Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,

Τζον Εντουίσλ. Ο κορυφαίος μπασίστας όλων των εποχών σύμφωνα και με το δημοψήφισμα του περιοδικού “Rolling Stones”. Γεννημένος το 1944 στο Τσίζγουικ της Αγγλίας, ο διάσημος Βρετανός μουσικός ήταν μέλος του συγκροτήματος “The Who“. Το «μικρόβιο» της μουσικής το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, τον τρομπετίστα Χέρμπερτ Έντουιστλ. Μητέρα του ήταν η Κουίνι Μοντ.

Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική και σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνο, κόρνας και τρομπέτας. Την ίδια όμως περίοδο οι γονείς του χώρισαν και έτσι έμεινε με τη γιαγιά και τον παππού του από τη μεριά του πατέρα του. Έλαβε εκπαίδευση στο Acton County Grammar School και παράλληλα εντάχθηκε στην Middlesex School’s Symphony Orchestra. Εκεί, γνώρισε τον Πιτ Τάουνσεντ. Αποτέλεσμα της γνωριμίας τους ήταν ο σχηματισμός των “The Confederates“. Όταν το 1964 εντάχθηκε στο συγκρότημα ο ντράμερ Κιθ Μουν, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε “High Numbers” και μετέπειτα σε “The Who“. Μόλις όμως ο ένας από τους δύο κιθαρίστες του συγκροτήματος αποφάσισε να συνεχίσει ως τραγουδιστής, ήταν έντονη η απουσία ρυθμικής κιθάρας. Αυτό, οδήγησε τον Εντουίστλ στο να παίζει πιο δυνατά και πιο πολύπλοκα προκειμένου να καλύψει ακουστικά το κενό αυτό. Τότε δημιούργησε το δικό του χαρακτήρα, καλλιέργησε το ταλέντο του και δόμησε τη προσωπικότητά του.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Εντουίστλ κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Smash Your Head Against the Wall” το 1971, το οποίο όμως δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία και θύμιζε έντονα στοιχεία των Who. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το “Whistle Rhymes“. Το τρίτο του άλμπουμ, “Rigor Mortis Sets In“, κυκλοφόρησε εννέα μήνες αργότερα. Το 1975 δημιουργεί το “Mad Dog” και το 1981 κυκλοφορεί το “Too Late the Hero“, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία μπαίνοντας μάλιστα στο Top-100 των αμερικάνικων τσαρτ.

Το 1982 έμελλε να είναι το έτος διάλυσης των “The Who“. Ωστόσο, επτά χρόνια αργότερα, ο Εντουίστλ βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση κάτι που τον ανάγκασε να δεχτεί την πρόταση για την επανένωση των “The Who”. Η επιλογή αυτή έδωσε μεν λύση στα οικονομικά του προβλήματα, ωστόσο δέχτηκε έντονη κριτική. Το 1996, κυκλοφόρησε το “Rock” μέσω της δισκογραφικής εταιρείας “Griffin” ενώ ένα χρόνο πριν είχε ήδη σχηματίσει τους “John Entwistle Band” με κιθαρίστα τον Γκόντφρι Τάουνσεντ.

Στις 27 Ιουνίου 2002 και πριν οι “The Who” ξεκινήσουν για μία μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, ο Εντουίστλ βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του στο “Hard Rock Hotel” του Λας Βέγκας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Βρετανός μπασίστας άφησε εκεί τη τελευταία του ανάσα, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη.


Κωνσταντίνος – Ειρηναίος Σταμούλης, Υπεύθυνος Περιεχομένου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.