18 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤα Golden Globes ξεκινούν το φετινό "Award Season"

Τα Golden Globes ξεκινούν το φετινό “Award Season”


Της Μαντώς Γιαννή,

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2021, η 78η τελετή των Golden Globes διεξήχθη -διαδικτυακά μεν αλλά επιτυχώς δε- με τις περισσότερες προβλέψεις να αποδεικνύονται σωστές. 

Ο θεσμός των Golden Globes ιδρύθηκε το 1944 από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση HFPA – Ένωση Ξένων Δημοσιογράφων του Hollywood. Η Ένωση αποτελείται από 90 μέλη και έχει δεχθεί κατά καιρούς πολλές κριτικές για δωροδοκίες και διακρίσεις, ενώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάποιος μέλος της Ένωσης. Κάθε χρόνο τα Βραβεία ανοίγουν την κοινώς αναγνωρισμένη ως awards season περίοδό, προπορευόμενα των Oscars. Μια σημαντική διαφορά από άλλα Βραβεία είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των ειδών του Δράματος και της Κωμωδίας, καθώς και το εύρος των κατηγοριών που περιλαμβάνουν τόσο κινηματογραφικές ταινίες όσο και τηλεοπτικές σειρές. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επιλογή των Golden Globes να αναγνωρίσουν τις ερμηνείες ηθοποιών με 14 από τα 27 Βραβεία, συνολικά, να απονέμονται σε ηθοποιούς.

Από τα 27 Βραβεία που απονεμήθηκαν, τα 14 αφορούν τον κινηματογράφο (με 6 από αυτά να απονέμονται σε κατηγορίες ερμηνείας), ενώ τα 11 από τα 27 αφορούν την τηλεόραση (με 8 από αυτά να απονέμονται σε κατηγορίες ερμηνείας). Τα τελευταία 2 Βραβεία έχουν τιμητική υπόσταση – το Cecile B. deMille Βραβείο & το Carol Burnett Βραβείο, τα οποία φέτος έλαβαν η Jane Fonda και ο Norman Lear αντίστοιχα.

Πηγή Εικόνας: NBC.

Σημαντική αποτέλεσε η νίκη της Chloe Zhao (Nomadland) η οποία διακρίθηκε ως Καλύτερη Σκηνοθέτης απέναντι στους Regina King (One Night in Miami), Emerald Fennel (Promising Young Woman), Aaron Sorkin (Trial of the Chicago 7) & David Fincher (Mank), η πλειοψηφία των οποίων για πρώτη φόρα ήταν γυναίκες. Είναι η δεύτερη φορά επίσης που το Βραβείο αυτό απονέμεται σε γυναίκα με την τελευταία φορά το 1983, 38 χρόνια πριν! 

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Δράμα επίσης έλαβε το “Nomadland” ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία ή Μιούζικαλ έλαβε το “Borat: the Subsequent Moviefilm”, μια ταινία που δύσκολα θα μπορούσε να μην αναγνωρισθεί αφού η φήμη του Borat ακόμα πιο δύσκολα κατανικείται. Το Βραβείο για Καλύτερη Ξένη Ταινία πήρε το “Minari” (Lee Isaac Chung), μια Αμερικάνικη παραγωγή, Αμερικανού σκηνοθέτη γυρισμένη στην Αμερική με μόνη διαφορά από τις υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία, τη γλώσσα στην οποία μιλούσαν οι ηθοποιοί. 

Το Βραβείο για καλύτερο σενάριο πήρε ο Aaron Sorkin για το “Trial of the Chicago 7” έναντι των φαβορί που ήταν υποψήφιες στη κατηγορία Καλυτέρου Σκηνοθέτη με μια μικρή διαφοροποίηση: αντί για το “One Night in Miami” της Regina King, το οποίο είναι βασισμένο σε θεατρικό έργο, το “The Father” των Christopher Hampton και Florian Zeller ανέβηκε στην πεντάδα διεκδικώντας τη νίκη.  

Το “Soul” του Peter Docter γνωστού και για τις ταινίες “Up” (2009) και “Inside Out” (2015) κέρδισε, μάλλον όχι απροσδόκητα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής Σύνθεσης, το οποίο έλαβαν ο John Batiste, ο Trent Reznor και ο Atticus Ross. 

Το “The Crown” για την τέταρτη σεζόν του έλαβε το τρίτο του Βραβείο στην κατηγορία Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά – Δράμα ενώ το “Schitts’ Creek” πήρε το αντίστοιχο Βραβείο στην κατηγορία Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά – Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Το Βραβείο για Καλύτερη Limited Series ή Τηλεοπτική Ταινία που ίσως να φαντάζει για πολλούς καινούργια κατηγορία -με την ραγδαία άνοδο των miniseries μόλις την τελευταία δεκαετία- είναι μια κατηγορία που θεσμοποιήθηκε το 1982. Για την 39η φορά, λοιπόν, και σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά ως προς το binging, το Βραβείο αυτό έλαβε το “Queen’s Gambit” έναντι των “Normal People”, “Unorthodox”, “Small Axe” & “The Undoing”. 

Πηγή Εικόνων: Queen’s Gambit, The Unorthodox, Mrs America, όλα τα δικαιώματα ανήκουν στους νόμιμους κατόχους τους.

Προφανώς όπως και με το “Borat: the Subsequent Moviefilm”, όπου ο Sasha Baron Cohen αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας της ταινίας κερδίζοντας το Βραβείο για Καλύτερο Α’ Αντρικό Ρόλο – Κωμωδία ή Μιούζικαλ, έτσι και με το “Queen’s Gambit”, η Anya Taylor-Joy διακρίθηκε με το Καλύτερο Βραβείο Γυναικείου Ρόλου για Limited Series ή Τηλεοπτική Ταινία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Beth Harmon διαφορετικά από τον τρόπο που η Anya Taylor-Joy την δημιούργησε για τη μικρή μας οθόνη. Αντίστοιχα, το Καλύτερο Βραβείο Αντρικού Ρόλου για Limited Series ή Τηλεοπτική Ταινία έλαβε ο Mark Ruffalo για το “I Know This Much Is True”, μια παραγωγή του HBO, ενώ το Καλύτερο Βραβείο για Α’ Γυναικείο Ρόλο – Κωμωδία ή Μιούζικαλ έλαβε η Rosamund Pike για την ερμηνεία της στην πιο πρόσφατη προσθήκη του Netflix, “I Care a Lot”. 

Το Καλύτερο Βραβείο για Α’ Αντρικό Ρόλο – Δράμα έλαβε η χήρα του πολυαγαπημένου στο κοινό Chadwick Boseman, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 28 Αυγούστου του 2020 και ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή αφιέρωνε το χρόνο του στην επιδίωξη μια άριστης ερμηνείας. Το Βραβείο το έλαβε για το ρόλο του ως Levee Green στη ταινία “Ma Rainey’s Black Bottom” ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ταινία “Da 5 Bloods” του Spike Lee, η οποία για κάποιο απροσδιόριστό λόγο δεν τιμήθηκε ούτε με μια υποψηφιότητα στα φετινά Golden Globes. 

Το Καλύτερο Βραβείο για Α’ Γυναικείο Ρόλο – Δράμα πήρε η Andra Day για την ερμηνεία της ως Billie Holiday στην ταινία “United States vs. Billie Holiday”, υποδυόμενη έναν μουσικό θρύλο της Αμερικάνικης jazz των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Για το Βραβείο συναγωνίστηκε με τις Vanessa Kirby (Pieces of A Woman), Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Frances McDormand (Nomadland) & Carey Mulligan (Promising Young Woman), όλες εκ των οποίων έδωσαν μοναδικές ερμηνείες. 

Για πολλούς ανθρώπους του χώρου αλλά και για το ευρύτερο κοινό, το δράμα υπερισχύει της κωμωδίας. Παρ’ όλ’ αυτά γίνονται σίγουρα προσπάθειες ανάδειξης και των δύο ειδών, πόσο μάλλον ερμηνειών. Το Καλύτερο Βραβείο Γυναικείου Ρόλου – Κωμωδία ή Μιούζικαλ έλαβε η Catherine O’ Hara για τον ρόλο της στη σειρά “Schitts’ Creek” και αντίστοιχα ο Jason Sudeikis για τον ρόλο του στη σειρά “Ted Lasso”. 

Πηγή Εικόνας: The Crown/ Netflix

Τα εναπομείναντα βραβεία ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε ηθοποιούς του “The Crown” με την Emma Corin και τον Josh O’ Connor να ξεπερνούν κάθε προσδοκία ως Πριγκίπισσα Νταϊάνα και Πρίγκιπας της Ουαλίας αντίστοιχα, και με την Corin να «κλέβει» τη νίκη από την Olivia Colman για το ρόλο της ως Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Ταυτόχρονα, η Gillian Anderson έλαβε το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου – Τηλεόραση για την αδιαμφησβήτητα πειστική ερμηνεία της ως Margaret Thatcher συναγωνιζόμενη μεταξύ άλλων έναντι και της Helena Bonham Carter ως Πριγκίπισσα Μάργκαρετ στην ίδια κατηγορία. Ο John Boyega αναδείχθηκε για το Βραβείο Β’ Αντρικού Ρόλου – Τηλεόραση για τη σειρά “Small Axe”.

Τέλος, ο Daniel Kaluyaa έλαβε το Βραβείο Β’ Αντρικού Ρόλου ως Fred Hampton στην ταινία “Judas and the Black Messiah” έναντι ισότιμα αξιόλογων ερμηνειών των Leslie Odom Jr. (One Night in Miami), Sasha Baron Cohen (Trial of the Chicago 7), Bill Murray (On the Rocks) & Jared Leto (The Little Things). Παράλληλα, η Jodie Foster διακρίθηκε για το αντίστοιχο Βραβείο μεταξύ των Glenn Close (Hillbilly Elegy), Olivia Colman (The Father), Amanda Seyfried (Mank) & τη μόλις 12χρονη Helena Zengel (News of the World).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Golden Globe Awards. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαντώ Γιαννή
Μαντώ Γιαννή
Πτυχιούχος της σχολής κινηματογράφου από το πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία. Έχει μεγαλώσει στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Ήταν διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της φοιτητικής κοινότητας του St Andrews για δύο χρόνια. Έχει ασχοληθεί με τη διαφήμιση και την επικοινωνία σε επίπεδο πρακτικής άσκησης. Την ενδιαφέρει ερασιτεχνικά η φωτογραφία και εθελοντικά η πολιτική. Γνωρίζει ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.