Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Όταν η Hillary Clinton έλαβε την υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, το 2016, στο Συνέδριο του κόμματος έναντι του Bernie Sanders, βρισκόταν σε ένα γεμάτο στάδιο, οι υποστηρικτές της κρατούσαν αμερικανικές σημαίες, πανό, την καταχειροκροτούσαν, συγκινήθηκαν και μετά το “Fireworks” της Katy Perry, μπαλόνια ξεχύθηκαν παντού. Η ενέργεια στο στάδιο με τους 50.000 (!) παρευρισκόμενους ήταν καθηλωτική και το Συνέδριο είχε καταφέρει τον σκοπό του. Το κόμμα είχε οργανώσει μια μεγάλη, λαμπερή γιορτή με εκλεκτούς ομιλητές, πολλή μουσική και πολλές ζητωκραυγές, με χιλιάδες Δημοκρατικούς να δίνουν το παρόν και εκατομμύρια να την παρακολουθούν από την τηλεόρασή τους. Σε μερικές βδομάδες, ο Joe Biden θα είναι στη θέση της Clinton με μια ιδιαίτερη διαφορά: τον κορωνοϊό.

Για να είμαστε ξεκάθαροι: το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος (D.N.C.), πριν τις εκάστοτε αμερικανικές προεδρικές εκλογές, είναι κάτι παραπάνω από μια φαντασμαγορική (για τα πολιτικά στάνταρντς) γιορτή. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, που διαρκεί, οι Δημοκρατικοί εκλέκτορες ψηφίζουν τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, μετά από μια σειρά ενδοκομματικών debate, αν και στο Συνέδριο του 2020 ο υποψήφιος είναι προκαθορισμένος, αφού ο Biden είναι ο μόνος που έμεινε στην κούρσα για το χρίσμα. Στο D.N.C. μπορούν να δημιουργηθούν ολόκληρες πολιτικές καριέρες. Λαμπρό παράδειγμα εκείνο του νεαρού Barack Obama, που χάρη στον λόγο, που έβγαλε στο Συνέδριο του κόμματος, το 2004, χωρίς να είναι ήδη σε κάποιο πολιτικό αξίωμα, κατάφερε και να εκλεγεί την ίδια χρονιά στη Γερουσία και μόνο τέσσερα χρόνια αργότερα να γίνει Πρόεδρος. Βέβαια, μερικές φορές, τα μαγικά του D.N.C. δεν κρατούν για πολύ. Έτσι τουλάχιστον το βίωσε ο ελληνικής καταγωγής, Michael Dukakis, που είχε το χρίσμα των Δημοκρατικών, το 1988, έναντι του Ρεπουμπλικανού Bush, αφού η καμπάνια του έλαβε μεν μεγάλη ώθηση από το Συνέδριο εκείνης της χρονιάς, έσβησε δε σταδιακά χωρίς να σταθεί αρκετή, για να τον εκλέξει Πρόεδρο της Αμερικής.

Το Συνέδριο είναι και ο τόπος όπου παρουσιάζεται στον αμερικανικό λαό και ο Αντιπρόεδρος, που έχει επιλέξει εκείνος που έλαβε το χρίσμα. Θα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί, και σε περίπτωση που το όνομά του/της δεν είναι ευρέως γνωστό στον κόσμο, να γίνει, όπως στην περίπτωση του Tim Kaine, που υπήρξε υποψήφιος αντιπρόεδρος της Hillary Clinton. Γνωρίζουμε ήδη ότι στις επερχόμενες εκλογές ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναζητεί μια γυναίκα για αυτό τον ρόλο. Ακόμα και αν δεν ξέρουμε ακριβώς ποια θα κατέβει πλάι του στις εκλογές του Νοεμβρίου, ελπίζοντας μαζί να κερδίσουν το δίδυμο Trump-Pence και κατά συνέπεια τη θέση τους στον Λευκό Οίκο, ξέρουμε τουλάχιστον ότι ο αμερικάνικος λαός θα ακούσει τον πρώτο της λόγο, κατά τη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου. Χωρίς τη φυσική παρουσία χιλιάδων υποστηρικτών, αλλά μέσα από τις οθόνες των κινητών τους.

Είναι, όμως, δυνατόν να μεταφερθεί η δυναμική μιας αρένας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση;

Πηγή: Andrew Harrer | Bloomberg | Getty Images

Τουλάχιστον αυτό σχεδιάζουν. Και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι τελευταίοι μήνες δεν δούλεψαν υπέρ του σχεδιασμού αυτού του Συνεδρίου.

Πριν ανακοινωθεί, αυτήν την Τετάρτη, ότι το Συνέδριο θα γίνει αποκλειστικά διαδικτυακό (virtual) και ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος, Biden, θα αποδεχτεί το χρίσμα από το σπίτι του στο Delaware, το Milwaukee είχε αποφασιστεί, ήδη από τον Απρίλιο του 2019, ως τόπος διεξαγωγής του, κυρίως λόγω της αποτυχίας της καμπάνιας της Clinton, τέσσερα χρόνια πριν, σε αυτή την πολιτεία (Wisconsin). Κανείς δεν ξέχασε ότι η επιλογή της να μην δώσει έμφαση εκεί οδήγησε στην εκλογή ενός Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, για πρώτη φορά μετά το 1984. Η ημερομηνία του D.N.C., βέβαια, άλλαξε λόγω της πανδημίας και αντί για τα μέσα Ιουλίου, μεταφέρθηκε για τις 17 Αυγούστου, όπως και η αίθουσα που θα φιλοξενούσε το συνέδριο, καθώς έπρεπε να τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών για μικρότερες συναθροίσεις. Οι περισσότερες δραστηριότητες και οι λόγοι, που ήταν προγραμματισμένοι, θα γίνονταν διαδικτυακά. Ο ίδιος ο Biden αναμενόταν -χωρίς να έχει ποτέ επίσημα ανακοινωθεί- να αποδεχτεί με τη φυσική του παρουσία το χρίσμα από το Milwaukee, μπροστά σε ένα κοινό 300 ατόμων, κυρίως δημοσιογράφων. Η παρουσία του Biden στο Milwaukee, βέβαια, είχε ένα ακόμα βασικό εμπόδιο:

Την έλλειψη προστασίας από την αστυνομία.

Πάνω από 100 αστυνομικά τμήματα είχαν δηλώσει, πριν μερικές μέρες, την αντίθεσή τους στις προτροπές που δέχονταν να μην χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, για να διαλύσουν πιθανές διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του συνεδρίου. Η ομάδα του Biden δεν σχολίασε ποτέ το ζήτημα, αλλά παραμένει άγνωστο, αν η στάση αυτή της αστυνομίας επηρέασε την τελική απόφαση του Biden, να δεχτεί το χρίσμα διαδικτυακά, ακόμα και αν η καμπάνια του ποτέ δεν θα το παραδεχτεί. Η κίνηση αυτή του Biden θέλει να δώσει έμφαση στη σημασία που έχει η υγεία των πολιτών για τον εκάστοτε υποψήφιο των εκλογών. Και είναι ένα χτύπημα στον αντίπαλο του στις προεδρικές εκλογές, αφού ο νυν Πρόεδρος Trump δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για το αντίστοιχο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, αρνούμενος να ακούσει, για ακόμα μια φορά, τους ειδικούς -ή να τους ακούσει εγκαίρως.

Το 2020 ήταν αναπάντεχα ανατρεπτικό για τον τρόπο που είχαμε οργανώσει τις ζωές μας, για την πεποίθησή μας ότι όλα μπορούμε να τα προβλέψουμε. Οι εκλογές για την Προεδρία ήταν για τον αμερικάνικο λαό πάντα πολύ «2020». Πολύ απρόβλεπτες, πάντα προσαρμοζόμενες στις καινούριες συνθήκες. Αυτή την προσαρμογή θα την εφαρμόσει πρώτο το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Όποιος και να εκφωνήσει λόγο, από τον Obama μέχρι τη Meryl Streep (όπως έγινε το 2016), όσο και να μας εκπλήξουν οι Δημοκρατικοί, ένα είναι σίγουρο: ο εικονικός κόσμος είναι ήδη αναπόσπαστο κομμάτι και της πολιτικής σκηνής. Κανείς δεν το απέκλειε, απλώς ο κορωνοϊός το έφερε στο πιο άμεσο μέλλον.

Κατά πόσο θα επηρεάσει η έλλειψη ζητωκραυγών σε αρένες την εκλογή του Biden στο αξίωμα του προέδρου δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να το δούμε. Όσο για τη μεγάλη γιορτή του Συνεδρίου; Ποιος δεν είχε ποτέ εμπιστοσύνη στην Αμερική, για να φτιάξει ένα καλό σόου από το τίποτα;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ροδάνθη Αλεξίου

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.