18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήZητούνται επειγόντως συναυλίες!

Zητούνται επειγόντως συναυλίες!


Της Παναγιώτας Προβατά,

Σίγουρα τον παραπάνω τίτλο θα τον νιώσουν πολλά άτομα στο πετσί τους, ένα από τα οποία είμαι και εγώ. Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι συναυλίες αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς και εντυπωσιακούς τρόπους διασκέδασης. Από μπαράκια και κλειστούς χώρους μέχρι τεράστιες αρένες και συναυλιακά πάρκα, σε όλο τον πλανήτη, οι συναυλίες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των μουσικόφιλων, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία τα live με την αγαπημένη τους μουσική και τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα και καθημερινότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, η οποία αναπόφευκτα επηρέασε και τη μουσική σκηνή κάθε χώρας. Πλέον οι συναυλίες σε ανοικτούς χώρους και τα live στα μπαρ αντικαταστάθηκαν από διαδικτυακά live κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, σε μια προσπάθεια να ξανανιώσει ο κόσμος το συναίσθημα του να βρίσκεται σε μια συναυλία, αλλά και σαν αντίδοτο στη μονοτονία. Η μουσική κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους, το στοιχείο στο οποίο βασιζόμαστε για να καταπολεμήσουμε την κακή ψυχολογική διάθεση και να περάσουμε πιο ευχάριστα την καθημερινότητα. Παρόλα αυτά τα οφέλη, κανένα διαδικτυακό live δε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις συναυλίες με τα χιλιάδες άτομα ούτε τα συναισθήματα που σου προκαλούν, για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Πιστεύω πως, πέρα από την ευχαρίστηση που σου προσφέρει, ένας από τους κυριότερους ρόλους της μουσικής είναι να ενώνει τους ανθρώπους. Να δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας ανάμεσά τους, το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό σε μια συναυλία με χιλιάδες ανθρώπους, ο ένας δίπλα στον άλλον. Ανθρώπους εντελώς αγνώστους, με τους οποίους όσο εξελίσσεται το live ίσως βρεθείτε πιασμένοι χέρι-χέρι να χορεύετε στον ρυθμό του αγαπημένου σας τραγουδιού ή να τραγουδάτε τον σκοπό του, να κάνετε headbanging ή να μπαίνετε σε ένα moshpit. Oι συναυλίες είναι από τις εκδηλώσεις στις οποίες θα γνωρίσεις και θα συναναστραφείς με άτομα με τα οποία έχετε ενδεχομένως πολλά κοινά στοιχεία και ενδιαφέροντα, μα πάνω από όλα θα γνωρίσεις άτομα που αγαπάνε τη μουσική και ήρθαν να απολαύσουν στο έπακρο την εμπειρία της συναυλίας. Μόνο και μόνο η αγάπη για τη μουσική είναι αυτή που ενώνει τα άτομα που βρίσκονται σε έναν συναυλιακό χώρο.

Η συναυλία είναι ένα μουσικό καταφύγιο, με τη μουσική να την πλαισιώνει και να αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης συναισθημάτων και επικοινωνίας. Σε αυτό δεν υπάρχει καθόλου χώρος για στενοχώρια. Χάρη στη συναυλία γίνεσαι ένα με το πλήθος και σε συνεπαίρνει ο ρυθμός του κάθε τραγουδιού. Ακόμα και κακοδιάθετος να είσαι, η ζωντάνια του κόσμου σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα και να απολαμβάνεις τη μουσική που αγαπάς. Κατακλύζεσαι από ενθουσιασμό, χειροκροτάς, ουρλιάζεις, όταν το συγκρότημα ή ο τραγουδιστής ανεβαίνει στη σκηνή ή όταν τραγουδάει το αγαπημένο σου κομμάτι. Χοροπηδάς και σπρώχνεσαι με τους γύρω σου στην προσπάθειά σου να δεις τους αγαπημένους καλλιτέχνες. Αλλά και πριν πας στη συναυλία έχεις ένα τελετουργικό προετοιμασίας που ακολουθείς κάθε φορά. Περιμένεις με ανυπομονησία όλη τη μέρα για να πας στη συναυλία. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές είναι το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι εκείνη τη μέρα. Φοράς ό,τι πιο άνετο έχεις για να μπορείς να κινηθείς εύκολα μέσα στο πλήθος και φτάνεις με χαρά στον χώρο της συναυλίας. Πολλές φορές ίσως να ασφυκτιάς ανάμεσα στον κόσμο, να ιδρώνεις και να σε ενοχλούν τα καπνογόνα, αλλά ακόμα και αυτά τα αρνητικά έχουν τη μαγεία τους, γιατί αποτελούν μέρος μιας μοναδικής εμπειρίας κάθε φορά, ικανής να σου προκαλέσει τα εντονότερα συναισθήματα, όπως ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Σε συνθήκες εγκλεισμού, επικράτησης φόβου για την πανδημία και τήρησης αναγκαίων αποστάσεων ώστε να προστατευτούμε από τον ιό, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το αν και πότε θα μπορέσουμε μοιραστούμε και να ζήσουμε ξανά την εμπειρία μιας συναυλίας ή το πότε θα είναι ασφαλές να χορεύουμε όλοι μαζί, να αγκαλιαζόμαστε και να πιανόμαστε από τους ώμους. Να τραγουδάμε, να ουρλιάζουμε, να ενθουσιαζόμαστε, να γελάμε και να κλαίμε από συγκίνηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα πάμε στη συναυλία που τόσο πολύ επιθυμούμε και θα ζήσουμε αυτή την εμπειρία και πάλι στο έπακρο, χωρίς κανέναν φόβο. Θα είναι σαν μια εμπειρία λύτρωσης. Τότε είναι που θα εκτονωθούμε και θα εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο το ότι μπορούμε επιτέλους να βρισκόμαστε σε μια συναυλία. Μέχρι τότε, όμως, υπομονή με τη μουσική τέρμα στα ακουστικά και τα ηχεία!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Προβατά
Παναγιώτα Προβατά
Είναι 20 χρονών και σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις και συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της. Αγαπάει την ανάγνωση βιβλίων, τη μουσική, τα ταξίδια, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες και γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται στον τομέα προώθησης προϊόντων, ενώ στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και ειδικότερα το στίβο, στο χώρο του οποίου έχει συμμετάσχει σε αγώνες και εθελοντικές δράσεις.