Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ρόμπερτ Αλεξάντερ Σούμαν, ένας από τους γνωστότερους Γερμανούς ρομαντικούς συνθέτες και πιανίστες του 19ου αιώνα.

Γεννημένος στην πόλη Τσβίκαου της Σαξονίας, στις 8 Ιουνίου 1810, ήταν γιος του μυθιστοριογράφου και πωλητή βιβλίων, Άουγκουστ Σούμαν, και της Κρίστιαν Σνάμπελ. Φοίτησε στο γυμνάσιο Zwickau κι από μικρός έλαβε μαθήματα πιάνου.

Το 1828, μεταβαίνει στη Λειψία, για να σπουδάσει νομικά, ύστερα από την πίεση της μητέρας του. Εκεί, είχε την ευκαιρία ν’ ασχοληθεί περισσότερο με τη μουσική, παρά με τις σπουδές του, ενώ προσπάθησε, χωρίς μεγάλη επιτυχία, να γράψει και μυθιστορήματα, επηρεασμένος από τον πατέρα του. Το διάστημα αυτό γνωρίζει τον διάσημο πιανίστα Φρίντριχ Βικ και γίνεται μαθητής του. Ωστόσο, ένα πρόβλημα στο δεξί του χέρι τον εμποδίζει να εξελιχθεί σε βιρτουόζο πιανίστα, όπως ονειρευόταν, και έτσι περνάει πιο δυναμικά στη σύνθεση.

Στα 1834, ιδρύει το περιοδικό Neue Zeitschrift für Musik, που στόχο είχε να δώσει βήμα σε νέους συνθέτες, αλλά και να θυμίσει τους παλιούς. Το 1837, ο Σούμαν ζήτα να παντρευτεί την Κάρλα Βικ, την κόρη του δασκάλου του, που την είχε γνωρίσει ενόσω παρακολουθούσε τα μαθήματα πιάνου. Ο πατέρας, όμως, της κοπέλας δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του, αλλά το ζευγάρι κατάφερε να παντρευτεί το 1840, μετά από την προσφυγή του σε δικαστήριο, για να αναιρέσει τις νομικές ενστάσεις του Βικ.

Ακολουθεί μια γεμάτη και δημιουργική περίοδος για τον συνθέτη, με αρκετές περιοδείες ταυτόχρονα. Το 1844, θα έρθει αντιμέτωπος με την κατάθλιψη, αφού, κατά την περιοδεία του ζεύγους στη Ρωσία, ο Σούμαν θα νιώσει πως έχει κατώτερο ρόλο σε σχέση με την πιανίστρια γυναίκα του.

Το 1850, αναλαμβάνει τη θέση του δημοτικού διευθυντή μουσικής στο Ντίσελντορφ, θέση που θα χάσει μέσα σε μία τριετία, λόγω της ασταθούς συμπεριφοράς του.

Σε όλη του τη ζωή, ασχολήθηκε με τη σύνθεση έργων για πιάνο, ορχήστρα και μουσική δωματίου. Μερικά από τα έργα αυτά είναι τα ακόλουθα: Carnaval, Symphonic Studies, Kinderszenen, Kreisleriana, Fantasie in C.

Τον Φεβρουάριο του 1854, προσπάθησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, πέφτοντας από μια γέφυρα στα νερά ενός ποταμού και σώθηκε από κάποιους ψαράδες. Μετά από αυτό το γεγονός, μεταφέρθηκε σε μια νευρολογική κλινική. Τελικά, πέθανε στις 29 Ιουλίου του 1856.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Αρχισυντάκτης Ιστορίας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής