18.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Idaho, lovely Idaho


Του Γιώργου Πασσά,

Στα βορειοδυτικά της αμερικανικής επικράτειας, περιτριγυρισμένη από πολιτείες, όπως η Montana, το Wyoming, η Utah και το Oregon, βρίσκεται η «Πολιτεία Διαμάντι», το Idaho, με εντυπωσιακή μορφολογία εδάφους, ποικιλία οικοσυστημάτων και πληθώρα φυτικών και ζωικών ειδών. Ως φυσικό επακόλουθο, η πλειονότητα του πληθυσμού ασχολείται διαχρονικά, ως επί το πλείστον, με την αγροτική οικονομία, ενώ εξίσου σταθερή, ανά τις δεκαετίες, είναι η προτίμηση των πολιτών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Το Idaho είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες πολιτείες, με μόλις 1.780.000 πληθυσμό, σε επιφάνεια εδάφους που ξεπερνά τα 215.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα -δηλαδή σε έκταση διπλάσια της ελληνικής επικράτειας. Συνορεύει με έξι πολιτείες (κατά τη φορά του ρολογιού: Montana, Wyoming, Utah, Nevada, Oregon, Washington), ενώ βορείως συνορεύει με το γεωγραφικό διαμέρισμα British Columbia, το οποίο ανήκει στον Καναδά.

Όπως προαναφέρθηκε, τα εδάφη του Idaho φιλοξενούν έναν πρωτοφανή περιβαλλοντικό πλούτο. Πέρα από το Frank-Church River of No Return Wilderness Area, τη μεγαλύτερη έκταση προστατευόμενης άγριας φύσης στις Η.Π.Α., η βιοποικιλότητα της Πολιτείας εμπλουτίζεται, ακόμη, από τις χιονισμένες βουνοκορφές των Rocky Mountains, τα νερά του Snake River, παραπόταμου του Columbia River, από το εντυπωσιακό Hells Canyon, το βαθύτερο φαράγγι των Η.Π.Α., καθώς και από τους καταρράκτες Shoshone, με ύψος μεγαλύτερο από αυτούς του Νιαγάρα. Οι φυσικές ομορφιές και η αγροτική ζωή του Idaho έχουν αποτελέσει αφορμή για τη σύνθεση πολλών και διαφορετικών τραγουδιών για την πολιτεία, με πιο γνωστό το “Idaho” του πασίγνωστου συγκροτήματος Frankie Valli & The Four Seasons, που αναφέρεται στην αγροτική ζωή και το γλυκό κλίμα αρμονίας, γαλήνης και θαλπωρής, που χαρακτηρίζουν την πολιτεία. Τέλος, λόγω των ποταμών μήκους 107.000 μιλίων, της πληθώρας βουνοκορφών, των μεγάλων λιμνών και των πολλών καταρρακτών, το Idaho παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση στο κλίμα, από περιοχή σε περιοχή, με άλλες περιοχές να είναι σχεδόν μονίμως χιονισμένες και άλλες να πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους.

Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στο Idaho κατά τον 20ο αιώνα, φανέρωσαν στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας χρονολογούμενα από το 14.500 π.Χ. Μέχρι σήμερα, έχουν ζήσει στην Πολιτεία Γάλλοι και Καναδοί, όπως φανερώνουν τοπωνύμια, όπως Nez Percé, Cœur d’ Alène και Payette, και φυσικά ποικίλες φυλές ιθαγενών Ινδιάνων. Η κυριότερη εξ αυτών, η φυλή Shoshone, προσέδωσε στην Πολιτεία τον χαρακτηρισμό Idaho, που στη γλώσσα της φυλής σημαίνει «διαμάντι των βουνών». Σήμερα, εκ των 1.700.000 κατοίκων, το 91% είναι λευκοί και το υπόλοιπο 9% αποτελείται από γηγενείς Ινδιάνους, Ασιάτες και άλλες μειονότητες. Όσον αφορά τα θρησκεύματα, κυριαρχεί ο χριστιανισμός (67%) και δη ο προτεσταντισμός.

Η προσάρτηση του Idaho στις Η.Π.Α. θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περιπετειώδης. Ως μέλος του Oregon Country, η Πολιτεία διεκδικήθηκε, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, από του Βρετανούς, ενώ, το 1843, περιήλθε σε de facto διακυβέρνηση από την Προσωρινή Κυβέρνηση του Oregon. Το 1846, η Πολιτεία υπάγεται αποκλειστικά στην κυβερνητική δικαιοδοσία των Η.Π.Α., λήγοντας οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και αμφισβήτηση. Το 1860, λαμβάνει χώρα και η δημιουργία των πρώτων επίσημων οργανωμένων κοινοτήτων, με πρώτη την κοινότητα του Lewiston, το 1861. Κατά την επόμενη δεκαετία, η πρωτεύουσα μεταφέρεται από το Lewiston στο Boise, έως και σήμερα, ενώ, το 1890, το Idaho γίνεται η 43η Πολιτεία των Η.Π.Α. με αυτόνομο πολιτειακό καθεστώς.

Η αγροτική οικονομία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ανά τους αιώνες, στη δραστηριοποίηση της Πολιτείας, όπου καλλιεργείται το 1/3 της συνολικής παραγωγής πατάτας των Η.Π.Α., καθώς και μεγάλη ποσότητα και ποικιλία σιταριού. Η βιομηχανική επιχειρηματικότητα των κατοίκων, επίσης, ποικίλλει, συμπεριλαμβάνοντας τομείς, όπως η επεξεργασία τροφίμων, η ξυλεία, η παραγωγή μηχανημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, χαρτικών και χημικών προϊόντων, η εξόρυξη μεταλλευμάτων, καθώς και ο τουρισμός. Σήμερα, πάντως, οι τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας κυριαρχούν στη βιομηχανία της πολιτείας, αποτελώντας πάνω από το 25% των εσόδων και περίπου 70% των εξαγωγών. Πολλές εταιρείες, που εδρεύουν, ως επί το πλείστον, στην πρωτεύουσα, ασχολούνται με την παραγωγή μικροτσίπ, ημιαγωγών και εν γένει διαφόρων ψηφιακών προϊόντων. Σχετικά με τη φορολόγηση, αυτή βρίσκεται στη 15η υψηλότερη θέση μεταξύ των πολιτειών, με 6.9%, ενώ στις πωλήσεις και στα ακίνητα είναι γενικώς χαμηλή. Πάντως, η πλειονότητα των φόρων επιστρέφεται απευθείας στους φορολογούμενους μέσω της χρηματοδότησης των δημοσίων σχολείων, τα οποία λαμβάνουν επιπλέον περίπου 330.000.000 δολάρια ετησίως από τα έσοδα της πολιτειακής λοτταρίας, την οποία διαχειρίζεται η ίδια η πολιτειακή κυβέρνηση. Τέλος, βάσει των σύγχρονων ρυθμίσεων, που έχουν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της πολιτείας, η κυβέρνησή της πρέπει να διατηρεί ορθά τον ισολογισμό, με αποτέλεσμα το Idaho να έχει μειώσει στο ελάχιστο τα χρέη του και να δημιουργεί ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον, κατατασσόμενη έτσι ως 6η καλύτερη πολιτειακή οικονομία, σύμφωνα με το US News.

Στον τομέα της πολιτικής, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κυριαρχεί διαχρονικά. Από τις εκλογές του 1952 μέχρι και το 2016, κάθε εκλεγείς υποψήφιος ήταν «κόκκινος», με μοναδική εξαίρεση τον Lyndon B. Johnson, το 1964. Η εκτελεστική εξουσία της πολιτείας απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από Ρεπουμπλικανούς, με κυβερνήτη τον Brad Little, ενώ, στη νομοθετική εξουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν τις 84 από τις 105 συνολικές θέσεις, 28 στη Γερουσία και 56 στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε εθνικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι του Idaho είναι, επίσης, όλοι Ρεπουμπλικάνοι, 2 στη Γερουσία και 2 στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τέλος, το Σύνταγμα της Πολιτείας συντάχθηκε το 1889, βάσει του αμερικανικού και διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Στις εκλογές του 2016, ο Trump κυριάρχησε με 59% (409.000 ψήφοι) έναντι του πενιχρού 27% (189.000 ψήφοι), που κατάφερε να συγκεντρώσει η Hillary Clinton. Στις επερχόμενες εκλογές, η εκ νέου επικράτηση του Trump φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανή, δεδομένης και της παραδοσιακής προτίμησης των ψηφοφόρων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα ειδοποιό χαρακτηριστικό, που δεν αποκλείεται να ψαλιδίσει είτε λιγότερο είτε περισσότερο τη διαφορά. Το 2016, στην primary ψηφοφορία για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, προσήλθαν μόλις 23.000 πολίτες και μάλιστα οι 14.000 εξ’ αυτών προτίμησαν τον Bernie Sanders. Αντιθέτως, φέτος, η προσέλευση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη, με τις συνολικές ψήφους στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση να ξεπερνούν τις 108.000 και επιπλέον να χαρίζουν τη νίκη στον Joe Biden, που συγκέντρωσε σχεδόν το 49% των ψήφων, υπερισχύοντας του Bernie Sanders (42%).

Καταλήγοντας, στις εκλογές του 2020, η επικράτηση του Trump είναι σχεδόν βέβαιη. Πάντως, η αυξημένη προσέλευση των Δημοκρατικών, τον Μάρτιο του 2020, ίσως να αποτελεί σημάδι πως ο Biden μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα ποσοστά, πιθανώς και να ξεπεράσει το 36%, που συγκέντρωσε ο Obama το 2008 και που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό Δημοκρατικού υποψηφίου από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιώργος Πασσάς

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.