15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

American Election 2020 – Episode 4: The grand finale


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από την επίσημη ημέρα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ημέρες γεμάτες αγωνία, εντάσεις και ανατροπές. Τις πρώτες ώρες της καταμέτρησης, ο κάτοχος του προεδρικού αξιώματος, Donald Trump, ξεκίνησε πολύ δυναμικά σαρώνοντας στις καθιερωμένες συντηρητικές πολιτείες. Μάλιστα, σημαντική ανησυχία προκάλεσε η νίκη του στην Πολιτεία της Florida, καθώς αυτή σήμανε για τους Δημοκρατικούς την «ακύρωση» του εύκολου σεναρίου νίκης. Έκτοτε, τα μάτια όλου του κόσμου στράφηκαν στις πολιτείες-κλειδιά, τα φετινά swing states και ιδιαίτερα την Pennsylvania. Εν τέλει, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις, αυτή ήταν και η Πολιτεία που οριστικοποίησε τον νικητή.

Στις Η.Π.Α., ξημέρωσε η τέταρτη ημέρα καταμέτρησης, ωστόσο η αγωνία των προηγούμενων ημερών έχει αντικατασταθεί από μια ατμόσφαιρα αλλαγής. Οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησαν: οι νέοι ένοικοι του Λευκού Οίκου θα είναι ο Joe Biden και μέλλουσα Αντιπρόεδρος, η Kamala Harris. Αυτή η νίκη αποτελεί ορόσημο για τις σύγχρονες εκλογές, καθώς πρώτη φορά βλέπουμε σε ανώτατο αξίωμα των Η.Π.Α. μια έγχρωμη γυναίκα!

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να δούμε τις τελευταίες εξελίξεις από τις δύο πιο πρόσφατα βαμμένες μπλε Πολιτείες: την Pennsylvania και τη Nevada.

Αρχικά, στη γενέτειρα του Δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρεία, η κατάσταση υπήρξε «χαοτική». Το τελευταίο 24ωρο περίπου, ο Δημοκρατικός Biden πέρασε στην πρώτη θέση, με διαφορά 0,5% από τον Trump σε ένα κλίμα έντασης και αγωνίας. Φυσικά, το γεγονός αυτό -σε συνδυασμό με τις 20 εκλεκτορικές ψήφους, που προσφέρει η Πολιτεία- δεν άφησε ικανοποιημένους τους Ρεπουμπλικανούς, πόσο μάλλον τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος μίλησε για νοθεία στις κάλπες της Pennsylvania. Αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν καταγγελίες στο πολιτειακό δικαστήριο από Ρεπουμπλικανούς, μεταξύ αυτών και ο Mike Kelly -μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων- έναντι της διαδικασίας καταμέτρησης. Το επιχείρημά τους, κυρίως, αφορούσε τις provisional votes, ψήφους που παρουσίασαν πρόβλημα στην καταχώριση στοιχείων και για τις οποίες προβλέπεται ένα διάστημα 2-3 ημερών, στο οποίο ο ψηφοφόρος μπορεί να πάει στο εκλογικό του κέντρο και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του καταθέτοντας την ψήφο του ορθά. Οι καταγγελίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο και δεν υπήρξαν κωλύματα ή διακοπές στη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα της κάλπης της Pennsylvania, ωστόσο, ήταν αυτό που έφερε τον Joe Biden στην προεδρική θέση του Οβάλ Γραφείου πριν λίγες ώρες. Παρά το γεγονός ότι η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, το δίδυμο των Δημοκρατικών ανακηρύχθηκε νικητήριο, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για τον 45ο Πρόεδρο των Η.Π.Α. να διεκδικήσει τη νίκη στην Πολιτεία και τις 20 εκλεκτορικές ψήφους της. Πιο συγκεκριμένα, οι ψήφοι που έχουν υπολείπονται προς καταμέτρηση δεν είναι αρκετές, για να οδηγήσουν στην πρωτιά τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο.

Έπειτα, έχουμε τη Nevada, στα δυτικά του χάρτη, στην οποία ο επερχόμενος Πρόεδρος Joe Biden προηγήθηκε με ένα κύμα ψήφων από τους πολίτες της Κομητείας Clark, όπου βρίσκεται και το Las Vegas. Η διαδικασία καταμέτρησης κινήθηκε αρκετά αργά στη συγκεκριμένη πολιτεία, η οποία βρίσκεται ακόμα στο 94% των ψήφων, ενώ η πλειοψηφία των πολιτειών βρίσκεται στο 96%-98%. Όπως σχολιάζουν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι των κέντρων καταμετρήσεων, η φετινή εκλογική διαδικασία είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ψήφων δι’ αλληλογραφίας.

Kathryn Gamble for The New York Times

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να διασαφηνιστεί ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της επιστολικής ψήφου. Σε αρκετά μέσα ακούστηκαν «παράπονα» των Αμερικανών πολιτών -κατά κύριο λόγο φίλα προσκείμενων στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα- αναφορικά με τις ημερομηνίες άφιξης των ψήφων και τη «νοθεία» που πραγματοποιείται με την καταμέτρηση ψήφων πολιτών που «καθυστέρησαν» να ψηφίσουν. Ωστόσο, οι ψήφοι αυτές δεν θεωρούνται άκυρες, καθώς η αναγραφόμενη ημερομηνία του ταχυδρομείου είναι η 3η Νοεμβρίου. Η καθυστέρηση άφιξης στο κέντρο καταμέτρησης οφείλεται στη διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των ψήφων αυτών, καθώς πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία των ψηφοφόρων, αλλά και η υπογραφή, μέσω ενός μηχανήματος-scanner. Όταν αυτό δεν «διαβάζει» μια υπογραφή, αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί από το προσωπικό. Όταν επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της ψήφου, αποστέλλεται ένα επιβεβαιωτικό email στον ψηφοφόρο. Τέλος, πραγματοποιείται ένας έλεγχος, ότι ο αριθμός των ελεγμένων υπογραφών αντιστοιχεί στον αριθμό των ψηφοδελτίων που φτάνουν.

Στην Πολιτεία της Nevada, λοιπόν, όλες οι ψήφοι που φτάνουν με ημερομηνία αποστολής στο ταχυδρομείο την 3η του Νοέμβρη και φτάνουν στο εκλογικό κέντρο μέχρι τη 10η του Νοέμβρη θεωρούνται έγκυρες και θα καταμετρηθούν. Επιπροσθέτως, οι νομοθετικές αρχές της πολιτείας έχουν επιτρέψει η διαδικασία καταμέτρησης να συνεχιστεί μέχρι και τη 12η του μηνός. Αυτό αφήνει μεγάλο περιθώριο στους υπεύθυνους να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς βιασύνη και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Οι εκλογές αυτές δεν θα μείνουν ιστορικές μόνο για το κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν, ιστορική θα μείνει και η πορεία που ακολούθησαν. Ο Πρόεδρος Trump όντως ξεκίνησε με μια τρομερή δυναμική, που έδωσε βάση στους υποστηρικτές του να φωνάξουν «Παύσατε την καταμέτρηση!», καθώς θεωρούσαν πως ο ηγέτης τους έχει ήδη κερδίσει. Τα πράγματα δεν κύλησαν, όμως, το ίδιο ομαλά. Γρήγορα ξεκίνησε και η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσαν μια τρομερή ώθηση στον Δημοκρατικό Joe Biden. Τότε ήρθε η στιγμή της αντίφασης, όταν οι φίλοι του «κόκκινου» κόμματος ξεκίνησαν να προωθούν το σενάριο της νοθείας, αλλά και να αλλάζουν το σύνθημά τους σε «Μετρήστε κάθε ψήφο!».

People gathered in Pennsylvania to call for all Tuesday’s election votes to be counted. – BEN HASTY/MEDIANEWS GROUP/READING EAGLE VIA GETTY IMAGES

Πολλοί μίλησαν για μια «αναμέτρηση θρίλερ», που λήγει με «ανατροπή στο ’90» και νίκη των Δημοκρατικών. Εν τέλει, αυτοί επιβεβαιώθηκαν. Η επικράτηση του Biden πιθανολογείται να φτάσει στους 306 εκλέκτορες, αν διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις και στις υπόλοιπες πολιτείες. Το θρίλερ, όμως, ενδέχεται να μην έχει τελειώσει μια και καλή, καθώς ο Πρόεδρος Trump φαίνεται να κρατάει δυνάμεις για τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Όπως προαναφέραμε, ιστορική εκλογική αναμέτρηση, γεμάτη ανατροπές με έναν, όμως, ξεκάθαρο νικητή, εκλεγμένο από τον Αμερικανικό λαό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.