22.6 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα: Στόχοι και επιτεύγματα

Η στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα: Στόχοι και επιτεύγματα


Της Βίκυς Ντζούρβα,

Η χώρα μας λόγω της εξαιρετικής της θέσης, όντας το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, από την αρχαιότητα, αντιμετώπιζε εχθρούς με βλέψεις για εκπλήρωση συμφερόντων μέσω της κατάκτησης εδαφών της. Ακόμη και σήμερα, με την υιοθέτηση του διεθνούς δικαίου και την επικράτηση σε γενικές γραμμές της παγκόσμιας ειρήνης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζητήματα με τις γείτονες χώρες της και συγκεκριμένα, εξ’ ανατολάς με την Τουρκία. Επί σειρά ετών, αμφισβητούνται από την τουρκική πλευρά τα ελληνικά θαλάσσια και εναέρια δικαιώματα, τα οποία σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου, όπως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια και η δικαιοδοσία του FIR Αθηνών. Η ακόλουθη τουρκική προκλητικότητα οδηγεί την Ελλάδα τόσο σε εσωτερική ενίσχυση σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα, όσο και σε αναζήτηση εξωτερικής στήριξης μέσω συμμαχιών. Τις τελευταίες μέρες, με την τουρκική προκλητικότητα να έχει φτάσει στο απόγειό της και οι παραβάσεις να είναι πλέον συχνές, η έμπρακτη στήριξη στο πρόσωπο της Ελλάδας προέρχεται κυρίως από τη Γαλλία, με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προχωρά σε καίριες ενέργειες.

Κατά καιρούς σε δηλώσεις του, αποδοκιμάζει την καταπάτηση του δικαίου της θάλασσας που λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την μονομερή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή, ενέργεια που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου. Οι σχέσεις της Γαλλίας με τις δύο χώρες φαίνεται να εντατικοποιήθηκαν τόσο με τις συχνές τηλεφωνικές επαφές των ηγετών τους, όσο και με την αποστολή γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Ο ίδιος ο Μακρόν με αναρτήσεις του στα προσωπικά του social media στην ελληνική γλώσσα, διαβεβαίωσε την ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Πρόσφατα, γαλλικά αεροσκάφη έφτασαν στην Κύπρο, ενώ πολεμικά πλοία στάλθηκαν στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ενώ πραγματοποιήθηκε και κοινή ελληνογαλλική άσκηση, ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας στην προκλητικότητα Ερντογάν. Η ναυτική άσκηση των δύο κρατών έλαβε χώρα και σε τμήμα της περιοχής που είχε δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία για την πραγματοποίηση ερευνών. Στο παρελθόν, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ταχθεί και υπέρ των ελληνικών αμυντικών δυνάμεων στον Έβρο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματός.

Ο Εμάνουελ Μακρόν ανέλαβε τα καθήκοντα του στην γαλλική προεδρεία σε ηλικία 39 ετών, όντας ο νεώτερος Γάλλος ηγέτης μετά την εποχή του Μεγάλου Ναπολέοντα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις επιλογές του στην προσωπική του ζωή, προκάλεσε στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας αποδοκιμασία στους χειρισμούς του και έντονη κριτική. Σήμερα, στην εξωτερική του πολιτική παραμένει πιστός στις αρχές του διεθνούς δικαίου και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που αποδεικνύουν έμπρακτα την υποστήριξή τους αυτή. Ίσως, στο μέλλον, το παράδειγμα Μακρόν επηρεάσει την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών της Ένωσης για ενεργή δράση σε συνολικό θεσμικό επίπεδο.


Βίκυ Ντζούρβα

Γεννήθηκε το 2000 στο Αγρίνιο. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την παρακολούθηση συνεδρίων σχετικά με το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαί και τη μελέτη βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Ντζούρβα
Βίκυ Ντζούρβα
Γεννήθηκε το 2000 στο Αγρίνιο. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την παρακολούθηση συνεδρίων σχετικά με το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαί και τη μελέτη βιβλίων.