20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ επιχειρηματίας πίσω από τον υπεραθλητή LeBron James

Ο επιχειρηματίας πίσω από τον υπεραθλητή LeBron James


Του Άρη Κατσίδη,

Ο LeBron James αποτελεί έναν από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες του NBA, ο οποίος πέρα από τα τέσσερα πρωταθλήματα και τις δεκαέξι συμμετοχές σε All Star Game, μετράει και μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες με τα καθαρά του έσοδα να φτάνουν στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέγραψε, πρόσφατα, το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του NBA, ο LeBron μπορεί να μην έχει το πιο ακριβό, αλλά είναι το ίδιο πλουσιοπάροχο, αφού λαμβάνει 40 εκατομμύρια δολάρια από το NBA και 55 εκατομμύρια δολάρια από άλλες οικονομικές δραστηριότητες, κάτι που φτάνει τα 95 εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο «Βασιλιάς» ανανέωσε με τους Los Angeles Lakers με διετές συμβόλαιο ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, πέρα από τα μεγάλα συμβόλαια, ο LeBron έχει και σπουδαίος χορηγούς, αφού συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τις McDonald’s, Microsoft, State Farm, Beats by Dre, Coca-Cola, Dunkin’ Donuts, Baskin Robbins, Samsung και Nike. Οι χορηγοί του προσφέρουν πέρα από χρήματα και μεγάλη διαφήμιση, κάτι που τον βοηθάει να ενισχύει το image του και το προφίλ του.
Σε ηλικία 18 ετών, ο LeBron υπέγραψε ένα επταετές συμβόλαιο ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων με την Nike, το οποίο υπεραπέδωσε, αφού ο «Βασιλιάς» με τα επιτεύγματά του στο NBA εκτόξευσε τις μετοχές και τις πωλήσεις της Αμερικανικής εταιρίας ένδυσης και υπόδησης. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Nike υπέγραψε με τον LeBron James ένα δια βίου συμβόλαιο αξίας 1 δις δολαρίων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της εταιρίας.
Πέρα από τους χορηγούς, ο LeBron James είναι και επιχειρηματίας, έχει το δικό του γραφείο ατζέντηδων για NBA, αλλά και με τον Maverick Carter ίδρυσε την SpringHill Entertainment, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο για ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά σόου. Έχει επενδύσει στην Blaze Pizza από το 2012, ενώ αρνήθηκε την ανανέωση από τα McDonald’s. H startup μεγαλώνει συνεχώς και ο LeBron έχει 21 μαγαζιά της, με το valuation τους να φτάνει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Η Liverpool αποτελεί την ποδοσφαιρική ομάδα του σταρ των Lakers, ο οποίος το 2011 αγόρασε το 2% των μετοχών της Αγγλικής ομάδας. Με τις επιτυχίες των «Κόκκινων», οι μετοχές του LeBron James αξίζουν 40 εκατομμύρια δολάρια, με τη συνολική αξία της ομάδας να υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συμπέρασμα όλων, όσα προαναφέρθηκαν είναι πώς στον δρόμο για την επιτυχία ενός ανθρώπου υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Η ιστορία έχει δείξει πως όσοι επαναπαύονται και βασίζονται αποκλειστικά στο ταλέντο τους, ειδικά όταν μιλάμε για τον χώρο του αθλητισμού, δίχως να μεριμνούν για το μέλλον τους, έχουν τελικά βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ. Τρανό παράδειγμα ο «Βασιλιάς», λοιπόν, που μέσω της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του, έχει φροντίσει για τη δράση του σε αρκετούς χώρους, με στόχο την εξασφάλιση τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του, ενδιαφερόμενος πάντα, βέβαια, και για την προσφορά στην κοινότητά του μέσω δωρεών και χρηματοδότησης διαφορετικών φορέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.