14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠείτε «ναι» στη ζωή και «όχι» στα ναρκωτικά!

Πείτε «ναι» στη ζωή και «όχι» στα ναρκωτικά!


Της Χριστίνας Σονούντα,

H 26η Ιουνίου αποτελεί την ημέρα ευαισθητοποίησης του καθημερινού αγώνα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Έτσι, την ημέρα αυτή κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους!

Το φετινό κεντρικό μήνυμα αυτής της ημέρας, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, είναι να υπενθυμίζουμε πως: «Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος», τονίζοντας έτσι την ύπαρξη θεραπευτικής επιλογής και δυνατότητας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Εκτός από το κεντρικό μήνυμα, όμως, ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, με σκοπό να αναδείξει τις υπηρεσίες και τη δυνατότητα που παρέχεται στους ανθρώπους, που κάνουν χρήση ουσιών, για την υιοθέτηση ενός λειτουργικού τρόπου ζωής, μακριά από την εξάρτηση και τις εξαρτητικές συμπεριφορές, με απώτερο σκοπό έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά.

Πηγή εικόνας: News4Health.gr

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία, που δίνει ο οργανισμός, για τη σχέση των ναρκωτικών με την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει, λοιπόν, το 2021, η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει ακόμα πιο μεγάλη και ουσιαστική σημασία, «καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων». Ωστόσο, υπογραμμίζει, υπάρχει επιλογή και υπάρχει τρόπος για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών. Άλλωστε, ο ΟΚΑΝΑ ποτέ δεν παύει να στέκεται «δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά και δίπλα στην οικογένεια, στους σημαντικούς «άλλους» και στην κοινωνία», προσπαθώντας καθημερινά να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε εξαρτημένου ατόμου στην αναζήτηση ευκαιριών αντιμετώπισης του εθισμού και του δικαιώματος στη ζωή.

Ακόμη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε την προσφορά του οργανισμού στα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά άτομα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Άλλωστε, ο ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εντατικοποίησε τις δράσεις του, προστατεύοντας τους ωφελούμενους και προασπίζοντας τη δημόσια υγεία! Τα αποτελέσματα από τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 ήταν αρκετά ενθαρρυντικά.

Δράσεις του ΟΚΑΝΑ για την 26η Ιουνίου 2021:

Αθήνα

Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ) του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε δράση πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις στο πάρκο Ξούθου, το Σάββατο 26/6. Η Υπηρεσία Streetwork Αθήνας του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίηση νυχτερινή παρέμβαση με διανομή υλικού ασφαλούς χρήσης και ενημερωτικό υλικό, με την παρουσία του Εθνικού Συντονιστή κατά των Ναρκωτικών, την Παρασκευή, 25/6/21, στις 20.00, σε σημεία συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων, ενώ προέβη και σε ενημερωτική καμπάνια σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ για την Παγκόσμια Ημέρα με επικοινωνιακό υλικό και προβολή βίντεο σε σταθμούς και συρμούς του τραμ, του μετρό και του ηλεκτρικού. Ακόμη, διοργανώθηκε Έκθεση Φωτογραφίας, με τίτλο «Διαδρομές», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η οποία διήρκησε για εννέα ημέρες, με το εκτιθέμενο φωτογραφικό υλικό να προέρχεται από τη Λέσχη Φωτογραφίας του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης του ΟΚΑΝΑ και τις φωτογραφίες των πρώην ουσιο-εξαρτημένων μελών του. Τέλος, μια εικαστική παρέμβαση έλαβε χώρα στην πρόσοψη του ΕΚΚΕΕ του ΟΚΑΝΑ από μέλη και ωφελούμενους των προγραμμάτων του Οργανισμού. Η παρέμβαση ξεκίνησε στις 24/6 σε συνεργασία με την “Urban Act”.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Η Υπηρεσία Streetwork Θεσσαλονίκης του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή, παρέμβαση με διανομή υλικού ασφαλούς χρήσης και ενημερωτικό υλικό, σε συνεργασία με τη «Θετική Φωνή», στην περιοχή του Δενδροποτάμου, καθώς και διενέργεια rapid test για HIV και ηπατίτιδες.

Η ΜΟΘΕ ΠΓΝ Πατρών (Ρίο) και το Εξωτερικό Ιατρείο Συνταγογράφησης Πάτρας πραγματοποίησαν στις 25/6 εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της ΜΟΘΕ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, με δράσεις ευαισθητοποίησης ως προς τα θέματα των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών.

Παράλληλα, την Τετάρτη, 30/06/2021, πρόκειται να διεξαχθεί συμβολικός αγώνας ποδοσφαίρου με τους “LEGENDS 2004”, τους Πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 στο ποδόσφαιρο. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 20:00, το απόγευμα, στο γήπεδο του Ατρομήτου, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υφυπουργείου Αθλητισμού, «Ζήσε Αθλητικά». Ο αγώνας θα έχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ3.

Τέλος, ο ΟΚΑΝΑ, μέσω των Κέντρων Πρόληψης, διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα εξαρτήσεων, καθώς και σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας σε όλη την επικράτεια. Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε από το επίσημο site του ΟΚΑΝΑ ή τηλεφωνήστε στο 1031.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Σονούντα
Χριστίνα Σονούντα
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Είναι τριτοετής φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο ενώ έχει και πτυχίο στο πιάνο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, παίζει πιάνο και ερασιτεχνικά κιθάρα.