητες επένδυσης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.