16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

To Wear or Not to Wear a Mask – That Is NOT the Question


Της Αθηνάς Φατσέα,

Αναντίρρητα, τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα. Η καθημερινότητα των ανθρώπων ανά τον κόσμο έχει αλλάξει άρδην, ενώ έχουν προταθεί, ή ακόμα και επιβληθεί, αρκετά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Φυσικά, η χρήση της μάσκας προστασίας προσώπου σε πολυσύχναστα μέρη αποτελεί ένα από τα κυριότερα εξ αυτών. Εντούτοις, πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Donald Trump, αντί να αποτελούν πρότυπα προς παραδειγματισμό, όσον αφορά την τήρηση των εν λόγω μέτρων, προκαλούν συνεχώς με τη στάση και τις δηλώσεις τους επί του θέματος.

Αρχικά, στην Αμερική, τη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως, καθημερινά σημειώνονται νέα υψηλά ρεκόρ στις μολύνσεις, τη στιγμή που στην πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών σημειώνεται ύφεση. Αναλυτικότερα, στις Η.Π.Α., τα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 3 εκατομμύρια και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 130.000, ενώ ο δείκτης θνητότητας -το ποσοστό των θανάτων επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- ανέρχεται στο 9%. Η Νέα Υόρκη, η California, η Florida και το Texas είναι οι πολιτείες που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ ακολουθεί το New Jersey, το Illinois, η Arizona και η Μασαχουσέτη.

Αναφορικά με τη στάση των πολιτών, έχει αυξηθεί αισθητά η χρήση των μασκών από τους ίδιους, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των αποστάσεων. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 86% των Αμερικανών δήλωσε πως φόρεσε μάσκα εντός διαστήματος 7 ημερών, τη στιγμή, όμως, που το 54% δήλωσε πως ανησυχεί για τον συγχρωτισμό στους δημόσιους χώρους. Μάλιστα, το ζήτημα της χρήσης ή μη της μάσκας έχει λάβει πολιτική χροιά, αφού ο Trump, στις αρχές Απριλίου, υποστήριξε πως δεν θα φοράει μάσκα, παρά τις συστάσεις από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Κατ’ επέκταση, το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το 98% των Δημοκρατικών απάντησε πως χρησιμοποιεί μάσκα, την ώρα που μόλις το 66% των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε πως ακολουθεί αυτήν τη γραμμή.

Σε πολιτειακό επίπεδο, καθώς τα κρούσματα της πανδημίας πληθαίνουν συνεχώς, οι 46 από τις 50 πολιτείες της Αμερικής έχουν επιβάλει μέτρα για τη χρήση της μάσκας, είτε σε ολόκληρη την πολιτεία είτε σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα πιο αυστηρά μέτρα εξ αυτών υποχρεώνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, και ιδιαίτερα στα super market και τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ έχουν υιοθετηθεί από 18 πολιτείες, καθώς και από το Puerto Rico και την Washington D.C. Ταυτόχρονα, τα ηπιότερα μέτρα επιβάλλουν τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο στους εργαζομένους -και όχι στους πελάτες- των επιχειρήσεων. Παράλληλα, 4 πολιτείες, η Iowa, η Montana, το Wisconsin και η Νότια Ντακότα, δεν έχουν προβλέψει κανένα μέτρο περί της χρήσης μάσκας προστασίας προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Σε πολιτικό επίπεδο, o Αντιπρόεδρος Mike Pence, στον οποίο είχε ασκηθεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι δεν φορούσε μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του, άλλαξε γραμμή πλεύσης και παρότρυνε όλους τους Αμερικανούς να κάνουν το ίδιο. Ομοίως, άλλοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο ηγέτης του κόμματος της πλειοψηφίας της Γερουσίας των Η.Π.Α., Mitch McConnell, ο πρώην Αντιπρόεδρος, Dick Cheney, και ο κυβερνήτης του Texas, Greg Abbott, συνέστησαν στους πολίτες να φορούν μάσκα. Μάλιστα, ο Lamar Alexander, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Tennessee και ιθύνων της Επιτροπής Υγείας της Γερουσίας, κάλεσε τον Trump να φοράει μάσκα περιστασιακά και να αποτελέσει το παράδειγμα, δεδομένης της επιρροής που ασκεί σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

The governor of Texas is encouraging people to wear masks in public and stay home if possible, as the number of COVID-19 cases spikes in the state.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο πρώην Αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Joe Biden, είναι ιδιαίτερα τυπικός όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, ενώ έκανε σχετικά πρόσφατα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και απομονώθηκε στο σπίτι του ελέω της πανδημίας. Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε τον Trump «ανόητο» και υποστήριξε πως με τη στάση του, εν μέσω της πανδημίας, προκαλεί νέους θανάτους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο τελευταίος δεν είχε «έλλειψη προσοχής και εγωισμό». Ακόμα, υποσχέθηκε ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας.

Εν αντιθέσει με τον Biden, ο Donald Trump δήλωνε, μέχρι πρότινος, πως δεν το θεωρούσε απαραίτητο να φοράει μάσκα, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο περίγυρός του υποβάλλονται σε συχνούς εργαστηριακούς ελέγχους. Ειδικά κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, ο Trump είχε εμμείνει σε θεωρίες συνωμοσίας και πίστευε πως κάποιοι φορούν μάσκα ως πολιτικό σύμβολο εναντίωσης στον ίδιο και όχι για την προφύλαξη της υγείας τους. Ακόμα, είχε εκφράσει ανησυχίες για το κατά πόσο η χρήση της είναι υγιεινή και δη για το κατά πόσο συνάδει με την ιδιότητά του ως Προέδρος. Επίσης, παλαιότερα, είχε δηλώσει πως δεν θα κάνει τη χάρη στους δημοσιογράφους, να τον δουν να φοράει μάσκα δημοσίως.

U.S. President Donald Trump listens along with White House coronavirus response coordinator Dr. Debbie Birx, seen wearing a protective face mask, during an event on reopening schools amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in the East Room at the White House in Washington, U.S., July 7, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque

Εντούτοις, δεδομένης της υγειονομικής κατάστασης και των επικρίσεων που δέχθηκε για τη στάση του, ο Πρόεδρος Trump πρόσφατα δήλωσε πως δεν θα είχε πρόβλημα να φορέσει μάσκα, σε συγκεκριμένες περιστάσεις συγχρωτισμού, αλλά δεν θεωρεί πως η χρήση της πρέπει να καταστεί υποχρεωτική. Χαρακτηριστικά, σχολίασε πως η μάσκα του ταιριάζει και με αυτήν παραπέμπει στον Lone Ranger. Άλλωστε, ο ίδιος συνεχίζει να υποστηρίζει πως η πανδημία θα λάβει σύντομα τέλος και θα βρεθεί το εμβόλιο.

Εν κατακλείδι, η χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους δεν είναι ζήτημα πολιτικών πεποιθήσεων, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητά της εξαίρεται πλέον από όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας. Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος του διακυβεύματος και να συνειδητοποιήσουν πως η προστατευτική μάσκα προσώπου συνιστά μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Αθηνά Φατσέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.