Του Μελέτη Ανανία,

Μετά την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στον ξυλοδαρμό του Rodney King το 1991, έγινε εμφανές το γεγονός πως εάν δεν υπήρχε αλλαγή στη λειτουργία της αστυνομίας, η κατάσταση θα γινόταν έκρυθμη ξανά. 29 χρόνια αργότερα, με τη δολοφονία του George Floyd, το ζήτημα της εξουσίας της αστυνομίας επανέρχεται στο προσκήνιο. Άνθρωποι που υποστήριξαν μια ουσιαστική αλλαγή στην αστυνόμευση θεώρησαν πως το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια δημιουργήθηκαν ξανά οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει ένταση ανάλογη του Los Angeles τότε, τώρα στη Minneapolis αποτελεί μία ήττα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό να γνωρίζουμε περισσότερα για τους προαναφερθέντες ανθρώπους και το έργο τους. Η εκπρόσωπος της 37ης Κονγκρεσιανής περιφέρειας της Καλιφόρνιας, Karen Bass, είναι σίγουρα μία από αυτούς.

Η Karen Bass γεννήθηκε το 1953 στην Καλιφόρνια. Από μία πολύ τρυφερή ηλικία άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την εξάλειψη των διακρίσεων στην Αμερική, αφότου παρακολούθησε το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Υπήρξε, επίσης, υποστηρίκτρια της καμπάνιας του Robert Kennedy, όταν ήταν μόλις στο γυμνάσιο. Μεταξύ άλλων, σπούδασε Ψυχολογία, έχει Bachelor of Science (BSc) στις ιατρικές επιστήμες και μεταπτυχιακό στην κοινωνική εργασία. Το έργο της για την αφροαμερικανική κοινότητα άρχισε να φαίνεται από τις πρώτες στιγμές της καριέρας της, με την προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου της κυκλοφορίας της κρακ κοκαΐνης. Μαζί με άλλους, τη δεκαετία του ‘80, ίδρυσε τον οργανισμό Community Coalition, που αποσκοπεί μέχρι και σήμερα στην αναδιαμόρφωση ορισμένων σημείων των αστικών κέντρων, για τη μείωση του εγκλήματος και τη βελτίωση του γενικού επιπέδου ζωής. Ως άτομο που πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της πολεμώντας την αδικία, οι καταστροφές στην ίδια της τη γενέτειρα το 1991 έπαιξαν σημαντικό ρόλο για εκείνη. Το 2011 είπε: «Απογοήτευσα τους νέους (της περιοχής) γιατί πραγματικά πίστεψαν πως δεν έχουν άλλη έκφραση πέρα από την καταστροφή». Αυτή της η φράση μόνο αρκεί για να δείξει την αφοσίωσή της στο να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή.

Αυτήν τη φορά, λοιπόν, η Karen Bass, που εκπροσωπεί την περιοχή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει αναδιαμόρφωση των αστυνομικών σωμάτων. Με το καινούργιο νομοσχέδιο που προτείνει, η επιβολή νομικών κυρώσεων ενάντια στην αστυνομία θα γίνει πιο εύκολη. Επίσης, αναφέρεται η σύσταση ενός εθνικού δικτύου στο οποίο όλα τα περιστατικά στα οποία ένας αστυνομικός δεν ακολουθεί τους κανόνες, θα καταγράφονται για να αποφευχθεί η επαναπρόσληψή του από αστυνομικό τμήμα άλλης κομητείας ή πολιτείας. Άλλες ρυθμίσεις μέσα στο προαναφερθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνουν την απαγόρευση χρήσης κεφαλοκλειδώματος και την κατάργηση των “no-knock warrants”, δηλαδή των ενταλμάτων τα οποία επιτρέπουν στην αστυνομία να μπαίνει στα σπίτια χωρίς καμία άδεια.

Για την Karen Bass, το ζήτημα της συμπεριφοράς των Αμερικανών αστυνομικών είναι κάτι παραπάνω από ένα μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον. Αποτελεί κάτι το προσωπικό, καθώς στο παρελθόν αντιμετώπισε εκφοβισμό και κακοποίηση από την αστυνομία, όταν συμμετείχε στο κίνημα που θα εξασφάλιζε σε Αφροαμερικανούς, όπως και η ίδια, ίσα δικαιώματα με τους Καυκάσιους συμπατριώτες της. Με το νομοσχέδιο “Justice in Policing Act 2020” δείχνει την ελπίδα πως θα αποδειχθεί επιτέλους ότι οι αστυνομικοί μπορεί να εφαρμόζουν τον νόμο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεράνω αυτού. Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Πρόεδρος Trump έχουν χαρακτηριστεί ανεπαρκείς και επίσης έχει λεχθεί πως δε λύνεται το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού, κάνοντας έτσι την παρέμβαση της Bass πιο σημαντική για πολλούς. Παρά την αντίδραση που έλαβε από τη Ρεπουμπλικανική πλευρά του Οίκου, οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι με το μέρος της, καθώς η κατακραυγή ενάντια στα όργανα του νόμου συνεχίζεται. Και σε μία χώρα που κρατάει τη Δημοκρατία ως μία από τις μεγαλύτερες αρετές της, αυτό δε μετράει παραπάνω από όλα;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.