16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒόρεια Κορέα-ΗΠΑ: η αναστολή του Μορατόριουμ πυροδοτεί εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ...

Βόρεια Κορέα-ΗΠΑ: η αναστολή του Μορατόριουμ πυροδοτεί εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών


Του Φάνη Γραμμένου,

Η Βόρεια Κορέα συχνά απασχολεί τη διεθνή κοινότητα με το αντιδημοκρατικό καθεστώς που διέπει τη χώρα, σε συνδυασμό με την φανερή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού του βορείου τμήματος της Κορεατικής Χερσονήσου. Βεβαίως, τα τελευταία έτη η εφαρμογή του πυρηνικού της προγράμματος επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε διαρκή «Ψυχρό Πόλεμο» με τη Βόρεια Κορέα, για το εάν η τελευταία δύναται να εκπονεί ανενόχλητη τις πυρηνικές της δοκιμές. Όλα ξεκίνησαν με την ιστορική συμφωνία της 12ης Ιουνίου 2018 που είχε υπογραφεί μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία φάνηκε να έχει «ηρεμήσει» τα πνεύματα ενώ από πολλούς θεωρήθηκε αφετηρία μιας νέας εποχής για τις διμερείς σχέσεις των ανωτέρω κρατών, με την αποπυρηνικοποίηση να αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα εκ μέρους Αμερικής. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ενώ ο Κιμ Γιόνγκ-Ουν διαβεβαίωσε για την πίστη καλής θελήσεως της χώρας του και δεσμεύτηκε προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουτζόν της 27ης Απριλίου 2018, με αντάλλαγμα το «πάγωμα» των στρατιωτικών ασκήσεων Ουάσιγκτον-Σεούλ, καθώς και την πιθανή άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Αρχής γενομένης όμως το καλοκαίρι του 2019, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, μόλις έναν χρόνο μετά την υπογραφή της ως άνω συμφωνίας, και η Βόρεια Κορέα δίνει εντολή για την εκτόξευση δύο νέου τύπου πυραύλων μικρού βεληνεκούς, ως ένδειξη ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και μια απάντηση στην αμερικανική υπερδύναμη. Η «σιγήν ιχθύος» που τήρησε η αμερικανική πλευρά, ήταν η πρώτη ένδειξη ότι οι πρακτικές της Κυβέρνησης Τραμπ είναι αποτελεσματικές. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στραμμένο το βλέμμα του στα εσωτερικά της χώρας του, όντας εφησυχασμένος από την συμφωνία-προάγγελο, όπως φάνηκε να πιστεύει, της αποπυρηνικοποίησης, δίχως να σταθμίσει σωστά τα δεδομένα. Πέραν των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας που δεν ήρθησαν, το κοινό ανακοινωθέν που είχαν εκδηλώσει από τις 20 Ιουλίου (2019) Ουάσινγκτον και Σεούλ για τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στον Αύγουστο, παρά την έντονη προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, πυροδότησαν τις ήδη συγκρουσιακές σχέσεις ΗΠΑ-Β. Κορέας.

Φτάνοντας στο 2020, και συγκεκριμένα μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει κανονικά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, με την εκτόξευση τριών πυραύλων αγνώστου τύπου προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας (ή Θάλασσας της Ιαπωνίας) σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Η παρούσα εκτόξευση, ασχέτως της διπλωματικής σημασίας που έχει, δε μας πιάνει εξαπίνης, δεδομένης κιόλας της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει η βορειοκορεατική ηγεσία ότι είναι διατεθειμένη να ζει υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων, προκειμένου να διατηρήσει την αποτρεπτική δυνατότητα που της προσφέρει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Καταλυτικό δε, ρόλο στην επίσπευση της απόφασης της Βορείου Κορέας για διακοπή του μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών, έπαιξε και η αθέτηση της αμερικανικής υπόσχεσης για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ, μέχρι το τέλος του 2019.

«Στόχος μας είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας. Θα άρουμε τις κυρώσεις αφότου η Βόρεια Κορέα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της», είχε δηλώσει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καθιστώντας σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι άκρως τεταμένες και απαιτείται μια άμεση συμφωνία που θα οδηγήσει στην ουσιαστική επίλυση των προσκείμενων διαφορών. Έως τότε, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, φημολογείται ότι θα συνεχίσει ανενόχλητη το πρόγραμμα των πυρηνικών της δοκιμών, θέλοντας να επισημάνει στην Αμερική ότι εκείνη (Β. Κορέα), είναι η νικήτρια της παρούσας παρτίδας του διπλωματικού παιχνιδιού.


Φάνης Γραμμένος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ