18 C
Athens
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΟ Σαρλ Ντε Γκωλ και η απελευθέρωση του Παρισιού

Ο Σαρλ Ντε Γκωλ και η απελευθέρωση του Παρισιού


Της Έλλης Παπαδοπούλου, 

«Παρίσι εξοργισμένο! Παρίσι κατεστραμμένο! Παρίσι μαρτυρικό αλλά και Παρίσι απελευθερωμένο!» Αυτά είναι τα λόγια που πριν 76 χρόνια εκφώνησε ο Σαρλ Ντε Γκωλ, στις 25 Αυγούστου του 1944 μπροστά στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας και σηματοδότησαν το τέλος τεσσάρων σκληρών χρόνων για την Γαλλία, τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.

Το 1890 στην Λιλ της Γαλλίας, γεννιέται ο άνθρωπος που επρόκειτο να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης: ο στρατηγός και πολιτικός, «πατέρας» της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ Ντε Γκωλ. Εκείνος που είχε προβλέψει το χειρότερο το οποίο μπορούσε να συμβεί και όντως λίγα χρόνια αργότερα, συνέβη: τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Σεπτέμβριο του ’39 αρχίζει ο πόλεμος, ο Χίτλερ περνάει στην επίθεση και ο Γερμανικός στρατός χτυπάει την Πολωνία. Μετά από λίγους μήνες, η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ επιτέθηκε από την δύσβατη περιοχή των Αρδεννών και έπληξε τους ανυποψίαστους Γάλλους που είχαν οχυρωθεί στην περίφημη Γραμμή Μαζινό στο Σεντάν. Τελικά στις 14 Ιουνίου του 1940, η αντίσταση των Γάλλων κάμφθηκε και το Παρίσι πέφτει στα χέρια των δυνάμεων του Άξονα και παραμένει υπό κατοχή μέχρι την απελευθέρωσή του, τον Αύγουστο του 1944, δυόμιση μήνες μετά την απόβαση στην Νορμανδία. Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε πλέον δύο επιλογές: Συνθηκολόγηση ή συνέχιση της μάχης. Αλλά ο Ντε Γκωλ αρνείται να αποδεχτεί την ανακωχή, αρνείται την ήττα. Βλέποντας τον λαό της Γαλλίας έτοιμο να παραδοθεί, απευθύνει λόγο στο ραδιόφωνο «Αυτός ο πόλεμος είναι παγκόσμιος. Ότι και αν συμβεί, η φλόγα της Γαλλικής Αντίστασης δεν πρέπει να σβήσει και δε θα σβήσει. Οι ελεύθεροι Γάλλοι δεν δέχονται την ήττα». Γίνεται λοιπόν ηγέτης της Εθνικής Αντίστασης. Παρόλα αυτά, η γαλλική κυβέρνηση συμφωνεί σε ανακωχή με τους κατακτητές, μία συμφωνία που από την γαλλική πλευρά υπογράφτηκε από τον Ανρί Φιλίπ Πεταίν.

Τα Γερμανικά στρατεύματα στο Παρίσι

Για τέσσερα χρόνια, η πόλη βίωνε αυξανόμενα όλο και πιο βίαια την κατοχή. Η ζωή στην Γαλλία επιφανειακά κυλούσε κανονικά, αλλά στην πραγματικότητα, όσο η γαλλική αντίσταση επέμενε, τόσο πιο πολλοί αντιμετώπιζαν βασανισμούς και θανατώσεις από την Γκεστάμπο. Ενώ από την άλλη πλευρά, σταδιακά η χώρα μετατράπηκε από ένα δημοκρατικό κράτος σε σύμμαχο της ναζιστικής Γερμανίας και σε ένα συνεργό στην δίωξη των Εβραίων σε όλη την χώρα.

Όλα αυτά, ώσπου τον Ιουνίου 1944, ταυτόχρονα με την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Νορμανδία, οργανώθηκε και ενισχύθηκε και η αντίσταση. Έγιναν έντονες επιθέσεις και στήθηκαν οδοφράγματα. Στις 19 Αυγούστου, ο γαλλικός στρατός με αρχηγό τον Ντε Γκωλ, μπήκε πρώτος στο Παρίσι και έπειτα ακολούθησαν τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν και έτσι έχασαν την μάχη. Στις επόμενες μέρες, ο άμαχος πληθυσμός κάθε ηλικίας και φύλου συμμετείχε και αυτός στις μάχες, όσο σκληρές και αν ήταν. Οι κατοχικές δυνάμεις είχαν ήδη καταρρεύσει και ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Ντίτριχ φον Χόλτιτς, είχε παραδοθεί. 25 Αυγούστου, το Παρίσι σώθηκε, ωστόσο θα μπορούσε να είχε ισοπεδωθεί, όπως είχε διατάξει ο Χίτλερ. Η πόλη όμως σώθηκε και απελευθερώθηκε!

Ο Ντε Γκωλ στους δρόμους του Παρισιού

«Παρίσι εξοργισμένο! Παρίσι κατεστραμμένο! Παρίσι μαρτυρικό, αλλά και Παρίσι απελευθερωμένο χάρη στο ίδιο, απελευθερωμένο χάρη στον λαό του, με την βοήθεια των γαλλικών στρατευμάτων με την υποστήριξη όλης της Γαλλίας, της Γαλλίας που μάχεται, της μοναδικής Γαλλίας, της πραγματικής, της αιώνιας Γαλλίας!». Αυτά τα λόγια εκφωνεί στις 25 Αυγούστου ο χαρισματικός στρατηγός, Σαρλ Ντε Γκωλ στα Ηλύσια Πεδία, στον απελευθερωμένο, πλέον, λαό της πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν μείνει στην ιστορία. Την επόμενη μέρα στις 26 Αυγούστου πραγματοποιείται παρουσία του Ντε Γκωλ μια θριαμβευτική παρέλαση στους δρόμους της πόλης, ενώ εγκαθιδρύεται και μια προσωρινή κυβέρνηση, που διήρκεσε ως το 1946. Με αυτόν τον τρόπο, κατέστησε σαφές στους Αμερικάνους ότι αυτός είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας του!


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • William L.Shirer (1960), Η Άνοδος και η πτώση του Γ’ Ράιχ, τόμος Γ’, Αθήνα Εκδόσεις Ι. Δ. Αρσενίδη
  • Συλλογικό έργο, Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, το σφαγείο 50.000.000 ανθρώπων, Χ.Κ. Τεγόπουλος εκδόσεις Α.Ε.
  • Σαρλ Ντε Γκωλ, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, 1940-1946, Τόμος Β’, Το Βήμα

Έλλη Παπαδοπούλου

Γεννήθηκα το 1999 στην Θεσσαλονίκη, φοιτήτρια Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. στο τρίτο έτος. Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω κάθε μέρα κάτι νέο, για αυτό προσπαθώ να αξιοποιώ κάθε ευκαιρία που μου δίνεται για να το κάνω. Λατρεύω το θέατρο και το σινεμά, όμως η μεγάλη μου αγάπη είναι η ποίηση! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του κόσμου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.