Της Αθηνάς Φατσέα,

H Εθνοφρουρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ιδρύθηκε το 1636 ως μια οργανωμένη δύναμη πολιτών, με σκοπό να προστατεύει τις οικογένειες και τις πόλεις από εχθρικές επιθέσεις. Σήμερα, κάθε αμερικανική Πολιτεία, καθώς και τα αμερικανικά υπερπόντια εδάφη του Guam, των Παρθένων Νήσων, του Puerto Rico και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Washington διαθέτουν τμήμα Εθνοφρουράς. Οι κυβερνήτες των Πολιτειών δύνανται να καλέσουν την Εθνοφρουρά σε περιπτώσεις μαζικών ταραχών ή φυσικής καταστροφής, χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσουν σχετικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς αφορούν καταστάσεις που χρήζουν άμεσης βοήθειας και αντίδρασης. Ταυτόχρονα, και ο ίδιος ο Πρόεδρος μπορεί να την καλέσει, ώστε τα στελέχη της να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα εφεδρικό σώμα που επανδρώνεται από τον στρατό ξηράς και την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Η ένταξη στην Εθνοφρουρά είναι εθελοντική για τους Αμερικανούς πολίτες και τα περισσότερα μέλη της υπηρετούν για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Παράλληλα, εργάζονται κανονικά το μεγαλύτερο διάστημα και δε διαμένουν σε στρατιωτική βάση, ενώ με πολύ σύντομη χρονική προειδοποίηση τίθενται σε υπηρεσία. Επιπλέον, τα στελέχη της είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν σε ασκήσεις ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα και να παρακολουθούν μια εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων τον χρόνο.

Στο παρελθόν, η Εθνοφρουρά έχει κληθεί να βοηθήσει σε πολύ κρίσιμες περιόδους, όταν υπήρχαν έντονες αναταραχές στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα λόγω των φυλετικών διακρίσεων. Επί παραδείγματι, το 1968, δυνάμεις της Εθνοφρουράς ανέλαβαν δράση μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρη την Αμερική για τη δολοφονία του Martin Luther King. Συγκεκριμένα, ένοπλα μέλη της παρέμειναν στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας, επί 9 μήνες και η Εθνοφρουρά θεωρήθηκε σύμβολο της καταπίεσης της κοινότητας των Αφροαμερικανών από τους λευκούς.

Σήμερα, η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ συνδράμει σημαντικά στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα νούμερα εκφράζουν πιο ξεκάθαρα το έργο. Ενδεικτικά, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020, η Εθνοφρουρά της Νέας Υόρκης έχει παραδώσει πάνω από 22,7 εκατομμύρια γεύματα, έχει διενεργήσει 311.321 εργαστηριακούς ελέγχους, έχει απαντήσει σε 270.686 τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ έχει αποθηκεύσει 25.554 και διανείμει 6.394 παλέτες με ιατρικές προμήθειες. Αξιομνημόνευτο είναι, επίσης, το γεγονός πως πάνω από 1.200 μέλη της Εθνοφρουράς του Wisconsin, ενόσω υπηρετούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζουν ή ακόμα και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Τέλος, η Εθνοφρουρά κλήθηκε για να βοηθήσει στη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των αναταραχών στις διαδηλώσεις Αμερικανών πολιτών για τη δολοφονία του George Floyd από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολη. Πριν από την πλήρη κινητοποίηση των στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς σε πόλεις όπως η Washington, το Los Angeles, η Νέα Υόρκη και η Μινεάπολη και την αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους, κυριαρχούσαν οι βανδαλισμοί, οι εμπρησμοί και η βία, ενώ πολλοί πράκτορες μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τραυματίστηκαν. Ωστόσο, η δράση της Εθνοφρουράς κατηγορήθηκε από πολλούς για τη βιαιότητά της προς τους διαδηλωτές, ιδιαίτερα όταν έκανε χρήση δακρυγόνων, ώστε ο Trump να μπορέσει να ποζάρει με την Αγία Γραφή, μπροστά στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Η ενέργειά του αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των κληρικών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε την Εκκλησία για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς.

Συνοψίζοντας, η συμβολή της Εθνοφρουράς ήταν καίριας σημασίας ανά περιόδους, για την αντιμετώπιση δυσεπίλυτων ζητημάτων και την επαναφορά της ειρήνης και της τάξης στην Αμερική. Εντούτοις, η εξουσία της δεν πρέπει να ασκείται με βάση ιδιοτελή συμφέροντα πολιτικών προσώπων, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις να κινείται με γνώμονα το κοινό καλό και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Αθηνά Φατσέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.