18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠολεμικές τέχνες: Μια χρυσή επιλογή

Πολεμικές τέχνες: Μια χρυσή επιλογή

 


Της Κατερίνας Κάκου,

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στις πολεμικές τέχνες έχουν στο νου τους ταινίες δράσης με εντυπωσιακές κινήσεις, αφοπλισμούς, μάχες, εξωπραγματικές λαβές κ.α. Σίγουρα, αυτό είναι ένα εντυπωσιακό και αναπόσπαστο κομμάτι των πολεμικών τεχνών, όμως δεν το καθιστά βασικό. Στην Ελλάδα, πάραυτα, οι πολεμικές τέχνες δεν αποτελούσαν δημοφιλές άθλημα για πολύ καιρό, ενώ μόνο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ξαφνική αύξηση των ανθρώπων που στρέφονται σε αυτόν τον τρόπο άθλησης. Πού οφείλεται η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας τους; Γιατί ο κόσμος ξεκίνησε να προτιμά αυτόν τον τρόπο άθλησης;

Σε μια δύσκολη εποχή που ο αθλητισμός βάλλεται από παντού, οι πολεμικές τέχνες έρχονται να αποδείξουν την ανωτερότητα τους έναντι των άλλων αθλημάτων, καθώς διαφέρουν από μία συνηθισμένη…εξάσκηση του σώματος.

Αρχικά, οι πολεμικές τέχνες προσδίδουν πνευματική υγεία. Η επιτυχής εξάσκηση τους απαιτεί ένα μεγάλο ποσό ψυχικής και πνευματικής δύναμης. Άλλωστε, κάποιες από τις πιο παραδοσιακές αρχές των πολεμικών τεχνών –όπως το αδάμαστο πνεύμα και η επιμονή–  υπογραμμίζουν τη σημασία της μάχης εντός προκαθορισμένων ορίων. Η πειθαρχία και ο σεβασμός μπορεί να είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία στις πολεμικές τέχνες, αλλά και εν γένει στην ζωή. Όντας αθλητής, οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης, καλλιεργείς τον βαθύ σεβασμό απέναντι τόσο στον προπονητή και δάσκαλο σου όσο και στους υπόλοιπους συναθλητές σου. Παρότι ακούγεται αντιφατικό, οι πολεμικές τέχνες από τα αρχαία χρόνια καλλιεργούσαν και προέτασσαν τον σεβασμό ως ύψιστη πολεμική αρχή τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης. Έτσι, σε περίπτωση που αθλητής κατά την προπόνηση ή σε έναν αγώνα δεν επιδείξει τον επιβαλλόμενο σεβασμό μπορεί να υποστεί κυρώσεις ή ακόμη να αποβληθεί από τον αγώνα ή την προπόνηση.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των πολεμικών τεχνών συνίσταται στην αποδοχή και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Κατά την άσκηση των πολεμικών τεχνών, τα άτομα συνήθως αισθάνονται οργή, φόβο, απογοήτευση και άγχος, σε κάποιο σημείο. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτά τα συναισθήματα θα βοηθήσει το άτομο να «μεγαλώσει» διανοητικά και να χειρίζεται αντίστοιχα συναισθήματα και καταστάσεις κι εκτός της προπόνησης όπως στο χώρο εργασίας, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Σημαντικά πλεονεκτήματα των πολεμικών τεχνών εντοπίζονται και στην ψυχική υγεία. Τα ζητήματα της ψυχικής υγείας γίνονται όλο και πιο εμφανή τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες, και η κατανόησή τους αυξάνεται επίσης. Πολλά ζητήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται και με απλή άσκηση, όμως οι πολεμικές τέχνες μπορούν να προσθέσουν πολλά περισσότερα οφέλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει πως οι πολεμικές τέχνες μπορούν να βοηθήσουν και σε πιο περίπλοκες καταστάσεις όπως στον εθισμό και τον αυτισμό. Παράλληλα, στους ενήλικες μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη μιας αίσθησης στόχου και κινήτρου για να προχωρήσει κάποιος μπροστά. Το άτομο από την φύση του είναι φτιαγμένο για να έχει στόχους, ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας της ευτυχίας. Και βέβαια, όπως σε κάθε φυσική δραστηριότητα, η εξάσκησή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστεί κάποιος από το άγχος – αυτό και μόνο είναι μόνο ένας πολύ καλός λόγος να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσει κανείς κάποιο είδος πολεμικής τέχνης.

Επιπλέον, εξαιρετική είναι και η συμβολή τους στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, αφού σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους να βρουν ανθρώπους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και παρέες. Οι σχολές πολεμικών τεχνών είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να συναντήσει κανείς νέους ανθρώπους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όπου το κοινό ενδιαφέρον στην τέχνη τους βοηθάει στην δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών. Έτσι, συνεχώς δημιουργούνται δυνατές φιλίες σε σχολές πολεμικών τεχνών, όπου περνώντας από κοινές δύσκολες δοκιμές – όπως οι διάφορες εξετάσεις για ζώνες, αγώνες κλπ. – μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στη δημιουργία νέων κοινωνικών δεσμών.

Σημαντικό κέρδος των πολεμικών τεχνών είναι η φυσική κατάσταση που προσδίδουν. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μόνο 1 στους 5 ενήλικες πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα που έχουν τεθεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Όπως είναι λογικό, η σωματική άσκηση έχει σπουδαία οφέλη. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, ορισμένων καρκίνων και πολλά άλλα. Άλλωστε, η σωματική άσκηση από μόνη της μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της διαθέσεως, να ενισχύσει τα οστά και τους μυς και να βελτιώσει τις πιθανότητες για μια πιο υγιή ζωή. Παράλληλα, με τα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο υψηλά, όλο και περισσότεροι ενήλικες πρέπει να βρουν μια φυσική δραστηριότητα που απολαμβάνουν, για να διατηρήσουν την υγεία τους υπό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή άσκησης που είναι ευχάριστη, και μπορεί να συνεχιστεί με ενδιαφέρον για πολλά χρόνια, μέχρι και τις μεγαλύτερες ηλικίες!

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η συνεισφορά τους στην προστασία του εαυτού μας. Στις περισσότερες πολεμικές τέχνες το άτομο μαθαίνει πραγματικά πώς να προστατεύεται από πράξεις βίας. Η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης και η δυνατότητα ψυχραιμίας μπροστά στον κίνδυνο που μπορείτε να αποκτήσει κάποιος από αυτές τις βασικές δεξιότητες, είναι ανεκτίμητη.

Ορισμένα γνωμικά από σημαντικές προσωπικότητες των πολεμικών τεχνών υπογραμμίζουν τα προαναφερθέντα. Ο ιδρυτής του Shotokan karate, Gichin Funakoshi, έχει πει πως: «Αναζήτησε την τελειότητα του χαρακτήρα. Να έχεις πίστη, να προσπαθείς, να σέβεσαι τους άλλους. Να αποφεύγεις την βίαιη συμπεριφορά». Ο Karate Master, Gogen Yamaguchi, πως: «Καταλάβετε ότι η ουσία των πολεμικών τεχνών δεν είναι η ίδια η τέχνη, αλλά αυτό που κρύβεται βαθιά μέσα σας». Εμείς, ας κάνουμε την χρυσή επιλογή!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Κάκου
Κατερίνα Κάκου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και σπουδάζει στο τμήμα της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Πορτογαλικά, ενώ έχει εντρυφήσει στον μουσικό χώρο καθώς είναι αρπίστρια. Παράλληλα ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τις πολεμικές τέχνες. Δύο πράγματα που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ζωή της είναι η λογοτεχνία και η ποίηση.