18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Illinois: The “Land of Lincoln”


Της Αθηνάς Φατσέα,

Στις 3 Δεκεμβρίου 1818, το Illinois έγινε η 21η πολιτεία που εντάχθηκε στις Η.Π.Α. Πρόκειται για μία μεσοδυτική Πολιτεία, με έκταση 149.995 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με περίπου 12.9 εκατομμύρια κατοίκους. Ως εκ τούτου, είναι η 6η πιο πυκνοκατοικημένη Πολιτεία και καταλαμβάνει την 25η μεγαλύτερη χερσαία έκταση στις Η.Π.Α. Πρωτεύουσα του Illinois είναι το Springfield, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας, και μεγαλύτερες πόλεις του το Chicago, η Aurora και το Rockford. Ο ποταμός Mississippi, ο ποταμός Ohio και ο ποταμός Wabash σχηματίζουν μέρος των συνόρων της Πολιτείας.

Δημογραφικά, το 71,67% των κατοίκων της Πολιτείας είναι λευκοί, ενώ το 14,23% μαύροι ή Αφροαμερικανοί και το 5,39% Ασιάτες, καθιστώντας το μια πολυπολιτισμική Πολιτεία. Ο πληθυσμός του Illinois γνώρισε μεγάλη αύξηση, κατά τον 19ο αιώνα, λόγω των μεταναστευτικών ρευμάτων, και από μόλις 2.458 κατοίκους το 1800, έφτασε τους 5 εκατομμύρια το 1900. Παράλληλα, ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων του είναι τα 37.4 έτη, με το 50,9% να είναι γυναίκες και το 49,1% άνδρες. Από θρησκευτικής απόψεως, το 71% του πληθυσμού της πολιτείας ασπάζεται τον χριστιανισμό, το 6% πιστεύει σε μη χριστιανικές θρησκείες, ενώ το 22% δεν σχετίζεται με κάποια θρησκεία.

Έπειτα, το Illinois έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία και γεωργική παραγωγή, καθώς και φυσικούς πόρους, όπως άνθρακα, ξυλεία και πετρέλαιο. Η ποικιλόμορφη φύση της οικονομίας της Πολιτείας καθιστά το Illinois έναν μικρόκοσμο της εθνικής οικονομίας της Αμερικής. Αυτή η ποικιλομορφία παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα στην Πολιτεία, σε κρίσιμες περιόδους, που άλλες Πολιτείες με στενότερες βιομηχανίες υποφέρουν. Ταυτόχρονα, το Illinois προσφέρει κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε γυναίκες και εθνοτικές μειονότητες, καθώς και ενημέρωση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Illinois, οι εξουσίες διακρίνονται στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική. Ο κυβερνήτης ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, η Γενική Συνέλευση τη νομοθετική, ενώ το Ανώτατο και τα κατώτερα δικαστήρια τη δικαστική. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται κατ’ αρχήν από έξι αιρετούς αξιωματούχους, τον Κυβερνήτη, τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Γενικό Ελεγκτή και τον Υπουργό Οικονομικών. Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα του Illinois και περιλαμβάνει την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται για μια διετή θητεία, χωρίς όρια θητείας, ενώ ο κύκλος θητειών της Γερουσίας είναι κλιμακωτός και οι Γερουσιαστές εκλέγονται, επίσης, χωρίς όρια θητείας. Ακόμα, το νομικό σύστημα του Illinois, το οποίο και ασκεί τη δικαστική εξουσία, αποτελείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, το Εφετείο και τα Περιφερειακά Δικαστήρια.

Σε πολιτικό επίπεδο, ιστορικά, το Illinois άνηκε στα λεγόμενα swing states, μοιράζοντας σχεδόν ισομερώς τις ψήφους του μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει κερδίσει έδαφος και το Illinois θεωρείται πια μία ακραιφνώς «μπλε» Πολιτεία. Ενδεικτικά, στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 40 ετών, η πολιτεία έχει αναδείξει Δημοκρατικούς υποψηφίους, με εξαίρεση τις εκλογές των ετών 1968, 1972 και 1988, όταν και εξελέγησαν στην Πολιτεία οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι Richard Nixon και George H. W. Bush.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, οι εκπρόσωποί του στο Κογκρέσο και στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα προέρχονται κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα. Συγκεκριμένα, στο Κογκρέσο, αμφότεροι οι δύο Γερουσιαστές της Πολιτείας, καθώς και οι 13 από τους 18 Αντιπροσώπους της είναι Δημοκρατικοί. Παράλληλα, στη Γερουσία του Illinois, οι Δημοκρατικοί κατέχουν τις 40 από τις 59 θέσεις του σώματος, ενώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας, καταλαμβάνουν 74 θέσεις, έναντι 44 των Ρεπουμπλικάνων.

Ως Πολιτεία, το Illinois αποτέλεσε την εκλογική βάση τριών Προέδρων των Η.Π.Α., του Abraham Lincoln, του Ulysses S. Grant αλλά και του Barack Obama. Επιπλέον, ο Ronald Reagan, του οποίου η πολιτική καριέρα εκτυλίχθηκε στην California, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Illinois. Μάλιστα, η πολιτεία τιμά τον 16ο Αμερικανό Πρόεδρο, Lincoln, και αναφέρεται επίσημα ως “Land of Lincoln”, ενώ φιλοξενεί τα περισσότερα κέντρα που φέρουν το όνομα του πρώην προέδρου, όπως το “Lincoln Home National Historic Site”, το “Abraham Lincoln Presidential Library and Museum”, το “Old State Capitol”, το “Lincoln Tomb State Historic Site” και το “Lincoln-Herndon Law Office”.

Όσον αφορά τις προκριματικές εκλογές για την προεδρική εκλογική αναμέτρηση του 2020, παρά τις ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού, αυτές έλαβαν χώρα στις 17 Μαρτίου του 2020. Η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (28,36%), καθώς μόλις 2.279.439 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν το 74,80% των ψήφων και οι Ρεπουμπλικάνοι το 24,72% και επικράτησαν ο πρώην αντιπρόεδρος, Joe Biden, και ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, αντίστοιχα, όπως αναμενόταν.

Συνοψίζοντας, με τους 20 εκλέκτορες, που αντιπροσωπεύουν στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο την Πολιτεία, το Illinois έχει τις περισσότερες εκλογικές ψήφους από τις υπόλοιπες μεσοδυτικές πολιτείες. Η Πολιτεία έχει αναδείξει Δημοκρατικούς υποψηφίους στις επτά τελευταίες προεδρικές εκλογές, αν και το προηγούμενο σερί το κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Όπως όλα δείχνουν, στις 3 Νοεμβρίου, το Illinois θα τιμήσει την παράδοση των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και θα επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις, εκλέγοντας εκ νέου Δημοκρατικό υποψήφιο, δηλαδή τον Joe Biden.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Αθηνά Φατσέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.