6.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Τζέιμς Φρέιζερ

In Memoriam: Τζέιμς Φρέιζερ


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,

Ο Σερ Τζέιμς Φρέιζερ, ήταν Σκωτσέζος ανθρωπολόγος, κοινωνιολόγος ενώ υπήρξε και συγγραφέας πλήθους βιβλίων. Γεννήθηκε τη 1η Ιανουαρίου 1854 και αποτέλεσε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας.

Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Κέμπριτζ ενώ έπειτα ακολούθησε πορεία ως καθηγητής. Το 1879 εκλέχθηκε καθηγητής στο Κολέγιο Τρίνιτυ του Κέμπριτζ, όπου και παρέμεινε μέχρι και τον θάνατό του ενώ το 1907 ξεκίνησε να διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ο Φρέιζερ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη της θάλασσας, των μύθων, των θρησκειών και την επιρροή τους στον άνθρωπο και στη διαμόρφωση των κοινωνιών του. Έτσι κατάφερε να καλύψει ένα ευρύτατο πεδίο ανθρωπολογικής έρευνας. Συγχρόνως σε πιο εξειδικευμένες μελέτες του, ασχολήθηκε με την ανάλυση αρχαίων λατρειών και μύθων συνδυάζοντας τες με τη θρησκευτική παράδοση. Χαρακτηριστικό δείγμα μελέτης των παραπάνω αποτελεί το σύγγραμμά του “The Golden Bough” (Ο χρυσός κλώνος) όπου και αναλύονται εκτενώς αρχαίοι μύθοι, τελετουργικά και οι παραλληλισμοί τους στον πρώιμο Χριστιανισμό. Με τον τρόπο αυτό, στοιχειοθέτησε την έννοια του μύθου και της θρησκείας στην κοινωνική τάξη και την διαμόρφωσή της ενώ παράλληλα πέτυχε να ερμηνεύσει τα νοήματα που προκύπτουν από τους μύθους στις εγγράμματες κοινωνίες. Το έργο αυτό αποτέλεσε ορόσημο στην επιστημονική πορεία του Φρέιζερ αφού αφενός τον καθιέρωσε ανάμεσα στους επιφανείς ακαδημαϊκούς της εποχής του και αφετέρου τον βοήθησε να ασκήσει επιρροή σε πλήθος αναγνωστών και νεότερες γενιές ανθρωπολόγων. Ένα από τα άτομα που με αφετηρία τα ερεθίσματα του Φρέιζερ κατόρθωσε να χαράξει το δικό του δρόμο στην ανθρωπολογική έρευνα, υπήρξε η Τζέιν Έλεν Χάρισον. Η Χάρισον ήταν ανάμεσα στις πρώτες μαθήτριες του Φρέιζερ στο Κέμπριτζ και πρωτοπόρησε στη διεπιστημονική προσέγγιση του ελληνικού πολιτισμού, με τον συνδυασμό μάλιστα κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών απόψεων με φιλολογικές μαρτυρίες.

Επιπρόσθετα, το σύγγραμμά του Φρέιζερ, αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο στα χέρια τόσο των επιστημόνων όσο και σε εκείνων που ενδιαφέρονταν ερευνητικά για τη μυθολογία, τη θρησκεία και το κοινωνικό τους αντίκρισμα. Άλλα σημαντικά έργα του με παρόμοιο περιεχόμενο ήταν το “Man, God and Immortality” (άνθρωπος, θεός και αθανασία) το 1927 και το “Creation and Evolution in Primitive Cosmogonies” (Δημιουργία και εξέλιξη στις πρωτόγονες κοσμογονίες) το οποίο εκδόθηκε το 1935.

Με μια μεγάλη επιστημονική και ερευνητική πορεία ήδη χαραγμένη, ο Σερ Τζέιμς Φρέιζερ, πέθανε στις 7 Μαΐου 1941, σε ηλικία 87 ετών.


Κωνσταντίνος – Ειρηναίος Σταμούλης, Αρχισυντάκτης Ύλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

The hybrid war in the international political scene

By Veronika Sinou, Unfortunately, fake news is not a recent concept as examples of it can be found throughout history. We are all familiar with...

Μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας προς τους Βαλκανικούς Λαούς

Της Αίγλης Μπένου, Σύμφωνα με την έρευνα του Νέστορα Καμαριανού στα ρουμανικά αρχεία, μας δίνεται η αφορμή να ασχοληθούμε με μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής...

Το Real Estate του σήμερα… και του αύριο

Του Ιωάννη Φίλιππα, Το Real Estate στην Ελλάδα έχει «παγώσει» την τελευταία 10ετία λόγω της οικονομικής κρίσης. Χαμηλό ΑΕΠ, μειωμένη ζήτηση για ακίνητα και κάπως...

Ινδία εναντίον Πακιστάν: Ένας πρωτότυπος τρόπος εξουδετέρωσης του αντιπάλου

Της Μαρίας Φράγκου, Η Ινδία, μια χώρα με πολυποίκιλο πολιτισμό και ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Όντας παραδοσιακά αντίπαλος του Πακιστάν, βρήκε...
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.