19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ Δοκιμασία και το Δικαίωμα της Επιλογής

Η Δοκιμασία και το Δικαίωμα της Επιλογής


Της Αγγελικής Ουζουνάκη,

Το άγχος της εξέτασης συνάδει με το άγχος της δοκιμασίας. Είναι η κατάσταση στην οποία θα εξεταστούν οι γνώσεις, η προσπάθεια, αλλά και η τύχη μας. Πολλές φορές συνδέουμε ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικής μας εικόνας με τον αριθμό των επιτυχιών και των αποτυχιών που συμβαίνουν στη ζωή μας. Μας είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε το αποτέλεσμα μιας εξέτασης από την συνολική μας εικόνα και την αξία μας ως άνθρωποι.

Οφείλουμε να μην αφήνουμε να μας καθορίζουν οι επιδόσεις μας σε συγκεκριμένες εξετάσεις ή στιγμές της ζωής μας. Μία επιτυχία ή αποτυχία δεν πρόκειται να ορίσει πλήρως το μέλλον μας. Η ζωή είναι στα δικά μας χέρια, ωστόσο πολλές φορές είναι καλό να αφήνουμε τον έλεγχο των καταστάσεων και να καλοδεχόμαστε κάποιες νέες συγκυρίες ως έχουν.

Η ζωή μας είναι μία καθημερινή δοκιμασία και πάλη, που οφείλουμε να την λαμβάνουμε υπόψιν στο σύνολό της. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε πρωτίστως τη σχέση με τον εαυτό μας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε και τους υπόλοιπους πυλώνες της ζωής μας, δηλαδή τη σχέση μας με καταστάσεις, αλλά κυρίως με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Είναι καλό να αποδεχθούμε και να εξερευνήσουμε το μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά μας ως ένα σύνολο των επιλογών που κάναμε το τελευταίο διάστημα. Είναι εξίσου σημαντικό να αξιολογήσουμε τα κίνητρα που μας οδήγησαν εδώ, αλλά και να εξετάσουμε τον βαθμό της αρεσκείας μας για την τωρινή κατάσταση και συνθήκη που βρισκόμαστε. Τίποτε δεν είναι απολύτως τυχαίο. Οι περισσότερες καταστάσεις είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που λάβαμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτές.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, τόσο το να ακολουθούμε τα όνειρά μας, όσο και το να εμπιστευόμαστε και να αξιολογούμε τις καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε. Οφείλουμε να μην αφήνουμε ένα αποτέλεσμα να καθορίζει ολόκληρη της πορεία της ζωής μας, αλλά να το εξετάζουμε μεμονωμένα με βάση τις προσδοκίες που είχαμε, τις συνθήκες που βρισκόμασταν για να κάνουμε αυτήν την επιλογή και το κάθε τι που αποκομίσαμε από αυτό το ταξίδι.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο να δυσαρεστούμαστε ως άνθρωποι από κάποια αποτυχία. Βέβαια, είναι καλό να γνωρίζουμε αφενός μέχρι πού φτάνουν οι δυνάμεις μας, αφετέρου πως η ζωή μας δεν θα «ολοκληρωθεί» από μία επιτυχία, αλλά από το σύνολο των καθημερινών επιλογών που κάνουμε, με σεβασμό πάντα στις αντοχές και τις δυνάμεις μας.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναθεωρήσουμε και να αξιολογήσουμε την πορεία στην οποία μας οδήγησαν οι επιλογές μας και να κάνουμε ξεκάθαρο και διακριτό στο μυαλό μας πως ένα ατυχές συμβάν δεν αποτελεί και το τέλος του κόσμου. Πάντοτε υπάρχει η επιλογή, αλλά και η ευκαιρία να επανορθώσουμε ή να αλλάξουμε μία συνθήκη που μας δυσαρεστεί. Το κλειδί αυτής της επιλογής βρίσκεται, φυσικά, κρυμμένο μέσα στη σχέση που έχουμε χτίσει μέχρι στιγμής με τον εαυτό μας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Ουζουνάκη
Αγγελική Ουζουνάκη
Γεννήθηκε το ’99 στην Κομοτηνή. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Συμμετείχε την περσινή χρονιά στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα Erasmus+ στο Universität Mannheim, όπου ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την λίστα των ταξιδιωτικών της εξορμήσεων. Αγαπάει τις ξένες γλώσσες και μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται ενεργά από μικρό παιδί με πλήθος διαφορετικών αθλημάτων. Τέλος, έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου, αντίστοιχων εφημερίδων και ερασιτεχνικά για την φωτογραφία.