20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ «Gandalf» δεν άφησε ούτε τον κορωνοϊό να του στερήσει τη ζωή!

Ο «Gandalf» δεν άφησε ούτε τον κορωνοϊό να του στερήσει τη ζωή!


Της Κωνσταντίνας Κούγια,

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Φεβρουαρίου 2020, μόλις 56 μέρες μετά την είσοδό μας στη νέα δεκαετία, όταν ήρθε μία από τις σημαντικότερες υγειονομικές απειλές στη χώρα μας. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 και το φαινόμενο της πανδημίας ήρθε να αποκαλύψει πόσο εύθραυστος είναι ο τρόπος της ζωής μας, ανατρέποντας μέσα σε ελάχιστους μήνες βεβαιότητες που αναδεικνύονταν και κυριαρχούσαν μέσα στις κοινωνίες. Οι συνέπειες της πανδημίας ήταν αναπόφευκτες και βρεθήκαμε «απροστάτευτοι» μπροστά τους. Αβεβαιότητα για το μέλλον, σύγχυση, κυκλοθυμικά συναισθήματα, πρωτόγνωρος κοινωνικός εγκλεισμός, συναισθηματικός αποκλεισμός και δυστυχώς η σημαντικότερη συνέπεια…θάνατος. Συλλογικό πένθος και παγκόσμιος θρήνος!

Η επόμενη μέρα, όμως, έρχεται παρέα με την ανάγκη της ελπίδας. Το εμβόλιο για τον COVID-19 αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της χρονιάς και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να τον καταπολεμήσουμε. Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που, στις 8 Δεκεμβρίου, άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της. Στη χώρα μας, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη του εμβολιασμού και η 27η Δεκεμβρίου του 2020 είναι η πιθανότερη ημερομηνία. Όμως, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα παγκόσμιας υγείας επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, μια ακόμα κρίση έχει ξεσπάσει. Αυτή τη φορά κοινωνικής μορφής, υποκινούμενη από τους αμετάπειστους και τους υποστηρικτές της άποψης ότι ο ιός δεν υπάρχει. Υποκινούμενη από όσους, βασιζόμενοι στην αδυναμία τους να αποδεχτούν τη νέα συνθήκη, αρνούνται να κατανοήσουν τα επιστημονικά δεδομένα και να σεβαστούν την ιατρική έρευνα.

Στον αντίποδα, τις τελευταίες μέρες ακούγεται το όνομα του Ian McKellen, η απόφασή του να εμβολιαστεί και η θέλησή του να το γνωστοποιήσει μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Gandalf της σειράς ταινιών του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ο μάγος της καρδιάς μας, στα 81 του χρόνια απέδειξε σε όλους μας ότι δεν φοβάται τα εμβόλια. Στις 16 Δεκεμβρίου 2020 εμβολιάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Queen Mary» του Λονδίνου από τον γιατρό Phil Bennet-Richards. Ο 81χρονος ηθοποιός απαθανάτισε τη στιγμή, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να ενισχύσει στη σκέψη του την αναγκαιότητα του εμβολίου εν μέσω πανδημίας. Ο ίδιος δήλωσε: «Όποιος έχει ζήσει όσο εγώ έζησε, επειδή έκανε εμβόλια. Νιώθω τυχερός που έκανα το εμβόλιο. Αισθάνομαι ευφορία και δεν έχω κανένα δισταγμό να το προτείνω σε όλους. Θα το κάνετε όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για όσους βρίσκονται κοντά σας. Είναι η μικρή συνεισφορά σας στην κοινωνία».

Εστιάζοντας στη δήλωση του «αρχηγού της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού», θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στον όποιο ενδοιασμό μας περί εμβολιασμού ή όχι. «…θα το κάνετε και για όσους βρίσκονται κοντά σας. Είναι η μικρή συνεισφορά σας στην κοινωνία». Η επιστήμη δεν βασίζεται στην άρνηση και στην ανθρώπινη αδυναμία για να χαρακτηριστεί έγκυρη και ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο απόφαση ατομικής προστασίας και ευθύνης. Αποτελεί πρωτίστως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και έμπρακτη απόδειξη της συλλογικής ευθύνης. «Κάντε το εμβόλιο» παροτρύνει ο αστέρας του παγκόσμιου κινηματογράφου, πιστεύοντας στη δύναμη του παραδειγματισμού και στη μεταδοτικότητα της θετικότητας. «…μοιάζει με όπλο -λόγω της βελόνας-, αλλά δεν είναι, είναι φίλος!» και τις επόμενες μέρες το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλες διάσημες προσωπικότητες.

Αν στις δύσκολες μέρες που ζούμε, το μόνο σημείο που θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε για να βρούμε τη δύναμη είναι το παράδειγμα του Μάγου της καρδιάς μας που δεν τρόμαξε, κόντρα στα χρόνια του, τότε… υπάρχει ελπίδα!

Ο Sir Ian Murray McKellen εμβολιάστηκε! Εμείς;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Κούγια
Κωνσταντίνα Κούγια
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Ως μαθήτρια Λυκείου συμμετείχε σε Πανελλήνια και Ευρωπαϊκά συνέδρια καθώς και σε διαγωνισμούς ρητορικής λαμβάνοντας υψηλές διακρίσεις. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα. Πάντα την γοήτευε η νομική επιστήμη και στόχος της είναι η αφοσίωσή της σε αυτή. Φιλοδοξία της είναι να ασχοληθεί με την Εγκληματολογία σε μεταπτυχιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο κόσμος της λογοτεχνίας την εντυπωσίαζε από μικρή και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και την απόπειρα συγγραφής.