15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘα επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος;

Θα επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος;


Της Ραφαέλας-Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι προ των πυλών με τον ερχομό του νέου έτους. Μετά την έγκριση του εμβολίου της Phizer-BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα εμβόλια έφτασαν στην Ελλάδα, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου. Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να τονιστεί η σημαντικότητα του εμβολίου, πραγματοποιήθηκε χθες 27 Δεκεμβρίου ο πρώτος εμβολιασμός της κ. Ευσταθίας Καμπισιούλη, νοσηλεύτριας ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», και οι συμβολικοί εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών προσώπων, με πλήθος δημοσιογράφων να καλύπτουν το γεγονός.

Η ιδέα του εμβολιασμού, όμως, δεν λαμβάνει, μέχρι στιγμής, την υποστήριξη που θα περίμενε κανείς. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, δείχνουν ένα ποσοστό -συν-πλην- 30%, το οποίο δεν θέλει να εμβολιαστεί. Η αλήθεια είναι, ότι κάθετι νέο και εκτός του γνωστικού μας πεδίου, γεννά φόβο και άρνηση. Ότι ακριβώς προκάλεσε και ο κορωνοϊός, όταν πρωτοεμφανίστηκε, και κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα πως να τον αντιμετωπίσει ή πως να προστατευτεί από αυτόν. Το μικρό διάστημα κυκλοφορίας του εμβολίου και ο φόβος γύρω από τυχόν μη θεμιτές ενέργειες, αποτελούν βασικό επιχείρημα στην άρνηση του εμβολιασμού. Ενώ, η προκατάληψη κατά των εμβολίων έχει κορυφωθεί με πολλούς να προβαίνουν σε παραπληροφόρηση του κοινού, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία θεωριών συνωμοσίας.

Τους τελευταίους μήνες αισθανόμασταν διαρκώς ανίσχυροι και αβοήθητοι μπροστά στην πρόκληση της πανδημίας. Παρακολουθήσαμε την προσπάθεια των ιατρών και των νοσηλευτών να σώσουν εκείνους, που τελικά «έφυγαν» νικημένοι από τον ιό. Μείναμε άπραγοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας μία ανακάλυψη ικανή να μας απελευθερώσει από την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα φαινόμαστε διστακτικοί.

Μήπως ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο; Δεν θα πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κάνοντας απλά ένα εμβόλιο. Πρέπει να αναλογιστούμε, ότι το εμβόλιο γίνεται για ατομικό και συνάμα για συλλογικό συμφέρον, καθώς ακόμα και οι αρνητές του θα επωφεληθούν από την προστασία, που ο εμβολιασμός του υπόλοιπου πληθυσμού θα επιφέρει. Στη φάση αυτή, ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, αλλά και αναγκαίος.

Αν ο κόσμος σταματήσει να εμβολιάζεται, νοσήματα που δεν συναντάμε πια, θα επανεμφανίζονταν. Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν συνεχώς, ότι το εμβόλιο έχει ήπιες και παροδικές παρενέργειες όπως κάθε άλλο σύνηθες εμβόλιο, με πιο σοβαρό αυτό της αναφυλαξίας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από το παρόν κατά τον εμβολιασμό ιατρικό προσωπικό. Η πρόληψη του κορωνοϊού μέσω του εμβολίου θα παγιωθεί με τον καιρό, όπως συνέβη με τα εμβόλια της γρίπης ή της ιλαράς.

Η εξασφάλιση δωρεάν και ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια είναι ένα στοίχημα, που φαίνεται να έχει κερδίσει η Κυβέρνηση. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα λέγεται ότι θα συνεχιστεί σε πιο μαζική κλίμακα αρχές του Ιανουαρίου με προτεραιότητα τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή της υγείας και τις ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο περιλαμβάνει δύο δόσεις και στόχος είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 60% του πληθυσμού, με σκοπό την ανοσοποίηση απέναντι στην υγειονομική πανδημία.

Το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, καλούμενοι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, προχώρησαν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον επικείμενο εμβολιασμό. Οι πολίτες μπορούν σε αυτό το link να λάβουν γενικές πληροφορίες και να ενημερωθούν για τη διαδικασία του εμβολιασμού. Η έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού θα φέρει την απαιτούμενη συναίνεση. Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του εμβολίου στην πλειονότητα των πολιτών, αναμένεται η σταδιακή μείωση των μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.