16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΓνωριμία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Γνωριμία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης [Μέρος Β’]


Της Θεώνης – Μαρίας Σιμιτζή, 

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τα εκθέματα του Μουσείου και τις μόνιμες συλλογές του.

Αρχικά, μπαίνοντας στο κτίριο από την κεντρική είσοδο θα συναντήσεις το πωλητήριο και το καφέ του Μουσείου. Στη συνέχεια, το προσωπικό θα σε καθοδηγήσει να ξεκινήσεις την επίσκεψη σου από τον 4ο όροφο και να καταλήξεις στον 1ο όροφο, στην μόνιμη έκθεση της συλλογής Κυκλαδικής Τέχνης. 

Πηγή Εικόνας: cycladic.gr

Στον 4ο όροφο θα συναντήσεις την αίθουσα με σκηνές από την καθημερινή ζωή της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από βίντεο αλλά και αντικείμενα της καθημερινότητας, ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη ενός Αθηναίου από την στιγμή της γέννησης του, τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας, την ενασχόληση του με τον αθλητισμό, τα κοινά, αλλά και την στρατιωτική του εκπαίδευση. Ακόμα, βλέπουμε τον γάμο του και την αναχώρηση του για τον πόλεμο. Στο δεύτερο σκέλος της έκθεσης, πάλι σε συνδυασμό οπτικοακουστικού υλικού και αντικειμένων, παρακολουθούμε τα ταφικά έθιμα και διαδικασίες των Αθηναίων, καθώς και τις τιμές που απένειμαν στους νεκρούς ήρωες. Στο βάθος της αίθουσας υπάρχει αναπαράσταση ενός παράλιου άστεως της Αττικής, στο οποίο λάμβαναν χώρα οι καθημερινές δραστηριότητες που ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέσω των 2 «ταινιών» που προβάλλονται στην αίθουσα. Η συγκεκριμένη αίθουσα, μάλιστα, είναι ιδανική για παιδιά, καθώς μπορούν με εύκολο τρόπο να κατανοήσουν και να μάθουν για την καθημερινότητα των αρχαίων.

Πηγή Εικόνας: elculture.gr

Κατεβαίνοντας στον 3ο όροφο του μουσείου, στην έκθεση της συλλογής της Κυπριακής τέχνης θα συναντήσεις μια συλλογή 550 αντικειμένων της κυπριακής τέχνης, από κεραμικά σκεύη μέχρι γυάλινα αντικείμενα. Ακόμη, βλέπουμε νομίσματα, κοσμήματα, χάλκινα και μεταλλικά αντικείμενα, γλυπτά και επιγραφές. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την 3η χιλιετία έως την ύστερη αρχαιότητα  και  δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να κατανοήσει την εξέλιξη του κυπριακού πολιτισμού μέσα στα χρόνια και να εντοπίσει τις επιρροές του από τους πολιτισμούς του Αιγαίου, της Αιγύπτου και της Εγγύς Ανατολής. Η Κυπριακή Συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο.

Πηγή Εικόνας: cycladic.gr

Στον επόμενο όροφο, τον 2ο όροφο, εκτίθεται η συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης από το 2.000 π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα μΧ μέσα από 350 εκθέματα. Ο επισκέπτης σε συνδυασμό με το διαδραστικό υλικό και τα εκθέματα έρχεται σε επαφή με την εξέλιξη του Ελληνικού πολιτισμού από την στιγμή της γέννησης του έως την ρωμαϊκή επιρροή. Η έκθεση αποτελείται από πληθώρα αντικειμένων,  όπως πήλινα αγγεία, ειδώλια μέχρι εργαλεία και όπλα.

Στον 1ο όροφο θα συναντήσεις τη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης. Η συλλογή αποτελείται κυρίως από μαρμάρινα ειδώλια όλων των τύπων, καθώς και αγγεία καθημερινής χρήσης και τελετουργικού χαρακτήρα. Στην συλλογή περιλαμβάνονται και μεταλλικά σκεύη και όπλα. Τα περισσότερα εκθέματα τοποθετούνται στην 3η χιλιετία. Ακόμα, θα συναντήσεις τον περίφημο θησαυρό της Κέρου και το «Αγγείο των Περιστεριών». 

Πηγή Εικόνας: cycladic.gr

Στο 2ο κτίριο του μουσείου, στο Μέγαρο Σταθάτου εκτίθενται συχνά μη μόνιμες συλλογές σύγχρονης τέχνης.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένα σύγχρονο μουσείο, διαμορφωμένο υπό το μουσειολογικό πρίσμα της εποχής και η επίσκεψη του αποτελεί σίγουρα μια υψηλής ποιότητας εμπειρία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, cycladic.gr, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θεώνη-Μαρία Σιμιτζή
Θεώνη-Μαρία Σιμιτζή
Γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα και είναι τεταρτοετής φοιτήτρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών. Ασχολείται από τα σχολικά χρόνια με την ανάγνωση βιβλίων, τον εθελοντισμό και συμμετέχει σε δημιουργικά προγράμματα.