25.9 C
Athens
Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021
Αρχική Κοινωνία Η νόσος της αγέλης

Η νόσος της αγέλης


Της Μαριέτας Μουγιάντση,

Όλο και συχνότερες γίνονται οι επιθέσεις από αγέλες σκύλων, με τα θύματα να τραυματίζονται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μια από τις πολλές περιπτώσεις επίθεσης, είναι η περίπτωση μιας 17χρονης κοπέλας, η οποία δαγκώθηκε όχι μια ή δύο, αλλά 58 φορές από μια αγέλη 15 σκύλων. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, καθώς συνεχώς σχηματίζονται νέες αγέλες σκυλιών.

Η συνταγή είναι απλή. Πολλοί ασυνείδητοι και δήθεν φιλόζωοι πολίτες παρατούν τα ζώα τους, τα οποία θεωρούν βάρος μετά από ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα κατά περιόδους να μαζεύονται δεκάδες σκυλιά στην ίδια περιοχή. Τα ζώα έπειτα ζευγαρώνουν, αφού τα περισσότερα εξ αυτών δεν είναι στειρωμένα, κι έτσι τα σκυλιά πολλαπλασιάζονται. Αν και από τη φύση τους τα σκυλιά δεν είναι επιθετικά και άγρια, όταν ένα ζώο είναι πεινασμένο γίνεται επικίνδυνο για όποιον το πλησιάσει. Συνήθως, οι αγέλες αυτές μαζεύονται σε σημεία που μπορούν να βρουν εύκολα τροφή, σε δάση και σε απόμερες περιοχές.

Οι κίνδυνοι για τους διαβαίνοντες σε αυτές τις περιοχές δεν περιορίζονται μόνο σε τραύματα από δαγκώματα, αλλά και σε λοιμώδεις ασθένειες, όπως ο τέτανος και η λύσσα. Τα παραμελημένα αυτά ζώα, εφόσον δεν έχουν την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ευάλωτα σε ασθένειες, τις οποίες μπορούν να μεταδώσουν με τα δάγκωμά τους. Τα θύματα αυτών των επιθέσεων είναι συνήθως πεζοί, αθλούμενοι και περπατητές, οι οποίοι συχνά καταγγέλλουν επιθέσεις σκυλιών και μέμφονται τους αρμόδιους Δήμους.

Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες, πολλοί Δήμοι αδιαφορούν για τις επιθέσεις και περιορίζονται στο να αποτρέψουν τους δημότες να διαβούν συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπάρχουν αγέλες. Άλλοι Δήμοι, αν και διαθέτουν υπηρεσία με συμβεβλημένους κτηνιάτρους, ώστε να μπορούν να εμβολιάσουν και να θεραπεύσουν τα ζώα, δεν μπορούν να τα μαζέψουν, καθώς αυτό απαγορεύεται από το νόμο και υπάρχει απειλή ποινικής δίωξης, αν τα φυλακίσουν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, οι Δήμοι δε μπορούν να επέμβουν προληπτικά, παρά μόνο κατασταλτικά. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο νόμος αυτός στοίχησε τη ζωή σε έναν 65χρονο, που κατέληξε μετά από δάγκωμα αδέσποτων σκύλων.

Δεδομένου πως οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα, καθώς και για την προστασία των δημοτών τους, οφείλουν να πάρουν και προληπτικά μέτρα. Πιο αναλυτικά, είναι αναγκαίο να περισυλλέξουν τα σκυλιά, να τα εμβολιάσουν καθώς και να τα στειρώσουν, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων. Επίσης, όσα σκυλιά δείχνουν επιθετική συμπεριφορά θα πρέπει να κρατούνται σε φιλοζωικά σωματεία, ώστε να εξαλειφθούν οι επιθέσεις σε πεζούς. Τέλος, εμείς οι ίδιοι έχουμε χρέος να σεβόμαστε και να βοηθούμε προσφέροντας τροφή και φάρμακα στα αδέσποτα ζώα που συναντούμε, καθώς και στέγη αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Έτσι, θα μπορούμε να ζούμε αρμονικά και να νιώθουμε ασφάλεια τόσο εμείς, όσο και τα αδέσποτα ζώα.


Μαριέτα Μουγιάντση

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μελλοντικά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της μετάφρασης-διερμηνείας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ισπανία: H κυριαρχία της «Τραμπικής Δεξιάς» στη Μαδρίτη και η υποστήριξη της ακροδεξιάς 

Της Μαρίλιας Κατσιβελάκη, Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να σάρωσε στις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη, καταλαμβάνοντας 65 από τις 136 έδρες. Ωστόσο, το συντηρητικό κόμμα της...

Πολιτιστική Πολιτική: Από τη μεταπολιτευτική εκκίνηση στην εποχή της πανδημίας

Της Θεοδώρας Αγγελοπούλου, Η Μεταπολίτευση, ως χρονική στιγμή μετάβασης από το δικτατορικό καθεστώς στο δημοκρατικό αλλά και ως μία κοινωνικοπολιτική περίοδος αλλαγής, εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού...

Fe-Memorance: Ντέινα Πλέιτο

Της Ραφαέλας - Γεωργίας Τσιμτσιλή, Η Ντέινα Πλέιτο ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο. Έγινε γνωστή με τον ρόλο της Κίμπερλι στην κωμική σειρά "Different Strokes",...

Κολομβία: Συνταγματικός εκτροχιασμός

Της Παναγιώτας Χριστοδουλοπούλου, Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους διάφορων πόλεων κατά μήκος της Κολομβίας, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση της...
Μαριέτα Μουγιάντση
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μελλοντικά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της μετάφρασης-διερμηνείας.