11.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
Αρχική Πολιτισμός Ευκαιρία να μάθουμε ξένες γλώσσες από το σπίτι

Ευκαιρία να μάθουμε ξένες γλώσσες από το σπίτι


Του Σωτήρη Αγράφα,

Η προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη και οι ώρες στο σπίτι φαίνονται ατελείωτες μπροστά στην αβεβαιότητα και στην άγνοια που επικρατεί. Η παραμονή στο σπίτι αποτελεί μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και –γιατί όχι;– να αποκτήσουμε καινούργιες. Οι ξένες γλώσσες είναι ένας τομέας που μπορεί πολύ εύκολα να εξασκηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και από το σπίτι. Παρακάτω θα σας προτείνω μερικές ιδέες για βελτίωση και εξάσκηση:

  1. Εφαρμογές στο κινητό/audio books

Υπάρχουν πάρα πολλές δωρεάν εφαρμογές στο κινητό, όπως για παράδειγμα το duolingo, που επιτρέπουν με εύκολο, διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο να μάθουμε από το μηδέν ή να βελτιώσουμε μια γλώσσα που μιλάμε ήδη. Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να εγκαταστήσει την εφαρμογή, να επιλέξει το επίπεδό του και την γλώσσα που τον ενδιαφέρει, καθώς και τη συχνότητα που επιθυμεί να παρακολουθεί. Έτσι, σε λίγο χρόνο και με λίγη εξάσκηση καθημερινά θα σημειωθεί σημαντική βελτίωση στις ικανότητές του. Επιπλέον υπάρχουν διαθέσιμα online πολλά λογοτεχνικά βιβλία σε μορφή audio books –κυρίως των κλασσικών συγγραφέων– που αποτελούν μια χαλαρωτική και ταυτόχρονα εναλλακτική μέθοδο επαφής με την γλώσσα.

  1. Ταινίες και σειρές

Κατά την διάρκεια της καραντίνας θα παρακολουθήσουμε δεκάδες επεισόδια από σειρές και ταινίες. Όμως, δεν συνειδητοποιούμε πόσο ωφέλιμο μπορεί να αποβεί αυτό στις γνώσεις μας. Οι ηθοποιοί είναι συνήθως native speakers με πολύ ωραία προφορά. Ακούγοντάς τους λοιπόν μπορούμε να βελτιώσουμε την δική μας προφορά παράλληλα με την ικανότητα προφορικής κατανόησης.

  1. Ενημέρωση

Όλοι μας θέλουμε να μένουμε καθημερινά ενήμεροι για τις εξελίξεις στην χώρα μας αλλά και για ό,τι διαδραματίζεται στην διεθνή σκηνή. Πέρα από την ανάγνωση και την ακρόαση ειδήσεων από τα εγχώρια μέσα, η ενημέρωση από τα διεθνή πρακτορεία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη. Τα άρθρα που ανεβαίνουν καθημερινά είναι πλούσια σε περιεχόμενο και ρεπορτάζ καλύπτοντας, πέρα από την έκτακτη επικαιρότητα, όλο το φάσμα της θεματολογίας. Το υψηλό λεξιλόγιο και η ορθότητα στην σύνταξη μπορούν να συνεισφέρουν στην βελτίωση του λεξιλογίου και στον εμπλουτισμό του με ειδικό λεξιλόγιο, όπως για παράδειγμα οικονομικοί όροι.

  1. Διαδικτυακά μαθήματα

Τα  διαδικτυακά μαθήματα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν ξεκινήσει κανονικά σε μεγάλο βαθμό, με τους καθηγητές και τους μαθητές να προσαρμόζονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο στην νέα μέθοδο διδασκαλίας, ενώ τα φροντιστήρια ακολουθούν. Έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον άφθονο κενό ελεύθερο χρόνο μας ξεκινώντας μια ξένη γλώσσα, κάνοντας μαθήματα εξ αποστάσεως, αφού αποτελεί μια απόφαση-επένδυση που μόνο χρήσιμη μπορεί να αποβεί.

Συνοψίζοντας, η παραμονή στο σπίτι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με την νωθρότητα και τον χαμένο χρόνο, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Η αξία της γνώσης ξένων γλωσσών είναι αδιαμφισβήτητη τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε επίπεδο καλλιέργειας. Ας μην χάνουμε λοιπόν χρόνο και ας αφιερώσουμε λίγη ώρα σε κάτι τόσο σημαντικό για το βιογραφικό μας και για την αυτοβελτίωσή μας, εξάλλου οι τρόποι είναι πολλοί και καλύπτουν όλα τα γούστα.


Σωτήρης Αγράφας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Προσγείωση της «Επιμονής» στον Άρη: Υπάρχει ζωή;

Της Σοφίας Μηλιοπούλου, Σύμφωνα με τη NASA, ο Άρης, τέταρτος σε απόσταση από τον ήλιο και δεύτερος μικρότερος σε όγκο, είναι ο πιο προσιτός πλανήτης...

Το νομικό πλαίσιο των τέκνων γεννημένων εκτός γάμου

Της Ιωάννας Μπινιάρη, Το ζήτημα των τέκνων γεννημένων χωρίς γάμο των γονέων τους υπήρξε ανέκαθεν ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, δεδομένου ότι δεν...

Towards a more Essential world

By Mado Gianni, Whilst reading "Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less" by Greg McKeown, a must-read book which I believe should be taught in schools,...

Η δράση του Ναπολέοντα και ο αντίκτυπός της στα ελληνικά πράγματα

Της Ιωάννας Μήτση, Αδιαμφισβήτητα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης θεωρείται ένα πρόσωπο, η ζωή και το έργο του οποίου έφτασαν και ξεπέρασαν τα όρια του θρύλου, ενώ...
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.