10.8 C
Athens
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

In Memoriam: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο πληθωρικός Ρώσος καλλιτέχνης, ποιητής Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, στιγμάτισε με το πέρασμα του την ποιητική τέχνη ενώ συνδέθηκε στενά με το νεότευκτο και ύστερο καθεστώς των Μπολσεβίκων της Ρωσίας. Καθιερώθηκε στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων ως η καλλιτεχνική χορδή της επανάστασης, ενώ υπήρξε και εκπρόσωπος του Ρωσικού Φουτουρισμού.

Ο Μαγιακόφσκι γεννήθηκε στη Γεωργία, το 1893. Καταγόταν από μια ευκατάστατη οικογένεια, ο πατέρας του ήταν άνθρωπος ευγενικής καταγωγής με κοζάκικες ρίζες και κατείχε τη θέση του δασοφύλακα. Η μητέρα του ήταν από την Ουκρανία. Από την εφηβική ηλικία των δεκατεσσάρων χρόνων ασπάστηκε τις αρχές του πρώιμου σοσιαλισμού της εποχής και είχε ενεργό συμμετοχή σε αντικυβερνητικές ομάδες της περιοχής του και συμμετείχε σε πολλές αντιτσαρικές διαδηλώσεις.

Έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του, που στιγμάτισε βαθύτατα τον νεαρό Μαγιακόφσκι, αυτός και η οικογένεια του μετακινήθηκαν στην Μόσχα. Τότε είναι που ο Μαγιακόφσκι θα αρχίσει να γράφει τα πρώτα του έργα και να υφίσταται τις πρώτες πολιτικές διώξεις. Το 1908 αποφυλακίσθηκε, ύστερα από τη σύλληψη του για αντιτσαρικές ενέργειες και αποφάσισε να φοιτήσει στην Σχολή Καλών Τεχνών, μέσω της οποίας και μυήθηκε αργότερα στο κίνημα των Ρώσων Φουτουριστών.

Από το 1915 αρχίζει να δημοσιεύει τα πρώτα έργα του, όπως το «Σύννεφο με Παντελόνια». Το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου γνωρίζει και ερωτεύεται τη Λίλια Μπρικ, γυναίκα του εκδότη του Όσιπ Μπρικ και με διασυνδέσεις στη μυστική υπηρεσία «Τσε Κα». Με την έναρξη της Οκτωβριανής επανάστασης ο Μαγιακόφσκι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, εκθειάζοντας τις επαναστατικές ενέργειες και τους Μπολσεβίκικους πειραματισμούς αφιερώνοντας πλήθος στίχων και ποιημάτων. Παράλληλα περιόδευε σε όλη τη χώρα, άρχισε να γίνεται γνωστός, να εμψυχώνει και να εμπνέει πολύ κόσμο. Το 1924 έγραψε μία ελεγεία από 3.000 στίχους για τον θάνατο του Λένιν.

Προς το τέλος της ζωής του έγραψε δύο μνημειώδη θεατρικά, τα έργα «Κοριός» και «Μπάνιο», με τα οποία ασκούσε μια κεραυνοβόλα κριτική στην Σοβιετική γραφειοκρατία. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν ο Μαγιακόφσκι άρχισε να βρίσκετε αντιμέτωπος με πολλά αδιέξοδα. Ερωτικές απογοητεύσεις αλλά και επαγγελματικές αστοχίες οδήγησαν την ψυχολογική του υγεία σε ένα οριακό στάδιο. Παράλληλα οι όλο και αυξανόμενες τριβές και παρεξηγήσεις που βίωνε, σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο στο Ρωσικό Σύνδεσμο Προλεταρίων Συγγραφέων, αλλά και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε από το καθεστώς οδήγησαν τον Μαγιακόφσκι στην απελπισία.

Αυτοκτόνησε σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου του 1930, αφήνοντας ένα νεκρώσιμο σημείωμα. Ο Σοβιετικός τύπος αρχικά διαφύλαξε στον ποιητή μια χλιαρή αφιέρωση μερικών σελίδων, με στεγνά και διόλου θαυμαστά λόγια. Αργότερα ο Στάλιν έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Μαγιακόφσκι ως τον «καλύτερο και πιο ταλαντούχο ποιητή της σοβιετικής μας εποχής».


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Αρχισυντάκτης Έκδοσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το μέλλον της βιοποικιλότητας εξαρτάται από τη Βραζιλία (?)

Της Μαριάννας Ηλιοπούλου, Στο εν εξελίξει Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, η Βραζιλία κατηγορήθηκε από ακτιβιστές και εκπροσώπους άλλων κρατών πως παρεμποδίζει τις...

Πώς άλλαξε η ζωή μας; Πώς αντιδράσαμε; Τι προτείνουμε;

Της Δήμητρας Κουφωλιά, Μέσα σε μία στιγμή του Μαρτίου η ζωή όλων μας άλλαξε. Δικαιώματα μας δέχθηκαν και δέχονται περιορισμούς με διάφορες μορφές: περιορισμός της...

Trend Alert: Virtual Influencers

By Panagiota Katsaveli, In the modern workplace, many new career opportunities have appeared in various new and constantly developing fields. Even though this seems like...

Ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας και η δράση του στην Επανάσταση

Του Βασίλη Δημόπουλου, Ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας θεωρείται ηρωική μορφή του Αγώνα της Επανάστασης. Ένας από τους πολλούς οπλαρχηγούς, που αψήφησαν τους κινδύνους και την αριθμητική...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.