17.4 C
Athens
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική Κοινωνία Μόδα ή Στυλ: Τι υπερισχύει σήμερα;

Μόδα ή Στυλ: Τι υπερισχύει σήμερα;


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί ποιος διαμορφώνει τη μόδα ή τι είναι η μόδα, γιατί λειτουργεί τόσο καταλυτικά στο χαρακτήρα των ανθρώπων και κυρίως γιατί επιθυμούμε όλοι διακαώς να είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της. Μόδα, λοιπόν, σύμφωνα με το λεξικό, είναι η επικρατούσα κατά καιρούς τάση για την ένδυση και γενικότερα για τον τρόπο συμπεριφοράς των μελών ενός κοινωνικού συνόλου με χαρακτήρα εφήμερο και διαρκώς μεταβαλλόμενο.

Τα τελευταία κυρίως χρόνια, η μόδα είναι συνυφασμένη τόσο με τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών παραγωγής και προώθησης προϊόντων ενδυμασίας, όσο και με την ανάγκη προσωπικής έκφρασης και διαφοροποίησης των ατόμων. Η επιδίωξη των εταιρειών παραγωγής να ανανεώνονται συχνά με αφορμή τη θέληση των ανθρώπων για διαρκείς αλλαγές στη ζωή τους, έστω στον τομέα της εμφάνισης, είναι η αιτία για τη συνεχή μεταβολή της μόδας και την παρουσίαση διαφορετικών ενδυματολογικών προτάσεων για κάθε επόμενη εποχή, τις γνωστές σε όλους κολεξιόν.

Πηγή εικόνας: frapress.gr

Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η ενδυμασία ως μέσο έκφρασης των ιδεολογικών πεποιθήσεων και των προσδοκιών των ανθρώπων, η μόδα αποτελεί συχνά βασικό εκφραστή μιας ολόκληρης γενιάς. Η διάδοση επί παραδείγματι των μαγιό μπικίνι οφειλόταν στο γεγονός πως οι γυναίκες επιθυμούσαν να χειραφετηθούν και να αποδεσμευτούν από τον συντηρητισμό που τους επέβαλλε η κοινωνία. Επομένως, η μόδα επηρεάζεται και από τις επικρατούσες σε κάθε εποχή κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και συχνά έχει χρησιμοποιηθεί ως βασικό όπλο για να επαναστατήσει μια ολόκληρη γενιά. Επιπλέον, η μόδα προωθεί την καλαισθησία, γεγονός που μόνο θετικό αντίκτυπο έχει στη ψυχολογία και αισθητική καλλιέργεια του ανθρώπου. Επιτρέπει στον καθένα να αναδείξει τα θετικά του χαρακτηριστικά, εξασφαλίζοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ικανοποίησης για την εξωτερική του εικόνα. Η ποικιλία ενδυματολογικών επιλογών παρέχει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του και με τις επιλογές του να εκδηλώσει την εσωτερική του διάθεση.

Οι θετικές επιρροές της μόδας δεν πρέπει να θεωρούνται δεσμευτικές για ένα άτομο. Ο καθένας οφείλει να διαμορφώνει το δικό του προσωπικό στυλ, επιλέγοντας κάθε φορά τα στοιχεία που ταιριάζουν στην αισθητική και το χαρακτήρα του. Η «τυφλή» υιοθέτηση της εκάστοτε μόδας δηλώνει απουσία προσωπικού κριτηρίου και κάνει το άτομο ένα με τη μάζα. Η προσωπική φροντίδα έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων επιλογών. Η εξωτερική μας εμφάνιση δηλώνει την ιδεολογική τοποθέτηση σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και το κοινωνικώς αποδεκτό στην εκάστοτε χρονική περίοδο. Εκτός από την ιδεολογία, οι ενδυματολογικές επιλογές είναι πολλές φορές ένα στοιχείο για να καταλάβουμε τη ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου, καθώς έχει παρατηρηθεί πως μια επιμελημένη εμφάνιση είναι δείγμα και καλής ψυχολογίας. Συνάμα, μέσω του στυλ, έχουμε τη δυνατότητα να φανερώσουμε το προσωπικό μας γούστο, τι θεωρούμε εμείς καλαίσθητο και τι αποφεύγουμε.

Πηγή εικόνας: img.huffingtonpost.com

Η μόδα, λοιπόν, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι κομμάτι της ζωής μας, είναι ένας από τους τρόπους για να αισθανθούμε κοινωνικά αποδεκτοί. Το στυλ μας, όμως, είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς, μοναδικούς, και μέσα από αυτό αφήνουμε το δικό μας στίγμα, τη δική μας πινελιά. Για κάποιους μπορεί να είναι εκκεντρικό, για άλλους συντηρητικό, βαρετό ή τολμηρό, να διαφωνούν ή να συμφωνούν με το στυλ μας ακόμα και να το θαυμάζουν ή να το επικρίνουν. Ωστόσο, για εμάς είναι τρόπος έκφρασης, καθώς οι τάσεις της μόδας είναι ίδιες για όλους, ενώ το στυλ είναι μοναδικό όπως και εμείς!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος Netanyahu από την ηγεσία του Ισραήλ (?)

Του Νικόλαου Τσελέντη, Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ισραήλ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Η ηγετική φυσιογνωμία του Benjamin Netanyahu διχάζει τον λαό, καθώς ο ίδιος...

Η προστασία του διοικούμενου

Της Δήμητρας Κουφωλιά, Αν ανατρέξει κάποιος σε ένα βιβλίο διοικητικού δικαίου, σίγουρα θα διαβάσει σε κάποιο σημείο του πως «η Διοίκηση μονομερώς μπορεί να θεσπίζει...

Nukes, Sanctions and Other Stories: Iran Nuclear Deal 2.0?

By Katya Mavrelli, In a region that has marginalized and isolated it, Iran is called to stand up for itself once more, being represented by...

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο χαλύβδινος στυλοβάτης του Αγώνα

Της Νάντιας - Ελπίδος Δουρίδα Ατρόμητος, εξαιρετικά ικανός, ευφυής και δυναμικός είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς για τους οποίους έμεινε στην ιστορία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,...
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.