20.7 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Χάρολντ Ουίλσον

In Memoriam: Χάρολντ Ουίλσον


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

O Τζέιμς Χάρολντ Ουίλσον ήταν Βρετανός πολιτικός και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, από το 1963 μέχρι το 1976. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1916. Η γενέτειρά του, το Χάντερσφιλντ του Γιορκσάιρ, είναι ένα από τα κέντρα γέννησης της αγγλικής βιομηχανικής επανάστασης. Ο πατέρας του ήταν χημικός και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον με αυστηρές πουριτανικές αρχές. Όταν ήταν μικρός ακόμα οι γονείς αστειεύονταν μαζί του ότι θα γίνει πολιτικός. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λονδίνο ο οκτάχρονος Χάρολντ θα φωτογραφηθεί έξω από την πρωθυπουργική κατοικία επί της Οδού Ντάουνινγκ 10.

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο θα πάει για σπουδές στην Οξφόρδη, όπου και σε ηλικία μόλις 21 ετών, θα έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή και θα ανήκει στο προσωπικό της σχολής φυσικών επιστημών. Στα 29 του θα παντρευτεί τη Μαίρη Μπόλντουιν και θα έχει μπροστά του όλη την ζωή για μια μεγάλη καριέρα ακαδημαϊκού. Θα την εγκαταλείψει όμως για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική κατεβαίνοντας υποψήφιος με το εργατικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας. Η πρώτη του επιτυχία θα έρθει στις εκλογές του 1945, κατά τις ο οποίες ο Τσόρτσιλ θα ηττηθεί. Ο Ουίλσον εκλέγεται βουλευτής στην Βουλή των Κοινοτήτων. Δύο χρόνια αργότερα θα αναλάβει το υπουργείο εμπορίου, έως και την πτώση των συντηρητικών από την κυβέρνηση. Στο διάστημα που ήταν υπουργός θα κρατικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες, μια τακτική για την οποία θα επικριθεί στην συνέχεια από τον επόμενο πρωθυπουργό, τον Άντονι Ήντεν. Το 1963 ο Ουίλσον θα εκλεγεί πρόεδρος του εργατικού κόμματος.

Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου του 1964, οι Συντηρητικοί, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, ηττήθηκαν και πρωθυπουργός εξελέγη ο Χάρολντ Ουίλσον και εγκαταστάθηκε στο κτήριο, μπροστά στο οποίο μικρός είχε βγάλει φωτογραφία. Στη συνέχεια προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τα συνδικάτα ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους και του εθνικού νομίσματος. Παρά τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς της Αγγλίας με τις αποικίες της ο Χάρολντ Ουίλσον επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, συναντώντας όμως αντίσταση από την Γαλλία. Η αποτυχία αυτή, τα προβλήματα στη βιομηχανία και η υποτίμηση της λίρας, επισφραγίζονται με την εκλογική του ήττα το 1970. Την Πρωθυπουργία θα αναλάβει τότε ο ηγέτης των συντηρητικών Έντουαρντ Χηθ.

Στις εκλογές του 1974, ο Ουίλσον θα είναι ξανά υποψήφιος ως επικεφαλής των εργατικών. Γίνεται εκ νέου πρωθυπουργός αλλά αυτή τη φορά μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Θεωρώντας ότι η είσοδος στην ΕΟΚ θα είχε τεράστια οφέλη για την χώρα του, θα προχωρήσει το 1975 σε δημοψήφισμα. Τα ¾ του πληθυσμού υπερψήφισαν το σχέδιο του. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα εξαιτίας κάποιων διαφωνιών με τα συνδικάτα θα παραιτηθεί εντελώς ξαφνικά από όλα τα αξιώματα που κατέχει. Τον διαδέχθηκε ο Τζέιμς Κάλαχαν. Ακόμη, σε όλη του την πολιτική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία απέκτησε πολλούς τιμητικούς τίτλους. Κατείχε τους τίτλους του Ιππότη της Περικνημίδας και του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ διετέλεσε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, μέλος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας και μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πέθανε στο Λονδίνο στις 24 Μαΐου 1995.


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιράν: Προεδρικές εκλογές με «στρωμένο τον δρόμο» για τους συντηρητικούς

Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, Ανατροπές αναμένονται στην ιρανική πολιτική σκηνή, καθώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 18 Ιουνίου, με σκοπό να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, αφού...

Scripta Manent: Λένε ψέματα οι πολιτικοί;

Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,  Ομολογώ ότι δεν μου ήρθε κάποια επιφοίτηση αναδυόμενη από την επικαιρότητα προκειμένου να πραγματευτώ το συγκεκριμένο θέμα. Απλά έφτασε στα χέρια μου...

Beauty Filters Make You Feel Worse than Better: Why?

By Polina Pallieraki, In this day and age, due to self-isolation, people tend to find a refuge on online platforms and spend much of their...

Η σύνθεση της Αντιβασιλείας και τα κεντρικά διοικητικά όργανα

Του Νίκου Μελιτσιώτη, Μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, η χώρα περιήλθε στο χάος της ακυβερνησίας και του εμφύλιου σπαραγμού, για μια ακόμη φορά....
Άγγελος Μεταλλίδης
Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.