13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣυγκρούσεις και εκλογική διαφθορά: Οι πρωταγωνιστές στη Γουινέα

Συγκρούσεις και εκλογική διαφθορά: Οι πρωταγωνιστές στη Γουινέα


Του Ανδρέα-Άγγελου Σκόνδρα,

Η Γουινέα είναι μια χώρα περίπου 13 εκατομμυρίων κατοίκων και βρίσκεται στη Δυτική Αφρική. Συνιστά μια ιδιαίτερα φτωχή χώρα, παρά τα μεγάλα αποθέματα σε βωξίτη, χρυσό και διαμάντια που διαθέτει. Η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Γάλλους το 1958 και έκτοτε βρίσκεται σε μία συνεχή πολιτική αναταραχή, εξαιτίας των αυταρχικών κυβερνήσεων που έχουν ανά τις δεκαετίες ανέλθει στην εξουσία. Οι εκλογικές απάτες και οι εθνοτικές εντάσεις τα τελευταία χρόνια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για τη Γουινέα, η οποία καθίσταται, εν τέλει, έρμαιο της πολιτικής ασυδοσίας. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας που δημοσιοποίησε το 2018 το World Economic Forum, η Γουινέα κατατάσσεται σε ιδιαίτερα αυξημένη θέση πολιτικής διαφθοράς, (27,0), ανάμεσα σε Νιγηρία και Κένυα.

Πρόεδρος της χώρας έως σήμερα είναι ο Alpha Condé, ο οποίος κυβερνά από το 2010, έχοντας μάλιστα επανεκλεγεί το 2015 για άλλη μια 5ετή θητεία. Η θητεία του Condé, όμως, έληξε, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Ωστόσο, ο Condé όταν βρισκόταν στην εξουσία κατάφερε να περάσει μια νέα τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία θα του επέτρεπε να επανεκλεγεί και για μία τρίτη θητεία. Πράγματι, ο ίδιος έθεσε υποψηφιότητα και σε αυτές τις εκλογές, παρά τη δυσαρέσκεια και τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν με αυτή του την πρόθεση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως ο Condé προηγείται του αντιπάλου του, Cellou Dalein Diallo, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε πως είναι Πρόεδρος, χωρίς όμως να έχουν προκύψει τα νόμιμα εκλογικά αποτελέσματα. Είναι εύκολο, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε το επίπεδο πολιτικής διαφθοράς στο οποίο έχει εμπεριέλθει η χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια μετεκλογικών αναταραχών στη χώρα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 10 πολίτες. Παράλληλα, η πολιτική βία έχει οξυνθεί σημαντικά μετά την επιβεβαίωση πως ο Condé κατάφερε να κερδίσει την τρίτη του θητεία με ποσοστό 59,5% των ψήφων. Ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, Diallo, αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για δολιοφθορές, τις οποίες θα αποδείξει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το βασικό πολιτικό πρόβλημα, που δεν έχει επιτρέψει σε καμία κυβέρνηση να φέρει την πρόοδο και την ανάπτυξη στη χώρα, είναι τα συμφέροντα της κάθε πολιτικής παράταξης, οι οποίες στη πλειονότητά τους εκπροσωπούν εθνοτικές ομάδες. Ταυτόχρονα με την διαφθορά και τα προσωπικά συμφέροντα του κάθε ηγέτη, ο στρατός έχει μετατραπεί σε φερέφωνο της πολιτικής εξουσίας και, αντί να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, καταφέρνει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ανώτατοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Η αστυνομία της χώρας επιτίθεται στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Η χώρα ταλανίζεται ιστορικά από πολλές εθνοτικές συγκρούσεις, με τις πολιτικές ηγεσίες να παραμένουν αμέτοχες και να βυθίζονται ακόμα περισσότερο στο βούρκο της διαφθοράς. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ολοένα και περισσότερο, με την κοινωνική δυσφορία να απαιτεί άμεση εκτόνωση. Η Γαλλία και ο περιφερειακός οικονομικός φορέας, ECOWAS, οφείλουν να συνδράμουν στο να αποτρέψουν τη μετατροπή της χώρας σε ένα “failed state”, γεγονός που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες τόσο για το εσωτερικό του κράτους, όσο και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.