12.3 C
Athens
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Ζαν Μονέ

In Memoriam: Ζαν Μονέ


Του Μηνά Στραβοπόδη, 

Ο Jean Monnet υπήρξε ένα σπουδαίος πολιτικός, ο οποίος οραματίστηκε την Ενωμένη Ευρώπη στα πρότυπα συγκρότησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν αυτός που με την πρωτοβουλία του ιδρύθηκαν οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) το 1951, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1957 και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΚΑΕ) το 1957. Θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές του ευρωπαϊκού ιδεώδους καθώς επίσης και ένας από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ο Monnet γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1888 στο Κονιάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας κονιάκ.

Κατά την διάρκεια του Α’ Π.Π. ήταν εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Διασυμμαχική Επιτροπή Ναυτιλίας, ενώ μετά το πέρας του πολέμου έγινε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινωνίας των Εθνών. Μετά το πέρας της θητείας του στην ΚτΕ, το 1923 επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως τραπεζίτης. Μεταξύ των ετών 1934-36 διετέλεσε σύμβουλος του εθνικιστή Κινέζου ηγέτη Τσανγκ Κάι Σεκ.

Κατά την έναρξη του Β΄ΠΠ ο Monnet ανέλαβε την προεδρία της Γαλλο-βρετανικής Συντονιστικής Οικονομικής Επιτροπής. Ήδη από το 1940 είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, W. Churchill να συσταθεί μια γαλλο-βρετανική οικονομική και πολιτική ένωση η οποία θα λειτουργήσει ως εξισορροπητικός μηχανισμός έναντι στη Γερμανία του Χίτλερ.

Μετά την κατάληψη της Γαλλίας από τον Χίτλερ, ο Monnet κατέφυγε στην Washington, όπου έγινε μέλος του Συμβουλίου Ανεφοδιασμού της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1943 θα σταλθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Αλγερία, για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δορυφόρο της διορισμένης από τον Χίτλερ κυβέρνησης του Βισύ στην νότια Γαλλία. Ενώ το ίδιο έτος έγινε μέλος της Γαλλικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ.

Μετά και το τέλος του Β’ Π.Π., ο Monnet διορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής για την προετοιμασία ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της πλήρως κατεστραμμένης γαλλικής οικονομίας. Το σχέδιο του Monnet, υιοθετήθηκε από την γαλλική κυβέρνηση το 1947. Χάρη στο σχέδιο αυτό η γαλλική κυβέρνηση τον διόρισε ως γενικό επίτροπο της Υπηρεσίας Εθνικού Σχεδιασμού.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του αποτέλεσε το «Σχέδιο Schuman», το οποίο ήταν το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Το σχέδιο αυτό συντάχθηκε από τον Monnet και ενσωματώθηκε στη ιδρύτρια συνθήκη της Ε.Κ.Α.Χ. στο Παρίσι το 1951. Ο Monnet ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και συγκεκριμένα του ανώτατου συμβουλίου της Ε.Κ.Α.Χ. από το 1952 έως το 1955. Ιδρύτρια κράτη μέλη της Ε.Κ.Α.Χ. ήταν η Γαλλία, η Δ. Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Μετά το πέρας της θητείας του, το 1955, οργάνωσε την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, όπου υπήρξε και πρόεδρος από το 1956 έως το 1975. Το 1966 θα του απονεμηθεί στο πανεπιστήμιο της Βόννης το βραβείο «Robert Schuman» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Το 1976, οι αρχηγοί των 9 τότε κρατών μελών της Ε.Ο.Κ. τον ανακήρυξαν πολίτη της Ευρώπης.

Ο Jean Monnet, πέθανε στις 16 Μαρτίου του 1979 στην Γαλλία, όντας σε ηλικία 90 ετών.

~Men only act in a state of necessity and usually recognize necessity in a situation of crisis~

-Jean Monnet


Μηνάς Στραβοπόδης

Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν: Αντίδραση στη νίκη του Biden;

Της Σοφίας Μηλιοπούλου, Τους τελευταίους 3 μήνες, ολόκληρη η διεθνή κοινότητα παρακολουθεί αναπόσπαστα και αναμένει υπομονετικά τις αμερικανικές εκλογές και κυρίως το αποτέλεσμά τους. Η...

Το «χέρι του Θεού» στη φυσική του θέση

Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, Ο παγκόσμιος αθλητισμός, από το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 2020, είναι πιο φτωχός. Ο σπουδαίος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν είναι πια μαζί...

Η ποινική αντιμετώπιση των νεαρών ενηλίκων

Της Θένιας Λαμπρινουδάκη, Το ελληνικό ποινικό σύστημα διαρθρώνεται κυρίως σε δύο ευρείες κατηγορίες και συστηματικές με κριτήριο την ποινική αντιμετώπιση, με την πρώτη κατηγορία να...

Online culture in the age of coronavirus

By Niki Angelopoulou,  Due to the recent Covid-19 pandemic the majority of theatres, cinemas, museums and galleries are closed. However, the quarantine did not stop...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.