6.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Άρθουρ Χάρντεν

In Memoriam: Άρθουρ Χάρντεν


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ο Άρθουρ Χάρντεν ήταν Άγγλος νομπελίστας βιοχημικός. Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1865 στην Αγγλία και ήταν το μοναδικό αγόρι, μεταξύ των εννιά παιδιών του Άλμπερτ Χάρντεν, ενός επιχειρηματία του Μάντσεστερ και της Ελίζα Μακάλιστερ. Μαθήτευσε στα ιδιωτικά σχολεία Victoria Park και Tettenhall College.

Φοίτησε στο Κολέγιο Owens στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1882, ενώ πήρε το πτυχίο του το 1885, αριστεύοντας στη Χημεία. Τον επόμενο χρόνο έλαβε την υποτροφία Dalton, πραγματοποιώντας παράλληλα μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Erlangen και το 1888 ολοκληρώνει το διδακτορικό του. Ξεκίνησε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε ανώτερος λέκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ασχολείται με τη διδασκαλία και τη συγγραφή και το 1897 διορίζεται χημικός στο νεοσύστατο Βρετανικό Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, κάνοντας έρευνες σχετικές με τη μικροβιολογική χημεία. Το 1905 το τμήμα της βιοχημείας συγχωνεύτηκε με το δικό του, με επικεφαλής τον ίδιο.

Από το 1898 ο Χάρντεν ξεκινά τη μελέτη για τη ζύμωση των σακχάρων και συνεχίζει τις έρευνες μέχρι το 1912, επικεντρώνοντας την προσοχή του από το 1900 στη ζύμωση αλκοολούχων ποτών. Αυτή του η ενασχόληση με τις ζυμώσεις αποτέλεσε το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και άλλων επιστημόνων σχετικά με αυτές τις βιοχημικές διαδικασίες, ενώ ο ίδιος πρωτοστάτησε σε μελέτες βακτηριακών ενζύμων και μεταβολισμού. Το 1912 γίνεται καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Μετά τις μελέτες για τη ζύμωση, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, άρχισε μεταξύ άλλων και τη μελέτη για τη θεραπεία του παιδικού σκορβούτου. Απομακρύνοντας τα σάκχαρα, τα οργανικά οξέα και τις πρωτεΐνες από το χυμό λεμονιού, παρασκεύασε ένα συμπύκνωμα με αυξημένη αντισκορβική δράση.

Η πορεία του στον χώρο της επιστημονικής αρθρογραφίας είναι μεγάλη. Από το 1913 έως το 1938 ήταν συντάκτης στο περιοδικό The Biochemical Journal. Έχει γράψει σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς τα εξής έργα, Alcoholic Fermentation, το Chemistry for Advanced Studies, Inorganic Chemistry for Advanced Students, και An Elementary Course of Practical Organic Chemistry.

Το 1929 ο Χάρντεν λαμβάνει το Νόμπελ Χημείας μαζί με τον Χανς φον Όιλερ-Τσέλπιν. Έτσι, αναγνωρίζεται το έργο της ζωής του, πάνω στη μελέτη για τη ζύμωση των σακχάρων.

Το 1900 παντρεύεται μία Νεοζηλανδή, χωρίς όμως να αποκτήσουν παιδιά. Η γυναίκα του πεθαίνει το 1928, δύο χρόνια πριν ο ίδιος συνταξιοδοτηθεί και τελικά φεύγει από τη ζωή στις 17 Ιουνίου 1940.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Αρχισυντάκτης Ιστορίας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πραγματικοί λόγοι της δυσπιστίας των Αμερικανών για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Της Κωνσταντίνας Στούκα, Διανύοντας μια ζοφερή περίοδο λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, είναι αδήριτη ανάγκη αφενός κανείς να αναγνωρίσει την πρόοδο της επιστήμης που συνδέεται...

Πότε έχει κάποιος ικανότητα για καταλογισμό;

Της Μαρίας - Ειρήνης Τζαμάκου, Κατά το ποινικό δίκαιο μια πράξη καθίσταται έγκλημα, μόνο εφόσον συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Χωρίς αυτή την προσωπική σύνδεση,...

The hybrid war in the international political scene

By Veronika Sinou, Unfortunately, fake news is not a recent concept as examples of it can be found throughout history. We are all familiar with...

Μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας προς τους Βαλκανικούς Λαούς

Της Αίγλης Μπένου, Σύμφωνα με την έρευνα του Νέστορα Καμαριανού στα ρουμανικά αρχεία, μας δίνεται η αφορμή να ασχοληθούμε με μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής...
Γεώργιος Σαλπιγγίδης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.