Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,

Γεννημένη περίπου το 500 μ.Χ., η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα ήταν η σύζυγος του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Οι πρώτες πληροφορίες για τη ζωή της τη παρουσιάζουν ως κωμικό ηθοποιό που διασκέδαζε τους θεατές στον ιππόδρομο. Η πρώτη σημαντική στιγμή στη ζωή της ήταν όταν έγινε σύζυγος του αξιωματούχου Έκβηλου, Βυζαντινού κυβερνήτη στην Αφρική. Εκεί έζησαν αρκετά χρόνια. Έκανε μαζί του το μοναδικό της παιδί και ασπάστηκε τον Μονοφυσιτισμό, μια χριστιανική αίρεση που πιστεύει μονάχα στη θεία φύση του Χριστού. Μετά τον χωρισμό της με τον Έκβηλο, επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη όπου αντιμετώπισε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες δεδομένου ότι δεν προέρχονταν από εύπορη οικογένεια.

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, γνώρισε τον Ιουστινιανό ο οποίος θαμπώθηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την παντρευτεί, όπως και έγινε το 523. Για να το πράξει όμως αυτό, ο Ιουστινιανός χρειάστηκε να αγνοήσει όλους όσους αντέδρασαν για την διαφορά κοινωνικής τάξης με τη Θεοδώρα, μεταξύ άλλων και της θείας του, Αυτοκράτειρας Ευφημίας.

Η Θεοδώρα ήταν μια γυναίκα με δυνατό χαρακτήρα και ισχυρή προσωπικότητα. Επεδίωξε μάλιστα να αποκτήσει μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη «Στάση του Νίκα», αφού μετά από δικές της πιέσεις ο Ιουστινιανός αποφάσισε να καταστείλει με τον στρατό τις εξεγέρσεις. Παράλληλα, με δική της πρωτοβουλία λήφθηκαν μέτρα υπέρ των γυναικών της Αυτοκρατορίας. Συγκεκριμένα η Θεοδώρα υπήρξε υπέρμαχος των αμβλώσεων, απαγόρευσε την αναγκαστική πορνεία και μερίμνησε για περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες μετά από διαζύγιο.

Η Βυζαντινή Αυτοκράτειρα πέθανε στις 28 Ιουνίου 548 από καρκίνο του μαστού σε ηλικία 48 ετών. Το μονόγραμμά της βρίσκεται χαραγμένο στην Αγιά Σοφία ενώ το ψηφιδωτό της μαζί με τον Ιουστινιανό, βρίσκεται τοποθετημένο στη Βασιλική του Αγίου Βιταλίου στη Ραβένα.


Κωνσταντίνος – Ειρηναίος Σταμούλης, Υπεύθυνος Περιεχομένου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.