15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ Nicola Sturgeon και η ηγεσία του διαιρεμένου Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας

Η Nicola Sturgeon και η ηγεσία του διαιρεμένου Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας


Της Λίλης Οικονόμου,

Ενόψει του φλέγοντος ζητήματος της πανδημίας του κορωνοϊού, τα βλέμματα έχει τραβήξει η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο Boris Johnson έχει κατηγορηθεί ότι ενεργεί καθυστερημένα, κάτι που φαίνεται να μην ισχύει για τη Σκωτία, ακόμη κι αν αποτελεί τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας. Σχετικό γκάλοπ της εταιρείας Ipsos MORI, που έγινε στις 15 Νοεμβρίου, αποκαλύπτει ότι το 75% πληθυσμού της Σκωτίας θεωρεί τους χειρισμούς της πρώτης υπουργού, Nicola Sturgeon, περισσότερο επιτυχείς.

Η Sturgeon είναι πρόεδρος του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο έχει συνεχή παρουσία στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1967 και αυτοχαρακτηρίζεται ως κεντρο-αριστερό και σοσιαλδημοκρατικό. Όντας το μεγαλύτερο και επικρατέστερο κόμμα της Σκωτίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στο εσωτερικό του σχηματίζονται συχνά «στρατόπεδα» με απόψεις διαφορετικές σε θέματα στρατηγικής και πολλές φορές στην πολιτική που ακολουθείται. Από την ίδρυση του, το 1934, είναι εμφανής η διάκριση των γκραντουαλιστών και των φονταμεταλιστών, που σήμερα εκφράζεται κυρίως στο ζήτημα της χρονικής στιγμής που αρμόζει να διεξαχθεί ένα καινούργιο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Έτσι, οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο, σταδιακά, η κυβέρνηση να καταφέρει να αποδείξει ότι μπορούν να επιβιώσουν σαν αυτόνομη κρατική οντότητα, ενώ οι φονταμενταλιστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην απόσχιση χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Ian Blackford, μία από τις ιεραρχικά ανώτερες προσωπικότητες του SNP και ηγέτης του στην Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρεί η κατάλληλη στιγμή για το δημοψήφισμα είναι εντός του 2021. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φιγούρες του κόμματος που αντιτίθενται και υποστηρίζουν ότι αυτή την απόφαση θα την λάβει ο υπουργός και το Υπουργικό συμβούλιο.

Στην πιθανότητα το βρετανικό κοινοβούλιο να αρνηθεί…

Ο Boris Johnson έχει ήδη απορρίψει την προοπτική ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο Angus Macneil, Πρόεδρος της Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορίου και μέλος του SNP, υποστηρίζει μία ριζοσπαστική λύση λέγοντας ότι οι εκλογές του επόμενου Μαΐου πρέπει να γίνουν «εκφραστής» αυτού του αιτήματος, ανοίγοντας έτσι υποχρεωτικά τον δρόμο για άμεσες διαπραγματεύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η Joanna Cherry, Εκπρόσωπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και μέλος του SNP, ενθαρρύνει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα αποτελέσει μια αρχική προσέγγιση της αντίδρασης που θα λάβει αυτή η ενέργεια. Η Sturgeon, από την άλλη, θεωρεί ότι καμία από αυτές τις λύσεις δεν θα έχει το νομικό, πολιτικό και διπλωματικό βάρος που απαιτείται.

Η υπόθεση Alex Salmond…

Διαφοροποίηση, επίσης, στην αντιμετώπιση από μέλη του κόμματος έχει προκαλέσει το ζήτημα που σχετίζεται με τον Alex Salmond. Ως Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας, από το 2007 έως το 2014, και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος ευρωπαϊκών και διεθνών ζητημάτων στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατηγορήθηκε το 2018 για 14 αδικήματα μεταξύ των οποίων και η σεξουαλική κακοποίηση φέρνοντας σε ρήξη τη σχέση του με τη Sturgeon. Η Cherry, όμως, καθώς και άλλα μέλη του κόμματος, τον υποστήριξαν φανερά και μάλιστα κατά καιρούς δεν έκρυψαν τη διαφωνία τους, άλλοτε αναφορικά με την στρατηγική της τρέχουσας ηγεσίας και άλλοτε σχετικά με τον προγραμματισμό της ανεξαρτησίας.

Στο μέλλον…

Δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω διασπάσεις εντός του κόμματος, αφού ακόμη και οι επικριτές της τρέχουσας ηγεσίας του SNP αναγνωρίζουν ότι μια μεγαλύτερη διάσπαση θα μπορούσε να βλάψει το μέλλον του. Αρκετά πιθανή, βέβαια, χαρακτηρίζεται η προοπτική ενός επερχόμενου διαγωνισμού για την ηγεσία του κόμματος, με μία εκ των υποψηφίων να αναφέρεται η Joanna Cherry.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

 

  • “Scottish National Party”, britannica.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λίλη Οικονόμου
Λίλη Οικονόμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Έχει καταγωγή από την Κέρκυρα και ρίζες από την Αίγυπτο και είναι πλέον τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Μιλάει αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συγγραφή κειμένων και ο εθελοντισμός.