3 C
Athens
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Ρόμπερτ Σούμαν

In Memoriam: Ρόμπερτ Σούμαν


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ρόμπερτ Αλεξάντερ Σούμαν, ένας από τους γνωστότερους Γερμανούς ρομαντικούς συνθέτες και πιανίστες του 19ου αιώνα.

Γεννημένος στην πόλη Τσβίκαου της Σαξονίας, στις 8 Ιουνίου 1810, ήταν γιος του μυθιστοριογράφου και πωλητή βιβλίων, Άουγκουστ Σούμαν, και της Κρίστιαν Σνάμπελ. Φοίτησε στο γυμνάσιο Zwickau κι από μικρός έλαβε μαθήματα πιάνου.

Το 1828, μεταβαίνει στη Λειψία, για να σπουδάσει νομικά, ύστερα από την πίεση της μητέρας του. Εκεί, είχε την ευκαιρία ν’ ασχοληθεί περισσότερο με τη μουσική, παρά με τις σπουδές του, ενώ προσπάθησε, χωρίς μεγάλη επιτυχία, να γράψει και μυθιστορήματα, επηρεασμένος από τον πατέρα του. Το διάστημα αυτό γνωρίζει τον διάσημο πιανίστα Φρίντριχ Βικ και γίνεται μαθητής του. Ωστόσο, ένα πρόβλημα στο δεξί του χέρι τον εμποδίζει να εξελιχθεί σε βιρτουόζο πιανίστα, όπως ονειρευόταν, και έτσι περνάει πιο δυναμικά στη σύνθεση.

Στα 1834, ιδρύει το περιοδικό Neue Zeitschrift für Musik, που στόχο είχε να δώσει βήμα σε νέους συνθέτες, αλλά και να θυμίσει τους παλιούς. Το 1837, ο Σούμαν ζήτα να παντρευτεί την Κάρλα Βικ, την κόρη του δασκάλου του, που την είχε γνωρίσει ενόσω παρακολουθούσε τα μαθήματα πιάνου. Ο πατέρας, όμως, της κοπέλας δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του, αλλά το ζευγάρι κατάφερε να παντρευτεί το 1840, μετά από την προσφυγή του σε δικαστήριο, για να αναιρέσει τις νομικές ενστάσεις του Βικ.

Ακολουθεί μια γεμάτη και δημιουργική περίοδος για τον συνθέτη, με αρκετές περιοδείες ταυτόχρονα. Το 1844, θα έρθει αντιμέτωπος με την κατάθλιψη, αφού, κατά την περιοδεία του ζεύγους στη Ρωσία, ο Σούμαν θα νιώσει πως έχει κατώτερο ρόλο σε σχέση με την πιανίστρια γυναίκα του.

Το 1850, αναλαμβάνει τη θέση του δημοτικού διευθυντή μουσικής στο Ντίσελντορφ, θέση που θα χάσει μέσα σε μία τριετία, λόγω της ασταθούς συμπεριφοράς του.

Σε όλη του τη ζωή, ασχολήθηκε με τη σύνθεση έργων για πιάνο, ορχήστρα και μουσική δωματίου. Μερικά από τα έργα αυτά είναι τα ακόλουθα: Carnaval, Symphonic Studies, Kinderszenen, Kreisleriana, Fantasie in C.

Τον Φεβρουάριο του 1854, προσπάθησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, πέφτοντας από μια γέφυρα στα νερά ενός ποταμού και σώθηκε από κάποιους ψαράδες. Μετά από αυτό το γεγονός, μεταφέρθηκε σε μια νευρολογική κλινική. Τελικά, πέθανε στις 29 Ιουλίου του 1856.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Αρχισυντάκτης Ιστορίας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υεμένη: Η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης δια χειρός Ηνωμένων Πολιτειών

Του Νικόλαου Τσελέντη, Η Υεμένη είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση. Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ με τη σύγχρονη...

Άμυνα, Βρασμός Ψυχικής Ορμής και Ανθρωποκτονία: Το «παράδειγμα» του αστυνομικού

Της Ελληκαίτης Κουρτάκη, Σύμφωνα με το αρ. 22 παρ. 2 ΠΚ: «άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτεθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να...

Book selections constitute a new index in 2020

By George Angelakis,  Taking a look back at December, it is improbable not to notice that bookstores and publishing houses proved to be resilient in...

Η διάβαση του Προύθου και τα πρώτα βήματα των Επαναστατών

Του Δημήτρη Βασιλειάδη, Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, οφείλεται στη δράση της Φιλικής Εταιρείας από το 1814, οπότε και ιδρύθηκε, μέχρι και το...
Γεώργιος Σαλπιγγίδης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.