17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Σκέψου έναν αριθμό», του Τζον Βέρντον

«Σκέψου έναν αριθμό», του Τζον Βέρντον


της Έφης Κούσιου,

«Σκέψου έναν αριθμό. Έναν οποιοδήποτε… Δες πόσο καλά γνωρίζω όλα σου τα μυστικά». Αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις στο γράμμα που έλαβε με μυστηριώδη τρόπο ο Μαρκ. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μια σειρά από αινιγματικά στιχάκια με αμφίσημα μηνύματα και γρίφους οδηγούν τον Μαρκ να στραφεί για βοήθεια στον παλιό του συμμαθητή και γνωστό ντετέκτιβ, Ντέιβ Γκάρνεϊ. Ο Ντέιβ, 40χρονος συνταξιούχος αστυνομικός με επιτυχή πορεία στην εξιχνίαση εγκλημάτων με κατά συρροή δολοφόνους, θέλει πια να απολαύσει την ηρεμία της νέας του ζωής. Όμως, μπροστά στην έκκληση του φίλου του το αστυνομικό του δαιμόνιο ενεργοποιείται, οδηγώντας τον ξανά σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ο Μαρκ βρίσκεται νεκρός και δύο ακόμη δολοφονίες περιπλέκουν πιο πολύ την κατάσταση (βλέπε οπισθόφυλλο βιβλίου).

Και σας ρωτώ, λοιπόν, τι θα σκεφτόσασταν, αν λάβατε ένα ανώνυμο γράμμα, ζητώντας σας να κάνετε τα εξής: πρώτα να σκεφτείτε κάποιον αριθμό από το 1 μέχρι το 1000 και στη συνέχεια να ανοίξετε έναν δεύτερο κλειστό φάκελο. Στον δεύτερο φάκελο υπάρχει ένα μήνυμα που αναφέρει τον ακριβή αριθμό που επιλέξατε, μαζί με την παραδοχή ότι αυτός ο ανταποκριτής γνωρίζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για εσάς. Αυτό είναι λίγο πολύ το θέμα του βιβλίου «Σκέψου έναν αριθμό».

Πηγή Εικόνας: unachicadelmontonmiss.blogspot.com

Από εκεί και πέρα, η ιστορία είναι μια συναρπαστική διαδρομή μιας αστυνομικής διαδικασίας που δεν έχετε ξαναδεί. Ο ρυθμός είναι γρήγορος, οι χαρακτήρες τόσο καλά ανεπτυγμένοι που αισθάνεστε σαν να διαβάζετε μερικές φορές ένα άρθρο εφημερίδας. Η ευφυΐα του σειριακού δολοφόνου σε αυτήν την ιστορία είναι εκπληκτική και τρομακτική. Στέλνει συνεχώς σημειώσεις στο ταχυδρομείο που φαινομενικά κάνουν αδύνατες υποθέσεις για το τι σκέφτεται το θύμα ή για τους αριθμούς που θα τους ζητηθεί να σκεφτούν. (Βλέπετε; Εξού και  ο τίτλος του βιβλίου!)

Ο συγγραφέας, Τζον Βέρντον, είναι απόφοιτος του Λυκείου Regis στη Νέα Υόρκη και του Πανεπιστημίου Fordham. Η αρχική του καριέρα ήταν στη διαφημιστική βιομηχανία στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε στις δημιουργικές πλευρές πολλών μεγάλων πρακτορείων. Μετά τη συνταξιοδότησή του από τη διαφήμιση, αυτός και η σύζυγός του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να μετακινηθούν σε μια αγροτική περιοχή στους δυτικούς πρόποδες των βουνών Catskill.

Πηγή Εικόνας: abc.com

Η σύζυγός του, η Ναόμι, τον ενέπνευσε να γράψει το δικό του μυστήριο και δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το «Σκέψου έναν αριθμό». Η επακόλουθη επιτυχία του μυθιστορήματος στην αγορά, καθώς και οι θετικές κριτικές των αναγνωστών, τον έπεισαν να γράψει ένα δεύτερο μυθιστόρημα, το «Κράτα τα μάτια σου κλειστά», με τους ίδιους κεντρικούς χαρακτήρες. Αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς θρίλερ-εγκλήματος βιβλίων, που πλέον έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες γλώσσες.

Πηγή Εικόνας: www.bookfortoday

Με λίγα λόγια, ο συγγραφέας έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο με το «Σκέψου έναν αριθμό». Αυτή η εκπληκτική εφεύρεση ενός δολοφόνου θα σας αφήσει να φοβάστε να κοιτάξετε στο γραμματοκιβώτιό σας για λίγο. Ο Τζον Βέρντον πλάθει την ιστορία του σιγά σιγά, φανερώνοντας τον ένοχο παρά μόνο στο φινάλε, όπου ασφαλώς σε έχει αφήσει άφωνο από τις αποκαλύψεις και από το τι σήμαιναν τελικά αυτοί οι αριθμοί. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα νέο στυλ θρίλερ-εγκλήματος που θα κρατήσει για αρκετό καιρό το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Σατανικά έξυπνη πλοκή, έντεχνα δοµηµένη, εκπληκτική γραφή. Ο συγγραφέας διαχειρίζεται με αριστοτεχνικό τρόπο τους βαθύτερους, ενδόμυχους φόβους, σκιαγραφώντας έναν δολοφόνο που εισχωρεί στη σκέψη των ανθρώπων. Ποιος, λοιπόν, δεν θα συμμετέχει στο κυνήγι ενός πανούργου δολοφόνου από έναν εξιχνιαστή εγκλημάτων;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.