21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔες τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια...

Δες τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια…


Του Στάθη Μπαμπουκλή,

Τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε ένα κίνημα υποστήριξης στην Ισπανία «Τα Ρούχα Δεν Έχουν Φύλο» (#LaRopaNoTieneGenero). Καθηγητές πήγαιναν στο σχολείο φορώντας φούστα σε μια προσπάθεια να αμφισβητηθούν τα στερεότυπα για το φύλο. Το κίνημα ξεκίνησε από τον καθηγητή Μαθηματικών Jose Piñas, όταν μαθητής του αποβλήθηκε από το σχολείο και υποχρεώθηκε σε ψυχολογικές συνεδρίες, επειδή πήγε στο σχολείο με φούστα. Έκτοτε, πολλοί καθηγητές έχουν αντικαταστήσει το παντελόνι τους με φούστες, επιδιώκοντας να αυξήσουν την ενσυναίσθηση πάνω σε θέματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου.

Ζώντας σε μια ”straight”  ή  ”straight-looking” κοινωνία, θα έλεγα πιο πολύ, έχουμε βαπτίσει τον άντρα-πρότυπο με την αρρενωπότητα και την έλλειψη ευαισθησίας και την γυναίκα-πρότυπο με το αξιοθαύμαστο σώμα, το τέλειο μακιγιάζ, τα προσεγμένα ρούχα και την καθωσπρέπει συμπεριφορά. Και γι’ αυτό είναι αρκετά δύσπεπτο σε πολλούς, όταν συναντούν ένα femboy με τέλειο μακιγιάζ ή μία masculine κοπέλα με αντρικό ντύσιμο. Και αναρωτιέμαι γιατί; Γιατί να συναντάς καθημερινά επικριτικά βλέμματα και άσχημες συμπεριφορές, επειδή απλά είσαι αυθεντικός προς τον εαυτό σου;

Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Τι είναι όμως ένα femboy; Ως femboy προσδιορίζεται ένα αγόρι ή ένα non-binary άτομο που παρουσιάζει στην προσωπικότητά του και στην εμφάνισή του αρκετά θηλυκά στοιχεία, χωρίς απαραίτητα να θέλει να οδηγηθεί σε φυλομετάβαση. Αντίστοιχα, μία masculine κοπέλα είναι ένα κορίτσι ή ένα non-binary άτομο που φέρει αρκετά αρσενικά στοιχεία στον χαρακτήρα και την εμφάνισή του, χωρίς απαραίτητα να είναι transgender. Εσένα τι σου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούς ή διαβάζεις αυτούς τους όρους;

Ίσως και να έπεσες μέσα σε κάποια από αυτά…αλλά επίτρεψέ μου να σου τους συστήσω από μία τελείως άλλη προσέγγιση, σαν έναν πολύ καλό φίλο…ίσως και έναν φλογερό εραστή!

10 Λόγοι για να Κάνεις Παρέα με ένα FemBoy:

  • Είναι άπαιχτος στον χορό. Πίστεψέ με θα αναθεωρήσεις κι εσύ τις χορευτικές σου ικανότητες μετά από μια «μετωπική» μαζί του.
  • Πρόκειται για πολύ γοητευτικές προσωπικότητες και πολυπρόσωπες. Δε θα βαρεθείς ποτέ.
  • Αν θέλεις συμβουλές ομορφιάς και μακιγιάζ, είσαι στα κατάλληλα χέρια.
  • Αν πάλι θέλεις απλά κάποιες συμβουλές για κρέμες και για το σώμα σου κυρίως για εσάς τα straight αγόρια, ετοιμάσου για δραστική αλλαγή.
  • Αν πάλι θέλεις μια αλλαγή στην γκαρνταρόμπα σου, ετοιμάσου να προσλάβεις έναν μάστερ στο χώρο της μόδας.
  • Είναι απίστευτα επικοινωνιακός και λίγα λεπτά να μείνεις μαζί του θα νιώσεις τόσο άνετα που θα λυθεί και η δική σου γλώσσα.
  • Δεν φοβάται να δείξει αυτό που είναι και αυτό που φέρει η ψυχή του. Και, σίγουρα, θα βοηθήσει κι εσένα να νιώσεις πιο άνετα και ελεύθερα με τον εαυτό σου.
  • Δεν πρόκειται να σε κρίνει ούτε για κάποιο ελάττωμά/αδυναμία σου αλλά και ούτε για κάποιο κρυφό σου πόθο. Έχει ακούσει πολλά παρόμοια και έχει κριθεί πολύ για τα δικά του. Άλλωστε, όταν έχεις τη δύναμη μέσα σου, μπορείς να βοηθήσεις και τους άλλους απλόχερα.
  • Μην κοιτάς που το παίζει ντίβα πολλές φορές. Έχει πληγωθεί και κρατάει τις άμυνές του.
  • Άλλες φορές πάλι είναι ευαίσθητος και θα σου εκφράσει ακριβώς το συναίσθημα που βιώνει εκείνη την στιγμή ή θα σου αποκαλύψει και την πιο βαθιά σκέψη του. Σίγουρα, πάντως, πρόκειται για ένα ειλικρινές πλάσμα.

10 Λόγοι να Κάνεις Παρέα με ένα Masculine Girl:

  • Είναι πολύ ανοιχτοί και έξω καρδιά χαρακτήρες. Δεν θα βαρεθείς ποτέ μαζί τους.
  • Είναι η ψυχή της παρέας και είναι μέσα σε όλα… από ένα απλό καφέ, μέχρι και ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ…
  • Είναι όμως και οι «σκληροπυρηνικοί» της παρέας. Δεν θα αφήσουν κανέναν να πειράξει την «αγέλη» τους, δηλαδή την παρέα/οικογένειά τους και θα βγουν στην πρώτη γραμμή αν χρειαστεί.
  • Μπορείς να τους εκμυστηρευτείς τα πάντα. Ξέρουν καλά να κρατάνε τα μυστικά σου αλλά και να σου δώσουν τις πιο σωστές και κατάλληλες συμβουλές, βγαλμένες από την ζωή.
  • Μπορεί να μην ξέρουν από μακιγιάζ και ρούχα (όχι όλοι), αλλά ξέρουν σίγουρα πώς να γοητεύουν μια κοπέλα… Σε προκαλώ να πάρεις έστω και λίγο από την τεχνική τους.
  • Λατρεύουν την περιπέτεια και οτιδήποτε το extreme. Στάνταρ έχουν φαντασιωθεί να κάνουν ελεύθερη πτώση ή να αναρριχηθούν στον Όλυμπο.
  • Δεν έχουν θέμα οι περισσότεροι με κάποιες αδυναμίες του σώματός τους, π.χ. ραγάδες και κυτταρίτιδα και σίγουρα θα βοηθήσουν και εσένα straight girl να νιώθεις λιγότερες ενοχές γι’ αυτό.
  • Είναι το άτομο που θα σηκωθεί τρεις η ώρα την νύχτα είτε για να ακούσει τον πόνο ενός φίλου είτε να έρθει να σε σώσει από κάποια περίεργη βραδινή περιπέτεια.
  • Θεωρούν ηθικό τους καθήκον να βελτιώσουν την ψυχολογική κατάσταση ενός φίλου ή να τον υποστηρίξουν σε ένα πρόβλημά του και δεν θα σταματήσουν μέχρι να το πετύχουν.
  • Και πάντα προσπαθούν να συγκεράσουν τα θέλω/ενδιαφέροντα όλης της παρέας, γιατί απλά δεν τους νοιάζει ο προορισμός αλλά η οικογένεια.
Πηγή εικόνας: i0.wp.com

Είμαι σίγουρος πως κι εσείς, cis boys/girls, βρήκατε πολλά κοινά στοιχεία. Αν καταφέρουμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας στην ολότητα του, με τα θηλυκά στοιχεία των αγοριών (straight/queer) και τα αρρενωπά στοιχεία των κοριτσιών (straight/queer), θα χτίσουμε μια κοινωνία συμπεριληπτική, ελεύθερη και αυθεντική. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να θέτει όρια στο ποιος είσαι, τι φοράς, ποιον αγαπάς και γενικά πώς επιλέγεις να αυτο-παρουσιάζεσαι. Απευθύνομαι και σε queer, αλλά και σε straight άτομα. Σε προκαλώ να δεις τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και να πάρεις έστω και λίγο από το φως και την λάμψη της ψυχής τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Διδάσκοντας αποδοχή: Δάσκαλοι πήγαν στην τάξη με φούστες μετά το bullying σε μαθητή για το ντύσιμό του, lifo.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Μπαμπουκλής
Στάθης Μπαμπουκλής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Είναι τελειόφοιτος στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος ΙΕΚ Τουριστικών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Το πάθος του είναι ο χορός, η φιλοσοφία και τα ταξίδια. Επιδιώκει να ασχοληθεί ενεργά με το coaching και τον εθελοντισμό. Στόχος του είναι να μείνει στο εξωτερικό και να συνδυάσει το πάθος του με τον τομέα του τουρισμού. Το μότο του είναι: «Αγάπησε τον εαυτό σου, για να αγαπήσεις και την τέχνη σου!»