2.5 C
Athens
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Τζωρτζ Κάνινγκ

In Memoriam: Τζωρτζ Κάνινγκ


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ο Τζωρτζ Κάνινγκ αποτέλεσε μια σημαντική μορφή της αγγλικής πολιτικής ζωής, αναλαμβάνοντας μέχρι και την πρωθυπουργία της χώρας του, ενώ, μέσα από τη φιλελληνική του στάση, ευνόησε την Ελληνική Επανάσταση.

Ήρθε στη ζωή στις 11 Απριλίου 1770. Έναν χρόνο μετά από την γέννησή του, πεθαίνει ο αριστοκρατικής καταγωγής πατέρας του και έτσι μεγαλώνει, το πρώτο διάστημα, με τη μητέρα του. Ωστόσο, αργότερα, την ανατροφή του ανέλαβε ο θείος του, Στράτφορντ Κάνινγκ. Φοίτησε στο Eton College και στο Christ Church της Οξφόρδης.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, του γεννάται η ανάγκη ενασχόλησης με τα κοινά. Ξεκινάει την πολιτική του σταδιοδρομία στο πλευρό του πρωθυπουργού Γουίλιαμ Πιτ και το 1793 εκλέγεται για πρώτη φόρα βουλευτής. Το διάστημα από το 1796 έως το 1799 του δίνεται η θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών.

Στα 1800, παντρεύεται την Τζόαν Σκοτ, με την οποία θα αποκτήσουν τέσσερα παιδιά, ενώ ο γάμος αυτός του προφέρει και μια οικονομική άνεση. Το 1804, περνάει στα χέρια του η οικονομική διαχείριση του Πολεμικού Ναυτικού. Η περίοδος μεταξύ 1807-1809 τον βρίσκει στο γνώριμο Υπουργείο Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, διέταξε την κατάσχεση του Δανικού στόλου. Το 1809, παραιτείται από τη θέση του και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, μονομαχεί με τον πολιτικό του αντίπαλο, Κάσλρεϊ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στον μηρό.

Το 1816, χρίζεται πρόεδρος του Συμβουλίου Ελέγχου για την Ινδία, μια θέση που θα διατηρήσει έως το 1820. Στα 1822, διορίζεται κυβερνήτης της Ινδίας, ωστόσο, λίγο πριν αναχωρήσει, αυτοκτονεί ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και το Υπουργείο περνάει πάλι στα χέρια του, ενώ ηγείται πλέον και στο κόμμα των Τόρις μέσα στη Βουλή.

Αυτή η νέα πολιτική του ισχύς τού έδωσε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την τότε Ιερά Συμμαχία, υποστηρίζοντας τόσο την Ελληνική Επανάσταση, όσο και την ανεξαρτησία των ισπανικών αποικιών στη Λατινική Αμερική.

Ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού το 1827, όμως δεν θα το διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς στις 8 Αυγούστου του ίδιου χρόνου θα τον βρει ο θάνατος σε ηλικία 57 ετών. Σήμερα, η πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Αρχισυντάκτης Ιστορίας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελ Σαλβαδόρ: Κόλαση επί γης για τα ΛΟΑΤ+ άτομα

Της Ερωφίλης Σμυρνιωτάκη, Το επονομαζόμενο «Βόρειο Τρίγωνο» της Κεντρικής Αμερικής, το οποίο αποτελείται από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, είναι μία περιοχή...

Η Αρχηγία του Υψηλάντη και οι δράσεις του

Της Ελευθερίας Κουράση, Γεννημένος το 1792 στην Κωνσταντινούπολη ήταν γόνος Φαναριώτικης εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την περιοχή Υψηλή της Τραπεζούντας. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Λευκή Βίβλος #29: Αποστροφή

Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, Είναι από τις στιγμές που με θλίψη συνειδητοποιώ ότι όλες οι συζητήσεις και οι προσπάθειες για την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων μπορούν...

To δυναμικό «τέλος» στην πολιτική Trump από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Της Κυριακής Θεοδοσάκη, Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 6 Ιανουάριου, στο Καπιτώλιο, των Ηνωμένων Πολιτείων επέσυραν σημαντικές συνέπειες, μεταξύ άλλων, και για την δράση...
Γεώργιος Σαλπιγγίδης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.