4.1 C
Athens
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Χριστιανός Α΄ της Δανίας

In Memoriam: Χριστιανός Α΄ της Δανίας


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

Ο Χριστιανός Α΄ ήταν μονάρχης της δυναστείας του Όλντενμπουρκ. Υπήρξε Βασιλιάς της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1426 στο Όλντενμπουρκ. Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος, Κόμης του Όλντενμπουρκ και του Ντέλμενχορστ. Μητέρα του ήταν η Χέλβιχ από τον Οίκο του Σάουμμπουργκ, κόρη του Γκέρχαρτ ΣΤ΄, Κόμη του Χόλσταϊν-Ρένντσμπουργκ. Ήταν η δεύτερη σύζυγος του Δημήτριου. Το 1449 παντρεύτηκε τη Δωροθέα του Βρανδεμβούργου, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο Χριστιανός Α΄ είχε επίσης δύο αδελφούς, τον Μαυρίκιο και τον Γεράρδο και μία αδελφή, την Αδελαΐδα.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 1448, Βασιλιάς της Δανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας ήταν ο Χριστόφορος Γ΄. Μετά τον θάνατό του, το βασίλειό του οδηγήθηκε στη διάσπαση, καθώς η Νορβηγία και η Σουηδία αποσχίστηκαν από τη Δανία. Την 1η Σεπτεμβρίου 1448, ο Χριστιανός, Κόμης του Όλντενμπουρκ θα εκλεγεί βασιλιάς της Δανίας. Ο θρόνος αρχικά δεν προσφέρθηκε στον ίδιο τον Χριστιανό, αλλά προσφέρθηκε στον θείο του Χριστιανού, τον Αδόλφο Η΄, Δούκα του Χόλσταϊν, όμως εκείνος, επειδή βρισκόταν ήδη σε μεγάλη ηλικία και χωρίς απογόνους, αρνήθηκε και πρότεινε τον ανιψιό του. Η Σουηδία, ούσα πλέον ανεξάρτητη, εξέλεξε στις 20 Ιουνίου 1448 τον Κάρολο Η΄ ως Βασιλιά της.

Η Νορβηγία βρέθηκε τότε στο δίλημμα να επιλέξει την ένωση με τη Σουηδία ή τη Δανία, ή να εκλέξει ξεχωριστά δικό της Βασιλιά. Τον Φεβρουάριο του 1449 ένα μεγάλο μέρος του συμβουλίου της Νορβηγίας τάχθηκε υπέρ του Καρόλου, όμως στις 15 Ιουνίου του ίδιου έτους μια άλλη ομάδα του συμβουλίου υπέβαλε την υποτέλειά της στον Χριστιανό. Αρχικά ο Κάρολος ήταν αυτός που στέφθηκε Βασιλιάς της Νορβηγίας. Ωστόσο, η σουηδική αριστοκρατία, επειδή φοβόταν κάποιον πόλεμο που θα την κατέστρεφε οικονομικά, δεν προσέφερε καμία βοήθεια προς τον ίδιο. Τον Ιούνιο του 1450 το σουηδικό βασιλικό συμβούλιο ανάγκασε τον Κάρολο να αποκηρύξει την αξίωσή του για τη Νορβηγία υπέρ του Χριστιανού. Στις 29 Αυγούστου υπεγράφη η Συνθήκη της Ένωσης Δανίας και Νορβηγίας. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Δανία και η Νορβηγία θα είχαν τον ίδιο Βασιλιά. Ο Χριστιανός κατάφερε τελικά να γίνει Βασιλιάς της Σουηδίας λόγω της μικρής δημοτικότητας του Καρόλου στο εσωτερικό της Σουηδίας, αναβιώνοντας έτσι εκ νέου την Ένωση του Κάλμαρ.

Ωστόσο, λόγω διαφωνιών με την Εκκλησία, ο Χριστιανός θα εξοριστεί για να επιστρέψει στη θέση του ο Κάρολος Η΄. Αν και οι διεκδικήσεις του στη Σουηδία θα υπάρξουν μέχρι το τέλος της ζωή του, δεν θα καταφέρει να λάβει ξανά το στέμμα. Η έκταση του εδαφών του Χριστιανού έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τα έτη 1460-1464, δηλαδή πριν από την απώλεια της Σουηδίας. Ο Βασιλιάς Χριστιανός Α΄ απεβίωσε στις 21 Μαΐου 1481 στην Κοπεγχάγη, σε ηλικία 55 ετών. Τάφηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ροσκίλντε.


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 apps για να μάθετε δωρεάν ξένες γλώσσες απ’ το κινητό σας

Tης Δέσποινας Χρίστινα, Έχετε σταματήσει τα διά ζώσης μαθήματα ξένων γλωσσών λόγω του περιορισμού κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να έχετε χάσει τη φυσική επαφή με τη...

Καίγοντας τις γέφυρες

Του Γιώργου Πασσά, Μετά από τα αίσχη που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο, το αναμενόμενο έγινε πραγματικότητα, με τον Trump να παραπέμπεται για δεύτερη φορά, προσθέτοντας...

Μετα-Brexit εποχή για το Γιβραλτάρ: Οι νέες συνθήκες

Της Χριστίνας Βερβέρη, Στον απόηχο του Brexit, η εμπορική συμφωνία δημιούργησε ανακούφιση στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ορισμένα ζητήματα έμειναν στο τραπέζι των...

Όταν το σεξ γίνεται εργασία

Της Δέσποινας Σκουλαρίγκη, Η σεξουαλική επαφή για τους περισσότερους είναι απλώς ένα τρόπος απόλαυσης, ηδονής. Για κάποιους άλλους, όμως, δεν είναι παρά το επάγγελμα τους....
Άγγελος Μεταλλίδης
Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.