23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤο περιβάλλον και η δημόσια υγεία στο προσκήνιο

Το περιβάλλον και η δημόσια υγεία στο προσκήνιο


Της Αθηνάς Φατσέα,

Πρόσφατα, σε ένα καυστικό άρθρο του, το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Scientific American δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στον Joe Biden, ο οποίος προτείνει προγράμματα βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντoς. Αντίθετα, κατέκρινε τον Donald Trump για την απόρριψη της επιστήμης και την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας. Μολονότι στα 175 χρόνια κυκλοφορίας του το περιοδικό δεν είχε πάρει ουδέποτε θέση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία επιβαλλόταν να το κάνει.

Με το άρθρο αυτό διαφαίνεται η πολιτική διάσταση της επιστήμης. Άλλοτε θεωρείτο ανήθικο οι επιστήμονες να εκφράζουν την άποψή τους για ζητήματα πολιτικής. Όμως, σήμερα, με την υπάρχουσα κατάσταση πράγματων, θα ήταν μάλλον επικίνδυνο να κάνουν το αντίθετο. Εξάλλου, ποιος είναι πιο αρμόδιος να τοποθετηθεί επί αυτών των ζητημάτων και να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο, αν όχι ένας επαΐον που βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και αντιπροσωπεύει τη φωνή της λογικής;

Πηγή: REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Επιπρόσθετα, μέσω αυτού του άρθρου, τίθενται η περιβαλλοντική προστασία και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ως ειδοποιοί διαφορές στην πολιτική γραμμή κάθε κομματικής παράταξης, καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι υιοθετούν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τα καίρια αυτά ζητήματα.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Joe Biden, σε περίπτωση εκλογής του, σκοπεύει να επενδύσει για το περιβάλλον ομοσπονδιακά κεφάλαια ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις καθαρές ενέργειες, ώστε οι Η.Π.Α. να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035· πρόκειται για μία επένδυση που θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Biden υποστηρίζει πως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας, αφού αν δεν καταπολεμηθεί ο ιός, δεν θα υπάρξει πλήρης οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνει τη δημιουργία ενός εθνικού σώματος που θα εξασφαλίζει τη διενέργεια ελέγχων, καθώς και τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών στους εργασιακούς χώρους, με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων. Ακόμα, σκοπεύει να διαθέσει 34 δισεκατομμύρια δολάρια στις σχολικές μονάδες, ώστε να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, ενόσω μαίνεται η πανδημία.

Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να υλοποιήσει όλα του τα σχέδια και να περάσει τους σχετικούς νόμους από το Κογκρέσο. Ωστόσο, συμβουλεύεται μία άρτια καταρτισμένη ομάδα και έχει αποδείξει ότι λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, βάσει των οποίων δύνανται να ξεπεραστούν οι σημερινές κρίσεις και να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Donald Trump θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία σε δεύτερη μοίρα. Συγκεκριμένα, εμπόδισε την προετοιμασία της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αρνούμενος την ύπαρξή της. Επιπλέον, αποχώρησε από διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των επιπτώσεών της, αν και έχουν ήδη καταγραφεί στις Η.Π.Α. ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφές και θάνατοι από την αύξηση της θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα, ο ίδιος προτείνει συνεχώς περικοπές στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την υγεία, ενώ η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την Αμερική· πράγμα για το οποίο ουδέποτε ανέλαβε ευθύνη. Με αυτήν τη στάση, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τις ζωές των Αμερικανών πολιτών, αλλά και αμέτρητων άλλων ανά τον κόσμο.

Συνοψίζοντας, οι επιστήμονες, με την ιδιότητα του πολίτη, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Μάλιστα, όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως τα περί ων ο λόγος, καθίσταται υποχρέωσή τους να το κάνουν. Με την επικράτηση του Joe Biden, οι Η.Π.Α. θα κάνουν μία πράσινη στροφή και θα ενισχυθεί σημαντικά το σύστημα υγειονομικής τους περίθαλψης. Σε ένα αντίθετο σενάριο, το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο, καθώς δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αναβολές και ημίμετρα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.