19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΆθληση και καραντίνα: Πώς αλληλοβοήθηκαν;

Άθληση και καραντίνα: Πώς αλληλοβοήθηκαν;


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Τον τελευταίο χρόνο η καθημερινότητά μας έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές αλλαγές. Οι συνθήκες που ζούμε μας έκαναν να αναθεωρήσουμε το χρόνο που έχουμε για τον εαυτό μας και να αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας προς το καλύτερο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό, καθώς τους επέτρεπε να βγουν από το σπίτι και να αποφορτιστούν από τη ζοφερή αυτή κατάσταση. Έτσι, λοιπόν, ανακαλύφθηκε εκ νέου η αξία του αθλητισμού.

Ο αθλητισμός είναι μία από τις ωραιότερες δραστηριότητες του ανθρώπου. Η ενασχόλησή μας με κάποιο άθλημα, ατομικό ή ομαδικό, συμβάλλει στην έκφραση του αγωνιστικού πνεύματος και στην ανάπτυξη των δημιουργικών δυνάμεων. Άλλωστε, ο αθλητισμός δεν συνδέεται μόνο με τη σωματική άσκηση και την υγεία του ανθρώπου, αλλά έχει άμεση σχέση με την πνευματική, ηθική και ψυχική καλλιέργειά του, την ψυχαγωγία του και την προβολή συμπεριφορών που βελτιώνουν και ομορφαίνουν τη ζωή του.

Πηγή εικόνας: img.huffingtonpost.com

Επίσης, ο αθλητισμός συμβάλλει στην καλή υγεία του ατόμου. Η άσκηση βοηθά στην αρμονική διάπλαση του σώματος και στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ο αθλούμενος αποκτά μια καλή φυσική κατάσταση, ευεξία, σωματική ευρωστία και ανθεκτικότητα απέναντι στις ασθένειες και την κούραση. Επιπλέον, με αφορμή τον αθλητισμό οι άνθρωποι απομακρυνόμαστε από τις κακές συνήθειές μας, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και το ανθυγιεινό φαγητό.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, πως ο αθλητισμός συντελεί στην πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων. Η συμμετοχή σε ένα άθλημα απαιτεί ευστροφία και οξυδέρκεια του αθλητή, ώστε να εκτιμά σωστά τις δυσκολίες και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για να προστατεύει τον εαυτό του. Αναπτύσσεται η κριτική του ικανότητα, η αντίληψη, η φαντασία, ενώ παράλληλα μαθαίνει να ενεργεί ψύχραιμα και λογικά. Σε μια περίοδο εγκλεισμού, ο αθλητισμός προσέφερε και ψυχαγωγία, καθώς ήταν μια ανάπαυλα από την πίεση και το άγχος που δημιούργησε η καραντίνα. Μας βοήθησε να απομακρυνθούμε από τις νόθες μορφές ψυχαγωγίας, όπως η τηλεόραση, η πολύωρη παρακολούθηση σειρών, η συνεχής ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια και το σερφάρισμα στο Ίντερνετ.

Οι άνθρωποι οφείλουμε στον αθλητισμό και την ψυχική μας καλλιέργεια, αφού μέσω αυτού διδασκόμαστε τις αρετές της αποφασιστικότητας, της τόλμης, της ισχυρής θέλησης, της υπομονής και της επιμονής. Όλα αυτά ατσαλώνουν και την κοινωνική μας ζωή οπλίζοντάς μας με σθένος και ψυχική αντοχή. Το άτομο ηθικοποιείται, μαθαίνει τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και το ομαδικό πνεύμα. Ασκεί αυτοκριτική και αποκτά αυτογνωσία γιατί κρίνει το ίδιο την απόδοσή του και σταματά να αποδίδει την ευθύνη σε άλλους για τυχόν χαμηλές δικές του αποδόσεις.

Πηγή εικόνας: tenasynseola.gr

Συνάμα, μέσω του αθλητισμοί οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται, καθώς έρχονται σε επαφή και με άλλα άτομα που αθλούνται κατά τη διάρκεια της δικής τους άθλησης, με αποτέλεσμα να ευνοείται η σύσφιξη των σχέσεων και να επιτυγχάνεται η επικοινωνία την οποία έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Έτσι, ο αθλητισμός γίνεται μια όαση και μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να ξεχάσουμε για λίγο τις δύσκολες μέρες και ώρες που περνάμε.

Επομένως, η καραντίνα μας έκανε να θυμηθούμε και να εκτιμήσουμε ξανά τη σπουδαία σημασία του αθλητισμού και το πόσο καίριο ρόλο θα έπρεπε να έχει στη ζωή μας. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας, ενώ ξεκίνησαν να αθλούνται για να έχουν μια αφορμή για να μετακινηθούν από το σπίτι, κατάλαβαν πόσο τους βοήθησε και έκαναν την άθληση τρόπο ζωής. Αν, λοιπόν, θέλουμε να εντοπίσουμε ένα θετικό στοιχείο που επέφερε η πανδημία, αυτό είναι πως ο εγκλεισμός που προκάλεσε, ανέδειξε ξανά τη θέληση για άθληση.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.