20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΑπόδραση στις όμορφες Σπέτσες

Απόδραση στις όμορφες Σπέτσες


Της Παναγιώτας Προβατά,

Οι Σπέτσες είναι ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού, κοντά στην αργολική χερσόνησο. Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα από τους Ενετούς, αφού το ονόμασαν Ίζόλα ντι Σπέτζια που σημαίνει Νησί των αρωμάτων λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά. Η πρόσβαση στο νησί είναι δυνατή τόσο από τον Πειραιά όσο και από το Πόρτο-Χέλι του νομού Αργολίδας. Το Νησιωτικό σύμπλεγμα των Σπετσών απαρτίζουν πέντε ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και οι δύο γειτονικές νησίδες του, καθώς και το Μικρό Μπούρμπουλο (Πετροκάραβο), λίγο πάνω από το βόρειο ακρωτήρι των Σπετσών. Το έδαφος των Σπετσών είναι πευκόφυτο και σε μεγάλο του μέρος είναι καλλιεργήσιμο.

Πηγή Εικόνας: Unsplash.com

Αν και μικρό νησί οι Σπέτσες έχουν μέρη και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς και ενδείκνυνται για μονοήμερες αποδράσεις. Ως ένα νησί που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση, οι Σπέτσες είναι απόλυτα λογικό να έχουν αξιοθέατα συνδεδεμένα με την ιστορία εκείνης της εποχής. Το νησί ξεχωρίζει για τα αρχοντικά του ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας που βρίσκεται στην περιοχή της Ντάπιας. Χτισμένο στα τέλη του 17ου αιώνα, διαθέτει ισόγειο και δύο ορόφους. Ο εκθεσιακός χώρος στον πρώτο όροφο αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια, όπου φυλάσσονται παλαιά βιβλία, έγγραφα και επιστολές της Επανάστασης, προσωπογραφίες, γκραβούρες, χάρτες, κεντήματα, προτομές, εικόνες, όπλα κ.ά.

Το μουσείο των Σπετσών στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη – Μέξη, ενός από τους ευεργέτες του νησιού και υποστηρικτή της Επανάστασης του 1821. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 σε σχήμα Π και αποτελείται από δύο ορόφους, ενώ η πρόσοψή του κοσμείται από τοξοτές στοές. Εντός του παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της περιοχής, καλύπτοντας περισσότερα από 4.000 χρόνια ύπαρξης πολιτισμού στο νησί. Ξεκινώντας από την Πρωτοελλαδική περίοδο, τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν γλυπτά και νομίσματα από τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκθέματα που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821, που περιλαμβάνουν τη σημαία της Επανάστασης, τα όπλα και την προσωπογραφία των Σπετσιωτών ναυάρχων, καθώς και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Στη δεξιά άκρη του παλιού λιμανιού των Σπετσών, δεσπόζει ο φάρος των Σπετσών, ένας από τους παλαιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Χτίστηκε το 1885 στη θέση ενός παλιότερου, που λειτουργούσε από το 1837 και το ύψος του φτάνει τα 27 μέτρα και  του πύργου είναι 11,6. Στην πλατεία του νησιού βρίσκεται το παλιό ρολόι, τη θέα του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε, απολαμβάνοντας το φαγητό σας σε μία από τις κοντινές ταβέρνες.

Η ομορφιά του νησιού, ωστόσο, δεν εξαντλείται μόνο στα αξιοθέατα του, αλλά και στις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά εκ των οποίων οι περισσότερες είναι αμμουδερές και οργανωμένες. Από τις δημοφιλέστερες παραλίες είναι οι Άγιοι Ανάργυροι στα νοτιοδυτικά του νησιού, μία βοτσαλωτή οργανωμένη παραλία, που προσφέρει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Στην παραλία των Αγίων Αναργύρων θα βρείτε επίσης τη Σπηλιά του Μπεκίρη, φυσικό αξιοθέατο τεράστιας ιστορικής σημασίας, καθώς τα παλιά χρόνια ήταν καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα των Σπετσών κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Ακόμη μία δημοφιλής παραλία είναι η Αγία Μαρίνα, μία αμμώδης οργανωμένη παραλία στα 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ντάπιας. Για ήσυχες βουτιές προτιμήστε τον Άγιο Μάμα κοντά στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Ξυλοκέριζα στα νοτιοανατολικά και το Λιγονέρι στα βόρεια. Τέλος, μια πανέμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά είναι και ο Βρέλλος, με ένα μικρό beach bar και τα δέντρα να φτάνουν πολύ κοντά στη θάλασσα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Προβατά
Παναγιώτα Προβατά
Είναι 20 χρονών και σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις και συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της. Αγαπάει την ανάγνωση βιβλίων, τη μουσική, τα ταξίδια, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες και γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται στον τομέα προώθησης προϊόντων, ενώ στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και ειδικότερα το στίβο, στο χώρο του οποίου έχει συμμετάσχει σε αγώνες και εθελοντικές δράσεις.